Σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύεται, εκ νέου, σύμφωνα με τη διοίκησή της, η πλεονάζουσα ρευστότητά της, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θέτει σε εφαρμογή περιοριστικές πολιτικές, που περιλαμβάνουν την αυστηροποίηση των όρων του προγράμματος TLTRO III (Targeted Longer-Term Refinancing Operations).
Στη συνεδρίαση της 27ης Οκτωβρίου η ΕΚΤ αναπροσάρμοσε τους όρους του TLTRO III με ισχύ από τις 23 Νοεμβρίου και μέχρι την ημερομηνία λήξης ή πρόωρης αποπληρωμής. Το επιτόκιο των πράξεων TLTRO III θα αναπροσαρμόζεται στο μέσο όρο των ισχυόντων βασικών επιτοκίων της ΕΚΤ, κατά την περίοδο από 23 Νοεμβρίου ως τη λήξη/πρόωρη αποπληρωμή. Επιπρόσθετα, θα εισαχθούν τρεις προαιρετικές ημερομηνίες πρόωρης αποπληρωμής. Με την παραπάνω απόφαση, η ΕΚΤ τελείωσε το cash arbitrage, που προκάλεσε η αύξηση των επιτοκίων αναφοράς.
Οι διοικήσεις Εθνικής, Alpha, Πειραιώς, δήλωσαν, κατά τη διάρκεια των πρόσφατων τηλεδιασκέψεων, ότι προτίθενται να αποπληρώσουν, τους επόμενους μήνες, τη χρηματοδότηση μέσω TLTROs. Για την Εθνική η εν λόγω χρηματοδότηση ανερχόταν στις 30 Σεπτεμβρίου σε 11,6 δισ. ευρώ (σ.σ. ίδια επίπεδα με αυτά της 31/12/2021).
Μετά την αποπληρωμή, η Εθνική θα διαθέτει πλεονάζουσα ρευστότητα της τάξης των 7 δισ. ευρώ, την υψηλότερη στο εγχώριο σύστημα ( σ.σ. ακολουθεί η Πειραιώς με 4 δισ. ευρώ. Επιπρόσθετα, σε περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού και ανόδου επιτοκίων, οι πηγές άντλησης ρευστότητας αποκτούν εκ νέου σημασία.
Η πλεονάζουσα ρευστότητα της Εθνικής προέρχεται, σύμφωνα με τη δήλωση του CEO, Π. Μυλωνά από την ισχυρή και σταθερή της βάση σε καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου. Δηλαδή, από τμήματα καταθέσεων, που ενέχουν, παραδοσιακά, το χαμηλότερο cost of funding για τις τράπεζες.
Ακόμη και αν η παραπάνω ρευστότητα δεν αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα για νέες χορηγήσεις και απλά κατατίθεται στο ευρωσύστημα, η Εθνική θα προσπορίσει προσόδους από τόκους, της τάξης των 140 -175 εκατ. ευρώ το 2023, εφόσον το μέσο επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ κινηθεί μεταξύ 2% με 2,5%. Φέτος τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να κλείσουν, σύμφωνα με αναλυτές, σε επίπεδα άνω των 1,3 δισ. ευρώ.
Για το 2023, χωρίς τα «βρέξει-χιονίσει» έσοδα από τόκους ΕΚΤ εκτιμάται ότι θα ανέλθουν στα επίπεδα του 1,5 δισ. ευρώ.
Την 30 Σεπτεμβρίου 2022, τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία της τράπεζας αξίας σε μετρητά, ύψους 26,2 δισ. ευρώ ήταν διαθέσιμα για περαιτέρω αύξηση της ρευστότητας, με τους δείκτες ρευστότητας LCR και NSFR να ανέρχονται σε επίπεδα άνω του 100%.