Image default
TOP STORIES

Δύσκολο ξεκίνημα Αυγούστου για τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές.

stockΟι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές επέκτειναν ένα δύσκολο ξεκίνημα Αυγούστου, καθώς ο συνδυασμός των ανησυχιών για τη διαβρωτική επίδραση των αρνητικών επιτοκίων και η παρατεταμένη κρίση στον τραπεζικό τομέα της Ιταλίας επιδεινώνει το κλίμα.

Ο δείκτης Euro Stoxx Banks, ένας ευρύς μετρητής των τραπεζών της ηπείρου, έπεσε κατά 3,2% στις πρώτες συναλλαγές της Τρίτης, ύστερα από πτώση 2,8% τη Δευτέρα.

Μια απώλεια εμπιστοσύνης στις δυνατότητες των ευρωπαϊκών τραπεζών να αυξάνουν τα έσοδά τους σε ένα περιβάλλον αρνητικών επιτοκίων και χλιαρής οικονομίας έχει καταβάλει τις τιμές των μετοχών – ο δείκτης Euro Stoxx Banks βρίσκεται 33% χαμηλότερα φέτος – και έχει πλήξει μια ευρωπαϊκή αγορά για την οποία οι επενδυτές διατηρούσαν πολλές ελπίδες για το 2016.

Η όρεξη για τραπεζικές μετοχές διαβρώθηκε ακόμη περισσότερη την Τρίτη ύστερα από μια σειρά ειδήσεων, όπως τα απογοητευτικά αποτελέσματα για τη Commerzbank, τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας, η οποία ανέφερε πτώση 32% στα τριμηνιαία κέρδη. Οι μετοχές της Commerzbank έπεσαν κατά 8,2%, σημειώνοντας πρωτοφανή χαμηλά στα 5,28 ευρώ.

«Με τα επιτόκια τόσο χαμηλά… είναι πραγματική πρόκληση για τις τράπεζες να μπορέσουν να δημιουργήσουν αρκετή κερδοφορία για να τηρήσουν κεφαλαιακά αποθέματα και να προσφέρουν επιστροφές στους μετόχους» είπε ο Χάνι Ρέντχα, διαχειριστής χαρτοφυλακίου για την PineBridge Investments. «Αυτό είναι που υπολογίζει η αγορά. Όπως και να το δεις, είναι ένα υψηλό εμπόδιο για να το περάσουν.»

Παρ’ ότι οι τιμές των τραπεζικών μετοχών έχουν υποχωρήσει σε όλη την Ευρώπη, η Ιταλία έχει υπάρξει σημείο ανάφλεξης λόγω της ανησυχίας για το αν θα χρειαστεί νέα κεφάλαια για να αντισταθμίσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Οι μετοχές των ιταλικών τραπεζών ήταν πολύ χαμηλότερα για δεύτερη ημέρα, καθώς οι επενδυτές είκαζαν πως οι τράπεζες μπορεί να διαγράψουν την αξία των δανείων στην ίδια κλίμακα που απαιτείται από τη διάσωση της Monte dei Paschi, της πιο προβληματικής τράπεζας της Ιταλίας.

Οι μετοχές της UniCredit, της μεγαλύτερης τράπεζας της Ιταλίας με βάση τα στοιχεία ενεργητικού, αποσύρθηκαν προσωρινά αφού έπεσαν κατά 5%, ύστερα από μια βουτιά σχεδόν 10% τη Δευτέρα. Η Banca Popolare έχασε 3,4%, ενώ η UBI Banca υποχώρησε κατά 4,7%.

Οι επενδυτές επέδειξαν τις λεπτομέρειες του σχεδίου της Monte dei Paschi για την πώληση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, υποστηρίζοντας πως εάν χρησιμοποιηθεί μια παρόμοια προσέγγιση στις υπόλοιπες ιταλικές τράπεζες, θα αναγκαστούν να συγκεντρώσουν περισσότερα κεφάλαια.

Η νέα αδυναμία στις τραπεζικές μετοχές στο ξεκίνημα του μήνα ακολουθεί ένα εντυπωσιακό ράλι στον κλάδο τον Ιούλιο, όταν ο δείκτης Euro Stoxx ανέβηκε κατά 8,6%, στην καλύτερη μηνιαία επίδοσή του μετά τις αρχές του 2015.

Ο Ντέιβιντ Ράιλι, επικεφαλής πιστωτικής στρατηγικής της BlueBay Asset Management, προειδοποίησε πως οι επενδυτές μπορεί να μειώσουν τα αποθέματά τους μετά την επίδοση του Ιουλίου.

«Στο περιβάλλον της σημερινής χαμηλής μεταβλητότητας στην αγορά και του ισχυρού ράλι των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων τον Ιούλιο, πολλοί επενδυτές θα θελήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους είναι ‘κοντά στο σπίτι’ πριν αποχωρήσουν για τις διακοπές του Αυγούστου» είπε.

Η πίεση στις τραπεζικές μετοχές δεν περιορίστηκε στην Ιταλία. Αυτές της ελβετικής UBS έπεσαν κατά 5%, ενώ η Credit Suisse έχασε 4,8% και η BNP Paribas ήταν κατά 3% χαμηλότερα. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Royal Bank of Scotland σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση στις πρωινές συναλλαγές του FTSE 100, υποχωρώντας κατά 2,8%.

Ο Πολ Μάρκαμ, που διαχειρίζεται 4 δισεκατομμύρια δολάρια παγκόσμιων ιδίων κεφαλαίων στη Newton Investment Management, είπε πως οι επενδυτές βρίσκονται στη διαδικασία της επανεξέτασης της δύναμης των εσόδων των τραπεζών, και οι εκτιμήσεις με βάση ένα σύνολο παραγόντων, όπως η απαίτηση αποθήκευσης περισσότερου κεφαλαίου, ανατρέπει το τοπίο για τις τράπεζες.

«Μοιάζουν φτηνές σε σχέση με την αγορά, όμως η αίσθηση είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα ταξίδι με αυτές τις εταιρείες προς αυτό που ήταν οι τράπεζες πριν από 50 με 60 χρόνια» όταν έμοιαζαν περισσότερο με επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, είπε. «Τότε μπορεί να είναι μια διαφορετική επενδυτική περίπτωση – μετοχές με υψηλά μερίσματα – αλλά δεν έχουμε φτάσει εκεί ακόμη.»

Η αδυναμία αυτόν τον μήνα έρχεται παρά τα αποτελέσματα του stress test από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή την Παρασκευή, τα οποία έδειξαν πως οι κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών έχουν ενισχυθεί τα τελευταία χρόνια.  

Related posts

Ο Γιούνκερ θέλει Η.Π. Ευρώπης. Κανείς άλλος;

banksnews

Μια αποφασιστική Κίνα δοκιμάζει τη Δύση

banksnews

Εβδομαδιαία άνοδος 3,8% για το ΓΔ και 8,4% στις τράπεζες…

banksnews

Leave a Comment