Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΕΕ: Η απαγόρευση βίζας για τους Ρώσους πολίτες κερδίζει την υποστήριξη της τσεχικής προεδρίας

Η Τσεχία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστήριξε τις εκκλήσεις ορισμένων κρατών – μελών για απαγόρευση της έκδοσης βίζας για τους Ρώσους πολίτες σε όλο το μπλοκ, εξαιτίας της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας Γιαν Λιπάβσκι δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει συναίνεση επί του μέτρου, το οποίο μέχρι στιγμής έχει κερδίσει μικρή υποστήριξη εκτός των βαλτικών μελών της ΕΕ, σε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του μπλοκ αργότερα αυτό το μήνα. Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν θα υποστηρίξει το  μέτρο αυτό.

Οι Ρώσοι “θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι μια τέτοια στρατιωτική πολιτική έχει συνέπειες”, ανέφερε ο Λιπάβσκι σε δήλωσή του την Παρασκευή. Η Τσεχία μαζί με την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία επιθυμούν επιβολή αυστηρών περιορισμών στις ταξιδιωτικές και εργασιακές βίζες για τους Ρώσους πολίτες.

Μια τέτοια ευρεία σειρά περιορισμών για τους Ρώσους πολίτες θα αποτελούσε σημαντική κλιμάκωση και κίνηση προς ένα διαχωρισμό παρόμοιο με την απομόνωση της Σοβιετικής Ένωσης από τη Δύση κατά τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις μέχρι στιγμής έχουν επικεντρωθεί σε κορυφαίους Ρώσους αξιωματούχους του στενού κύκλου του Πούτιν ή σε ολιγάρχες.

Οι αρχές της Βαλτικής, ειδικότερα, έχουν πιέσει για το ζήτημα αφού είδαν μια εισροή Ρώσων ταξιδιωτών να εισέρχονται στην περιοχή από τότε που η κυβέρνηση στη Μόσχα ήρε τους περιορισμούς του κορονοϊού τον περασμένο μήνα. Οι Ρώσοι μπορούν ακόμη να εισέλθουν αν έχουν βίζα που έχει εκδοθεί από άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, καθώς η ζώνη Σένγκεν επιτρέπει την πρόσβαση σε ολόκληρο το μπλοκ.

Η Εσθονία ανακοίνωσε αυστηρότερους περιορισμούς την Πέμπτη, λέγοντας ότι θα εμποδίσει την είσοδο σε περίπου 50.000 Ρώσους στους οποίους είχαν χορηγηθεί βίζες από τις αρχές του Ταλίν πριν από την έναρξη της εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου. Η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας ζήτησε να κοπούν οι τουριστικές βίζες για τους Ρώσους. 

Αλλά ο Γερμανός καγκελάριος δήλωσε ότι ένα τέτοιο γενικό μέτρο είναι υπερβολικό, τονίζοντας ότι δυσκολεύεται να οραματιστεί μια τέτοια κίνηση.  

“Είναι ο πόλεμος του Πούτιν”, δήλωσε ο Σολτς στους δημοσιογράφους στο Βερολίνο, όταν ρωτήθηκε για την απαγόρευση της βίζας την Πέμπτη. 

Related posts

CVS Health: Διατηρεί τις εκτιμήσεις για τα κέρδη του 2022

banksnews

Βραζιλία: Τους δέκα έφτασαν οι νεκροί από την αποκόλληση και την πτώση βράχων

banksnews

R. Politik: Παραμένει πιστή στον Πούτιν η ρωσική πολιτική ελίτ

banksnews

Η Ουκρανία ζήτησε από Τουρκία, Καζακστάν και άλλες χώρες να αναστείλουν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir

banksnews

Βουλγαρία: Οι ξενοδόχοι ετοιμάζονται να ανεβάσουν τις τιμές για να επιβιώσουν

banksnews

ΗΠΑ: Απέτυχε η δοκιμή διηπειρωτικού πυραύλου Minuteman III

banksnews

Ιταλία: “Δεν μπορώ να περπατήσω, πρέπει να υπακούσω στον γιατρό”, είπε ο πάπας Φραγκίσκος στους πιστούς

banksnews

Κίνα: Αύξηση μολύνσεων κορονοϊού ανακοινώνει η πόλη Σιάν στην τρίτη ημέρα του lockdown

banksnews

Καζακστάν: Άρχισαν να αποχωρούν τα υπό τη Ρωσία στρατεύματα

banksnews