Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Υποστήριξη των “πράσινων” επενδύσεων και συζήτηση για το χρέος χωρίς “ταμπού”

Του Τάσου Δασόπουλου

Μείωση του χρέους χωρίς υπονόμευση της ανάπτυξης και παράλληλα υποστήριξη των απαραίτητων δημόσιων “πράσινων” επενδύσεων είναι τα δεδομένα για τον “τετραγωνισμό του κύκλου” που θα επιχειρηθεί κατά τη συζήτηση της αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών κανόνων που ξεκίνησε επίσημα σήμερα.

Ο χαρακτηρισμός αυτός δόθηκε από τον αντιπρόεδρο της ΕΕ κ. Βάλντις Ντομπρόβσκις και τον επίτροπο αρμόδιο για τα οικονομικά κ. Πάολο Τζεντιλόνι κατά την επίσημη παρουσίαση των γενικών αρχών πάνω στις οποίες θα γίνει η διαβούλευση μεταξύ των θεσμών και των κρατών μελών για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στο Σύμφωνο Σταθερότητας.

Στην εισαγωγή του ο κ. Ντομπρόβσκις τόνισε ότι ο κανόνας του ελλείμματος όπως ισχύει σήμερα βοήθησε τα κράτη μέλη με δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ και η μείωση του χρέους είναι ένα σημαντικό στοιχείο στη διαβούλευση που θα ακολουθήσει. Τόνισε επίσης και την ανάγκη απλοποίησης και διαφάνειας του Συμφώνου ώστε να γίνει πιο κατανοητό και εφαρμόσιμο από τα κράτη μέλη.

Στο σημείο αυτό, μίλησε για πρώτη φορά για τετραγωνισμό του κύκλου, λέγοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να συμβαδίζει με την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της πράσινης βίβλου.

Ο κ, Τζεντιλόνι σημείωσε ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση θα απαιτήσουν επιπλέον πράσινες επενδύσεις 650 δισ. ευρώ χρόνο και επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό 450 εκατ. ευρώ. Όπως είπε, μέρος από τις επενδύσεις αυτές θα γίνουν από τον ιδιωτικό τομέα αλλά και ο δημόσιος τομέας θα πρέπει να έχει και αυτός το μερίδιο του. Τόνισε ότι στην όλη προσπάθεια, αποφασιστικής σημασίας θα είναι και η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει υιοθετηθεί πλέον από όλα τα κράτη μέλη. 

Τόνισε επίσης πως σε ό,τι αφορά το κριτήριο του χρέους του Συμφώνου Σταθερότητας “θα πρέπει να συζητήσουμε χωρίς ταμπού”. Όταν ερωτήθηκε μάλιστα για το τι ακριβώς εννοεί, απάντησε ότι οι συνθήκες και ο ρυθμός μείωσης του χρέους δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την ανάπτυξη των κρατών μελών, “αυτό βέβαια αν θέλουν να υπάρχει ισόρροπη ανάπτυξη για όλα τα κράτη μέλη”, είπε χαρακτηριστικά .

Σε άλλη σχετική ερώτηση από Ιταλό δημοσιογράφο, τόνισε ότι η μείωση του χρέους δεν θα πρέπει να ακολουθεί ένα μηχανισμός όπως είναι η μείωση του 1/20 αλλά θα πρέπει να λαμβάνει υπόψιν τη βιωσιμότητα του χρέους, την επιβάρυνση στον προϋπολογισμό για την εξυπηρέτησή του και φυσικά να μην αποτρέπει δημόσιες επενδύσεις που μπορούν να αυξήσουν το ΑΕΠ της κάθε χώρας με μεγάλο χρέος.

Ενδιάμεσο καθεστώς

Οι κ.κ. Ντομπρόβσκις και Τζεντιλόνι τόνισαν ότι για να μπορέσουν τα κράτη μέλη να υποβάλλουν μέσα στην επόμενη άνοιξη τα αναθεωρημένα προγράμματα Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα υπάρξει ένα ενδιάμεσο κείμενο κατευθυντήριων γραμμών της ΕΕ για τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες που θα πρέπει να ακολουθήσουν το 2023.

Στο μεταξύ θα πρέπει να γίνει διαβούλευση με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε να συγκεντρωθούν οι διαφορετικές προτάσεις για το τί και πώς θα πρέπει να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας ώστε η Επιτροπή να καταλήξει σε ένα αναλυτικό κείμενο πρότασης του Συμφώνου Σταθερότητας περί τα μέσα του επόμενου χρόνου. Οι προτάσεις αυτές θα προσπαθήσουν να συμπυκνώσουν τις επιμέρους προτάσεις σε ένα κοινό κείμενο που θα καταλήξει να γίνει η βάση για τις τελικές αποφάσεις.

Related posts

Φάουτσι: Η παραλλαγή Δέλτα η μεγαλύτερη απειλή των ΗΠΑ για την εξάλειψη της πανδημίας εντός των συνόρων

banksnews

Μπουρλά (Pfizer): Πιθανό να χρειάζεται τρίτος εμβολιασμός εντός 12 μηνών μετά τη δεύτερη δόση

banksnews

Φον ντερ Λάιεν: Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο

banksnews

Pfizer: Αναμένει έσοδα 33,5 δισ. δολ. από το εμβόλιο το 2021

banksnews

Γερμανία-Σολτς: Οι 3 όροι για την σχηματισμό νέας κυβέρνησης Συνασπισμού

banksnews

Σαουδική Αραβία και Κατάρ ξεκινούν εκ νέου τις εμπορικές συναλλαγές

banksnews

Γαλλία: Παρά τις απαγορεύσεις, 6.500 νέοι κατέκλυσαν τη Μασσαλία για να γιορτάσουν το καρναβάλι

banksnews

Έρευνα: Η ισχυρή διάχυση της γύρης αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον κορονοϊό

banksnews

Τσεχία-βουλευτικές εκλογές: Ο δισεκατομμυριούχος πρωθυπουργός Μπάμπις κερδίζει τις εκλογές, δεν εξασφαλίζει πλειοψηφία

banksnews