Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: 1.000 ασθενείς και τραυματίες από την Ουκρανία έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη

Μέχρι σήμερα, η ΕΕ έχει συντονίσει με επιτυχία τη μεταφορά 1.000 Ουκρανών ασθενών μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της για να τους παρέχει εξειδικευμένη υγειονομική περίθαλψη σε νοσοκομεία σε όλη την Ευρώπη.

Καθώς ο αριθμός των τραυματιών στην Ουκρανία αυξάνεται μέρα με τη μέρα, τα τοπικά νοσοκομεία αγωνίζονται να ανταποκριθούν στη ζήτηση. Ταυτόχρονα, η Πολωνία, η Μολδαβία και η Σλοβακία ζήτησαν υποστήριξη για επιχειρήσεις μεταφοράς ασθενών (MEDEVAC) από τις αντίστοιχες χώρες τους, δεδομένης της μεγάλης εισροής ανθρώπων. Για να ανακουφίσει την πίεση στα τοπικά νοσοκομεία, από τις 11 Μαρτίου, η ΕΕ συντονίζει τις μεταφορές ασθενών σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν διαθέσιμη νοσοκομειακή ικανότητα.

Οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε 18 χώρες: Γερμανία, Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Δανία, Σουηδία, Ρουμανία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο, Ισπανία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αυστρία, Νορβηγία, Λιθουανία, Φινλανδία, Πολωνία και Τσεχία. Οι πρόσφατες επεμβάσεις περιλαμβάνουν τη μεταφορά δύο ασθενών στην Τσεχία στις 3 Αυγούστου και 15 ασθενών μεταφέρθηκαν στη Γερμανία, τεσσάρων ασθενών στην Ολλανδία και 2 ασθενών στη Νορβηγία στις 4 Αυγούστου.

Ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Janez Lenarčič δήλωσε: “Ο αδικαιολόγητος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία οδηγεί τα ουκρανικά συστήματα υγείας σε οριακό σημείο. Για να βοηθήσει την Ουκρανία να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ιατρικές ανάγκες, η ΕΕ έχει εντείνει τις δραστηριότητές της. Εκτός από την παράδοση φαρμάκων και ιατρικού εξοπλισμού στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, συντονίζουμε επίσης τις μεταφορές ασθενών. 1.000 Ουκρανοί ασθενείς έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία σε 18 ευρωπαϊκές χώρες. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις χώρες που υποδέχονται τους Ουκρανούς ασθενείς σε αυτή την κρίσιμη στιγμή. Η αλληλεγγύη της ΕΕ σώζει ζωές”.

Η Ευρωπαία Επίτροπος για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε: “Από την πρώτη μέρα, η ΕΕ εργάζεται ακούραστα για να στηρίξει την Ουκρανία και τον λαό της απέναντι στη βάναυση στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας. Ως μέρος αυτού, ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ επέτρεψε σε ασθενείς που έχουν επείγουσα ανάγκη θεραπείας και περίθαλψης να τη λαμβάνουν σε νοσοκομεία σε όλη την ΕΕ, ενώ μειώνει την πίεση στα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των γειτονικών χωρών της Ουκρανίας. Αυτή είναι η πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη στην πράξη. Μαζί με τις ουκρανικές αρχές, εξετάζουμε επίσης τρόπους για να φέρουμε τους ασθενείς πίσω στο σπίτι όταν τελειώσουν τη θεραπεία τους, εάν το επιλέξουν. Αυτό το σωτήριο έργο θα συνεχιστεί, όπως και η ακλόνητη δέσμευση της ΕΕ για υποστήριξη της Ουκρανίας”.

Ιστορικό

Η μεταφορά ασθενών υποστηρίζεται οικονομικά και λειτουργικά από τον Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το πρόγραμμα μεταφοράς MEDEVAC υποστηρίζει τη μεταφορά ασθενών που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας, είτε είναι χρόνια άρρωστοι είτε τραυματίες από τον πόλεμο. Ο μηχανισμός επιτρέπει στην Επιτροπή να αναφέρει στις ουκρανικές αρχές πού μεταφέρθηκαν οι ασθενείς στις χώρες της ΕΕ/ΕΟΧ. Για την ασφαλή μεταφορά των δεδομένων των ασθενών, τα αρχεία υγείας των ασθενών μοιράζονται χρησιμοποιώντας το Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Απόκρισης (EWRS).

- -

Related posts

Πούτιν και Ερντογάν συζήτησαν για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik-V στην Τουρκία

banksnews

Ο αρχηγός ΓΕΝ της Ρωσίας συναντήθηκε με ναύτες της βυθισμένης ναυαρχίδας Moskva

banksnews

BlackRock: Στηρίζει τρεις “επικριτές” της Exxon Mobil για το ΔΣ του ενεργειακού κολοσσού

banksnews

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγινε πρόσφατα στόχος κυβερνοεπίθεσης, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Fox News

banksnews

Ρωσία: Στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη κοντά στην Αγία Πετρούπολη

banksnews

Ιταλία: Κατέρρευσε στη Ρώμη μέρος ιστορικής μεταλλικής γέφυρας εξαιτίας πυρκαγιάς

banksnews

Πούτιν: Στροφή της Ρωσίας σε ινδικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ και κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα

banksnews

Gazprom: Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας αυξήθηκαν στα 42,2 εκατ. κυβικά μέτρα την Πέμπτη

banksnews

Καναδάς: Παραμένουν εγκλωβισμένοι από τις πλημμύρες 18.000 άνθρωποι

banksnews