Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δύο πρόσωπα και δύο μοντέλα διεύρυνσης για τον ΣΥΡΙΖΑ

Ενδεχομένως τα πράγματα να ήταν διαφορετικά αν ο Αλέξης Τσίπρας είχε μείνει στην αρχική του απόφαση να μην κάνει καμία άμεση αναφορά στην ελληνική πολιτική σκηνή, στην ιδρυτική Διάσκεψη του Ινστιτούτου του. Ενδεχομένως η υπόγεια αντίθεση, πίσω από τις αγκαλιές, τις χειραψίες και τις φιλοφρονήσεις, να μην έπαιρνε ποτέ συμβολικό χαρακτήρα. Ομως αυτό δεν συνέβη: σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο πρώην πρωθυπουργός προειδοποίησε τις ηγεσίες των ελληνικών κομμάτων (δηλαδή και τον διάδοχό του) πως «όποιος αγνοήσει το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών» για συνεννόηση και συγκλίσεις, «αργά ή γρήγορα θα δει να τον προσπερνά η ζωή και οι ίδιες οι εξελίξεις».

Οι δομικές διαφορές

Το μοντέλο συγκλίσεων που βγήκε στην επιφάνεια το διήμερο της Διάσκεψης έχει δομικές διαφορές από αυτό που προτείνει ο Στέφανος Κασσελάκης: η παρουσία των στελεχών της Νέας Αριστεράς, μεταξύ αυτών του Αλέξη Χαρίτση και της Εφης Αχτσιόγλου, η άνετη παρουσία βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ έρχεται σε αντίθεση με τον κόφτη που έχει μπει από τον σημερινό πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τα πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που σήμερα βρίσκονται στη Νέα Αριστερά. Το επιχείρημα «φέρτε πίσω τις κλεμμένες έδρες» χρησιμοποιείται και από τον ίδιο τον Κασσελάκη, ο οποίος ωστόσο τείνει χείρα φιλίας, τουλάχιστον κοινοβουλευτικά, στην Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου – χαρακτηρίζοντας τη δική της αποχώρηση από τον ΣΥΡΙΖΑ επί της ουσίας πιο τίμια. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, ωστόσο, είναι η μόνη αρχηγός πλην αυτών των κομμάτων της Ακροδεξιάς που δεν έλαβε πρόσκληση για το Ωδείο Αθηνών. Δύο πρόσωπα, δύο μοντέλα, λοιπόν – και μαζί, η προειδοποίηση του Κασσελάκη πως «σενάριο για να αποχωρήσει και να έρθει ένας από μηχανής θεός δεν υπάρχει», σε οποιαδήποτε περίπτωση – ακόμα και στην υπόθεση ίδρυσης ενός νέου, ενιαίου κεντροαριστερού φορέα. Υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά σ’ αυτά τα δύο πρόσωπα, που ενδεχομένως κάνει το ένα μοντέλο διεύρυνσης πιο ευρύ και το άλλο πιο περιοριστικό, πάντως – ο ένας είναι νυν πρόεδρος κόμματος, ο άλλος είναι πρώην, που έχει αρχίσει να δημιουργεί μια νέα παρουσία «μεταπολιτική», αλλά και πολιτική μαζί, για τον εαυτό του. Ο Τσίπρας κερδίζει στις δημοσκοπήσεις ως το πρόσωπο που είναι ικανότερο να ενώσει την Κεντροαριστερά – και αυτό σημαίνει πως κερδίζει και τον διάδοχό του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αυτόν που δεν κερδίζει, όμως, είναι τον «Κανένα», που στη δημοσκόπηση της GPO συγκεντρώνει 28,9%.

Ενα δύσκολο φθινόπωρο στην Κουμουνδούρου

Στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το αντιθετικό σχήμα παίζει κάποιον ρόλο και στις εσωκομματικές διαμάχες μεταξύ ηγεσίας και αντιπολιτευόμενων στελεχών: ενόψει του καταστατικού συνεδρίου του φθινοπώρου, ο Κασσελάκης θεωρείται πως «ξεκαθαρίζει» το κόμμα του. Το πλάνο που εκτιμάται πως θα εξαγγείλει τον Οκτώβριο περιλαμβάνει δομικές αλλαγές οργάνων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τα πρόσωπα που τα απαρτίζουν σήμερα και στα οποία περιλαμβάνονται ακόμα και πρόσωπα με τα οποία έχει έρθει σε ρήξη στο παρελθόν, όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας, ή άλλα όπως η Ολγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που έχουν αναφορά στον πρώην πρόεδρο και έδωσαν το «παρών» και τις δύο μέρες της Διάσκεψης του Ινστιτούτου του. Ο Κασσελάκης, από τις κινήσεις που κάνει σήμερα και με τις παύσεις συνεργασίας, είτε τα κίνητρα είναι οικονομικά είτε πολιτικά, δείχνει πως δεν έχει πρόθεση να κάνει πίσω σ’ αυτό που έχει σχεδιάσει – προετοιμάζοντας, επί της ουσίας, ένα δύσκολο φθινόπωρο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ψήγματα του οποίου θα δούμε ήδη από την έναρξη του προσυνεδριακού διαλόγου, που υπολογίζεται για τα μέσα καλοκαιριού. Το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ο Κασσελάκης θα βρεθεί απέναντι και σε πρόσωπα όπως ο Γιώργος Τσίπρας και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, δύο πρώην υπουργούς που σήκωσαν τους τόνους με αφορμή τις προσωπικές τους υποθέσεις, οι οποίοι αποδίδουν ευθύνες για το αποτέλεσμα που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και στον έκτο όροφο της Κουμουνδούρου.

Related posts

Τουρκία: Ο Ερντογάν βγάζει ξανά γεωτρύπανο στην Ανατ. Μεσόγειο

admin

Κασσελάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια ιδεολογικά συμπαγής, ο Τσίπρας είχε τα κότσια να κάνει αυτοκριτική

admin

ΠΡΟΣΚΕΚΛΗΜΕΝΟΙ

admin

Σοζτζού: Η Ελλάδα εγκαθίσταται για τα καλά στην Ψέριμο, εντός των χωρικών υδάτων της Τουρκίας

admin

Πάγο στις βλέψεις του Ερντογάν για ένταξη στην ΕΕ

admin

Εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Τι είπε ο Κασσελάκης για τον πόλεμο που δέχεται, το debate και τα… μαχαιρώματα

admin

Τι βλέπουν οι Ευρωπαίοι στις κάλπες των ευρωεκλογών

admin

Ερντογάν: Όσο η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, κάνει βήματα ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης

admin

Το «ευχαριστώ» Τσαβούσογλου στην Ελλάδα και η αγκαλιά με τον Δένδια – Κάτι αλλάζει στις ελληνοτουρκικές σχέσεις;

admin