Image default
TOP STORIES

ΕΕ και Ηνωμένο Βασίλειο χρειάζονται λύση για το Brexit

Brexit scissorsΠριν από το δημοψήφισμα του Ηνωμένου Βασιλείου τον Ιούνιο του 2016 για τη θέση του στην ΕΕ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέδωσε μια έντονη προειδοποίηση.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κομισιόν δήλωσε ότι το Brexit «δε θα ήταν απλώς μια καταστροφή για τη Βρετανία, αλλά μια καταστροφή για την Ευρώπη στο σύνολό τη»”. Όλοι οι ηγέτες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, πρέπει να λάβουν υπόψη τα λόγια του όταν συγκεντρωθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη.

Τα πιο αισιόδοξα μέλη της κυβέρνησης της κυρίας Μέι ελπίζουν ότι η σύνοδος κορυφής των Βρυξελλών θα σηματοδοτήσει μια καμπή, όταν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 θα δώσουν στους διαπραγματευτές άδεια να μετακινηθούν από την πρώτη φάση των συνομιλιών – για τους όρους διαζυγίου – σε μια συζήτηση σχετικά με τις μελλοντικές διμερείς σχέση. Αυτό φαίνεται απίθανο, αν και μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός για τη βελτίωση της εικόνας μετά την εποικοδομητική ομιλία της κ. Μέι στη Φλωρεντία. Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, είναι λιγότερο αισιόδοξος: «Δεν υπάρχει ακόμη επαρκής πρόοδος».

Πέρασε περισσότερο από ένας χρόνος από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε να εγκαταλείψει την ΕΕ. Ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει ακόμη να αποφασίσει, πόσο μάλλον να διευκρινίσει, τι σημαίνει τελικά το Brexit για την οικονομία και για τις σημαντικότερες εμπορικές της σχέσεις. Το κυβερνών Συντηρητικό κόμμα, το υπουργικό συμβούλιο, το κόμμα των Εργατικών στην αντιπολίτευση, η Βουλή των Λόρδων και το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν βαθιά διχασμένοι για το μέλλον της χώρας.

Είναι αλήθεια ότι οι χώρες της ΕΕ των 27 ήταν κάπως ανελαστικές στην προσέγγισή τους, αλλά οι βρετανοί τους διευκόλυναν. Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής, εξακολουθεί να περιμένει να ακούσει λεπτομέρειες σχετικά με τις απαραίτητες ανταλλαγές μεταξύ της πρόσβασης στην αγορά, του χρήματος και των ρυθμίσεων. Θα ακολουθήσει η Βρετανία μετά το Brexit τους κανονισμούς της ΕΕ για την ενιαία αγορά και θα παραμείνει κοντά στο μπλοκ, σε μια σχέση παρόμοια με τη Νορβηγία; Ή θα προτιμούσε το Ηνωμένο Βασίλειο μια πιο χαλαρή σύνδεση, παρόμοια με αυτή του Καναδά, υποβιβάζοντας την πρόσβαση, αλλά έχοντας τη δυνατότητα να δημιουργεί συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με τρίτους;

Η κ. Μέι συνεχίζει να επιμένει ότι η Βρετανία δικαιούται μια ειδική συμφωνία λόγω του ειδικού βάρους στην οικονομία και την ασφάλεια. Αυτό αποφεύγει δύσκολες επιλογές και δεν κάτι τίποτα για να προωθήσει τα τρία θέματα που κυριαρχούν στην πρώτη φάση των συνομιλιών: τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ, τον λογαριασμό διαζυγίου Brexit και τα σύνορα της Ιρλανδίας.

Το ζήτημα των πολιτών της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι πιο κοντά σε λύση. Και οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν ότι μια συμφωνία είναι στενή. Σχετικά με τον λογαριασμό διαζυγίου, η υποχρέωση βρίσκεται στη βρετανική πλευρά να συμπληρώσει τις λεπτομέρειες. Η κ. Μέι δήλωσε στην ομιλία της στη Φλωρεντία ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο θα τιμήσει τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει κατά την περίοδο της συμμετοχής μας» και «θα θέλαμε να συμβάλλουμε συνεχώς στην κάλυψη του δίκαιου μεριδίου του κόστους που συνεπάγεται». Όπως σημείωσε η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ της Γερμανίας, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει ακόμη διευκρινίσει ποιες είναι οι δεσμεύσεις αυτές. Όσον αφορά τα ιρλανδικά σύνορα μετά το Brexit, θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία μέχρι να υπάρξει περισσότερη σαφήνεια σχετικά με τη σχέση της Βρετανίας με την τελωνειακή ένωση της ΕΕ.

Ένα ταραχώδες βρετανικό υπουργικό συμβούλιο έρχεται σε αντίθεση με την ενότητα μεταξύ της ΕΕ των 27. Αντί να μεταδώσει την αταξία, το Brexit δημιούργησε ένα πνεύμα αλληλεγγύης στην ένωση. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί προσωρινό, ειδικά καθώς οι διαπραγματεύσεις γίνονται πιο δύσκολες και η προθεσμία του Μαρτίου 2019 πλησιάζει. Υπάρχουν υπαινιγμοί ότι ο κ. Μπαρνιέ θα ήθελε να είναι πιο ευέλικτος στον τελευταίο γύρο συνομιλιών.

Ωστόσο, θα ήταν κοντόφθαλμο εκ μέρους της εάν η κ. Μέι επιχειρούσε το διαίρει και βασίλευε. Το Brexit κυριαρχεί στη συζήτηση στο Λονδίνο, αλλά στις Βρυξέλλες η ΕΕ των 27 έχει άλλα σημαντικά θέματα στο μενού – τη μετανάστευση και τη στενότερη συνεργασία, ιδίως στην ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, οι ηγέτες της ΕΕ δεν μπορούν να ισχυριστούν ότι το Brexit έχει ελάχιστες συνέπειες. Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τους όρους αναχώρησης, το Brexit θα ανοίξει μια τρύπα στον προϋπολογισμό της ΕΕ, θα διαταράξει τις εμπορικές συναλλαγές και θα δηλητηριάσει τις σχέσεις.

Εάν η σύνοδος κορυφής της ΕΕ καταλήγει σε αδιέξοδο, είναι αναπόφευκτο να υπάρξει νέα συζήτηση στη βρετανική πλευρά για έξοδο τύπου Ντε Γκολ. Όμως η απειλή μιας «κενής καρέκλας» είναι αντιδραστική και απερίσκεπτη. Δεν είναι ο τρόπος που θα έπρεπε να συμπεριφέρεται μια χώρα των G7, μία από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θα διακινδύνευε σημαντική ζημία στην εμπιστοσύνη των επενδυτών, τη λίρα, τη σταθερότητα των αγορών και τις μελλοντικές προοπτικές του City του Λονδίνου.

Οι συνομιλίες μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες τις προσεχείς εβδομάδες. Μια κατάρρευση είναι πιθανή τον Νοέμβριο, προτού μια δύσκολη συμφωνία επιτευχθεί τον Δεκέμβριο. Στο πυρετώδες πολιτικό κλίμα στο Λονδίνο, η κ. Μέι πρέπει να κρατήσει την ψυχραιμία της. Το εθνικό συμφέρον βρίσκεται σε ένα Brexit με λογικούς όρους, ακολουθούμενο από μια στενή και εποικοδομητική εταιρική σχέση με την ΕΕ.   

Related posts

Πώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τις σημερινές αβεβαιότητες

admin

Επιδότηση δανείου: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για επιδότηση στεγαστικών δανείων

admin

XA:Τράπεζες στο επίκεντρο, σε κομβικό σημείο ο ΓΔ

NEWSROOM

Τα ξεσπάσματα της αγοράς ομολόγων

admin

Τι ακολουθεί για την καταλανική κρίση μετά τη χρήση της «πυρηνικής επιλογής» από τον Ραχόι

admin

ΤτΕ:Στο 75% των ιδίων κεφαλαίων το 2021 oι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών

admin

Ο φόρος-μπαλαντέρ στο σχέδιο για την bad bank

admin

Οι κακές οικονομικές ιδέες του Τραμπ

admin

Eurobank: Γιατί είναι ηπιότερο για το εμπόριο το δεύτερο lockdown

admin