Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εδώ τα 2000 καλά ακίνητα (σήμερα κληρώνει για το Terra) η παγκόσμια πατέντα του Μπλε Κέδρου και το «παλιό σφυρί» του Πεντεδέκα

Να δεχτώ ότι στα οικονομικά μπορεί να το πηγαίνει όλο το μοτίβο αρνητικά, να χαρακτηρίζει ως μούφα όλα τα μέτρα ενίσχυσης που έχει δώσει η κυβέρνηση τόσο για την πανδημία, αλλά κυρίως τώρα για την ακρίβεια (παραμύθι το fuel pass, μούσια οι επιδοτήσεις στο ρεύμα…), ξεπερνώντας βεβαίως ότι πρέπει ήδη να έχει δοθεί -με το έναν ή τον άλλο τρόπο- καμία 100αρα δισ. ευρώ από το 2020. Ας είναι. Αυτό που κυριολεκτικά με τρελαίνει είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ χρεώνει ακόμα και τους φόνους γυναικών στην κυβέρνηση. Δηλαδή τι έπρεπε μια (η όποια) κυβέρνηση να κάνει για να προλάβει τον ψυχοπαθή που πνίγει ή μαχαιρώνει την κοπέλα του; Πραγματικά πάντως όλο αυτό το στιλ της αντιπολίτευσης που έχει ασφαλώς την υπογραφή του Τσίπρα, ίσως τελικά να είναι κι ό,τι πιο αποτελεσματικό στα μέτρα του σημερινού κόμματος που ηγείται. Εγώ βλέπω μιλώντας με δημοσκόπους ότι κινείται στις τελικές αναγωγές μεταξύ 26%-27%, μακριά μεν από τον Μητσοτάκη -μίνιμουμ έξι μονάδες -και με τον «πήγαιναν να μ’ ακούσουν αλλά εγώ τους πρόλαβα» Νίκο Ανδρουλάκη να παλεύει στο 12%-13% μάλλον εξουδετερωμένο, όχι πάντως από την αντιπολίτευση του Τσίπρα. Θα έχουμε να λέμε και να γράφουμε πολλά από τον Σεπτέμβριο…

Σήμερα οι προσφορές

-Σήμερα αναμένεται να κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές για το Project Terra της Τράπεζας Πειραιώς που αφορά στην πώληση περίπου 2.000 ακινήτων (ξενοδοχεία, βιομηχανικά ακίνητα, οικόπεδα, κατοικίες, και εμπορικά), ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων είναι 125 ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα αξίας 300 εκατ. ευρώ. Για το χαρτοφυλάκιο των ακινήτων υπάρχει συγκεκριμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή διότι η τράπεζα θα πρέπει να ελέγξει και αξιολογήσει τις προτάσεις, τι τίμημα δίνουν οι μνηστήρες, για ποια περίμετρο και τα σχετικά. Tα στοιχήματα της στήλης παραμένουν σταθερά υπέρ της σύμπραξης Resolute – CEPAL.

Οι άνδρες δεν μιλούν πολύ (Τόλης)

-Εξαιρετικά λιτός στο λόγο του ο Γ. Στάσσης και δωρική στο σύνολο της η διαδικασία της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΔΕΗ που απογοήτευσε όσους περίμεναν κάποια παραπάνω κουβέντα για την τρέχουσα πορεία της ΔΕΗ, το επενδυτικό πρόγραμμα ή την κατάσταση στην αγορά. Δεν υπήρξε καμία παρέκκλιση από την ατζέντα της συνέλευσης καθώς στην ερώτηση αν κάποιος μέτοχος θέλει να ρωτήσει κάτι, η απάντηση ήταν η διαδικτυακή σιγή. Έτσι η Συνέλευση ολοκληρώθηκε σε χρόνο-ρεκόρ καθώς μεγαλύτερο ήταν το διάλειμμα προκειμένου να καταμετρηθούν οι ψήφοι, παρά η διάρκεια της συνέλευσης. Πάντως, με το πράσινο φως για αγορά ιδίων μετοχών να δίνεται και τυπικά, η μετοχή πήρε ανάσα και κινήθηκε πάνω από τα 6,10 ευρώ σε υψηλό διμήνου.

Στον ΟΤΕ μετακομίζουν, στην Prodea ψάχνουν νέο μισθωτή

-Στον ΟΤΕ περιορίσθηκε (sic) το προσωπικό, έριξαν και 30 εκατ. στο πολυόροφο κτίριο στο «δακτυλίδι» της Λ. Κηφισίας και μαζεύονται εκεί. Μόλις λήξει η σύμβαση με την Prodea για το κτίριο στην Παιανία, κοντά στο αεροδρόμιο, θα μεταφερθούν στο Μαρούσι. Οπότε η Prodea αναζητεί μισθωτή για τα 30.000 τ.μ. του κτιρίου της Παιανίας.

Η Πειραιώς βγαίνει φέτος στις αγορές για ομόλογο 500 εκατ.

-Είχα μείνει με την εντύπωση ότι το SRB είχε δώσει παράταση στις τράπεζες για τις εκδόσεις ομολόγων που πρέπει να κάνουν φέτος (2,5 δισ.) στα πλαίσια των ελάχιστων απαιτήσεων σε κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (ΜREL), αναγνωρίζοντας τις δύσκολες συνθήκες στις αγορές ομολόγων. Μάλιστα η εντύπωση έγινε βεβαιότητα όταν από τις άλλες τράπεζες δημοσίως λένε πως «το παρακολουθούμε συνεχώς, από τον SRB καταλαβαίνουν πολύ καλά, δεν υπάρχει πίεση». Χθες, η βεβαιότητα ανατράπηκε, καθώς η Πειραιώς δήλωσε ότι πάει φέτος για έκδοση ομολόγου MREL ύψους 500 εκατ. ή και λίγο μικρότερο ποσό και συνθετικές τιτλοποιήσεις άλλων 500 εκατ. ευρώ. Δηλαδή οι άλλες τράπεζες τηρούν στάση αναμονής για τα ομόλογα, ενώ αντίθετα η Πειραιώς προχωρεί.

Πρόσω ολοταχώς από Lamda Malls για το Χρηματιστήριο

-Πολύ σωστή στρατηγικά η κίνηση της Lamda Development να αποκτήσει (συντόμως) το 100% του εκπτωτικού χωριού McArthurGlen. Η Lamda με το συγκεκριμένο deal κυριαρχεί στην αγορά του retail καθώς θα ελέγχει το 90%. Η κίνηση αυτή του management φαίνεται πως συνδέεται και με τον σχεδιασμό για εισαγωγή της Lamda Malls στο Χρηματιστήριο καθώς τα δεδομένα έχουν μεταβληθεί. Συγκεκριμένα, η εισαγωγή της θυγατρικής της Lamda προγραμματίζεται για φέτος προς το τέλος του χρόνου κι όχι πλέον για το 2023. Η κυριαρχία στο retail με την απόκτηση του McArthurGlen, είναι το ισχυρό χαρτί που θα παίξει η Lamda στην αγορά και στο ΧΑ. Μια άλλη δύσκολη εξίσωση που καλείται να λύσει το ικανό management της Lamda, είναι αυτή του ουρανοξύστη στο business center του Ελληνικού στην πλευρά της Λ. Βουλιαγμένης όπου πήραν γραφεία οι Eurobank και Πειραιώς. Και τα δύο MoU των τραπεζών είναι «με το κλειδί στο χέρι», με τιμές μεταξύ 3.600 και 3.800 ευρώ ανά τ.μ., ενώ σ’ αυτήν την τιμή περιλαμβάνεται και 1.100 ευρώ το μέτρο για την αξία γης. Με αύξηση κόστους κατασκευής κατά 40%, το πρόσθετο κόστος που προϋποθέτει ένα ψηλό κτίριο, τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την ανιούσα των επιτοκίων, δύσκολα το κόστος του συγκεκριμένου project βγαίνει κάτω από τις 5000 ευρώ το τ.μ.

Η Μπλε Κέδρος, το CERN και η παγκόσμια πατέντα

-Ασυνήθιστα πράγματα συμβαίνουν στη Μπλε Κέδρος. Η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα που πριν λίγο καιρό μπήκε στο Χ.Α. είχε προγραμματίσει τη γενική της συνέλευση στις 27 Ιουλίου. Όμως τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω μη επίτευξης της απαιτούμενης από το νόμο απαρτίας για την λήψη αποφάσεων επί των θεμάτων ημερήσιας διάταξης. Η επαναληπτική συνεδρίαση έγινε χθες, συγκεντρώθηκε απαρτία 84,74% και οι μέτοχοι αποφάσισαν… να ματαιωθεί, εξουσιοδοτώντας το διοικητικό συμβούλιο να την συγκαλέσει εκ νέου με δημοσίευση νέας πρόσκλησης. Σημειωτέον, πως στα θέματα της ημερήσιας ατζέντας ήταν, μεταξύ άλλων, η έγκριση των οικονομικών καταστάσεων για το 2021 και το πώς και πότε θα μοιραστεί το μέρισμα. -Οι λόγοι της καθυστέρησης φαίνεται ότι συνδέονται με ένα εγχείρημα της Μπλε Κέδρος που είναι πολύ πρωτοποριακό χρηματιστηριακά κατά αντιστοιχία περίπου σαν τα πειράματα που κάνει το CERN στην Γενεύη με τον μεγάλο επιταχυντή αδρονίων. Στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών για πρώτη φορά η ανθρωπότητα επιχειρεί να μάθει τις συνθήκες του big bang, στην Μπλε Κέδρο φυσικά ασχολούνται με πιο ταπεινά αντικείμενα και πάνε να εισάγουν για πρώτη φορά διεθνώς το θεσμό της διανομής μερίσματος à volonté της διοίκησης. Μιλάμε για το επιλεκτικό μέρισμα, μια παγκόσμια πατέντα, όπου μόνον οι παλιοί μέτοχοι παίρνουν μέρισμα ενώ οι νέοι… Ας σταματήσω εδώ γιατί θα γίνω χυδαίος.

Γιατί δεν κάνετε το ίδιο και για την κινητή τηλεφωνία;

– Σε συνεννόηση με την Κυβέρνηση, ο Θαν. Δαγούμας της ΡΑΕ (τον οποίο στην αγορά θεωρούν συγκρουσιακό) επέβαλε ένα πολύ χρήσιμο μέτρο: Στις 20/8 οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια Σεπτεμβρίου, στις 20/9 θα ανακοινώσουν τα τιμολόγια για τον Οκτώβριο κ.ο.κ. Έτσι, ο καταναλωτής θα μπορεί με σαφήνεια και ευκρίνεια να συγκρίνει και να κάνει τις επιλογές του. Αναρωτιέμαι γιατί η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) δεν κάνει το ίδιο και για τις εταιρίες τηλεφωνίας; Ο καταναλωτής θα έχει κατανοητή εικόνα των τιμολογίων και θα μπορεί να κάνει την πιο συμφέρουσα για αυτόν επιλογή. Θα τονωθεί ο ανταγωνισμός, θα λειτουργεί καλύτερα η αγορά και θα προστατεύονται τα συμφέροντα όχι μόνον των καταναλωτών, αλλά και των σοβαρών τηλεπικοινωνιακών εταιριών που είναι στην αγορά.

Ένα «σφυρί» από την παλιά Σοφοκλέους

-Εδώ και ένα χρόνο πρωτοβγήκε σε πλειστηριασμό ένα «επώνυμο» ακίνητο, το οποίο ωστόσο έμεινε στα αζήτητα. Πρόκειται για μια μονοκατοικία στο Χαλάνδρι, που συνδέεται με τη γνωστή στους παλαιότερους, «Πεντεδέκας ΑΕΠΕΥ». Η χρηματιστηριακή εταιρία μεσουράνησε την εποχή των «παχιών αγελάδων» του Χ.Α., αλλά μετά το σκάσιμο της φούσκας ήταν από τις λίγες που με το ζόρι έμειναν όρθιες. Γύρω στο 2003 έγιναν κάποιες προσπάθειες συγχώνευσης με άλλες χρηματιστηριακές και τελικά το 2012-13 έπεσε η αυλαία με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και την υπαγωγή της σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι πέρυσι το ακίνητο έβγαινε με τιμή εκκίνησης 690.000 ευρώ, ενώ στις 8 Σεπτεμβρίου, που θα χτυπήσει το επόμενο σφυρί η τιμή έχει πέσει στις 448.500 ευρώ. Η κατάσχεση έγινε από το Νοέμβριο του 2019, επισπεύδουσα είναι η Cepal και οφειλέτες τόσο η υπό εκκαθάριση «Πεντεδέκας ΑΕΠΕΥ», όσο και οι Κωνσταντίνος και Κυριακούλα Πεντεδέκα.

- --.gr

Related posts

Κίνητρα για να μεταφέρουν ξένοι εκατομμυριούχοι τη φορολογική κατοικία τους στην Ελλάδα δίνει η κυβέρνηση

banksnews

Πρωτοφανής άνοδος της τιμής του νικελίου – Διακόπηκε η διαπραγμάτευση στο Λονδίνο

banksnews

Κομισιόν: Ανάκαμψη του δείκτη οικονομικού κλίματος σε Ελλάδα και Ευρωζώνη τον Ιούλιο

banksnews

ΔΝΤ – Πολ Τόμσεν: Συνταξιοδοτείται στο τέλος Ιουλίου ο «σκληρός» διαπραγματευτής

banksnews

ΟΑΕΔ: Κατά 125.796 αυξήθηκαν οι άνεργοι σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019

banksnews

Καταβάλλονται αύριο αποζημιώσεις 22 εκατ. ευρώ σε πληγέντες αγρότες

banksnews

Κορωνοϊός: Το σχέδιο της κυβέρνησης για τις μεταχρονολογημένες επιταγές

banksnews

Συντάξεις – Κύριες και επικουρικές: Οι ημερομηνίες για όλα τα Ταμεία – Τελευταία ευκαιρία για σύνταξη με ευνοϊκά όρια

banksnews

Οι πληρωμές από το υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ και ΟΑΕΔ έως τις 26 Μαρτίου

banksnews