Δύο βασικά επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση στον έλεγχο που ξεκίνησε Ευρωπαϊκή Επιτροπή για κρατικές ενισχύσεις στα Ελληνικά Ταχυδρομεία μετά από καταγγελία ανταγωνιστή.
Το πρώτο αφορά την καθολική υπηρεσία και τα κονδύλια που δόθηκαν στα ΕΛΤΑ για τα έτη από το 2013 έως και το 2018. Όπως επισημαίνεται το ελληνικό δημόσιο έδωσε τα χρήματα αυτά ως αποζημίωση για την παροχή υπηρεσιών ταχυδρομείου ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο μέρος της χώρας.
Παράλληλα το γεγονός ότι τα Ελληνικά Ταχυδρομεία από το 2020 είναι πλέον κερδοφόρα και παράλληλα υλοποιούν πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού που έχει φέρει ήδη πολλές σημαντικές συνεργασίες δείχνει ότι ο Οργανισμός άλλαξε πλέον εικόνα.
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης ξεκαθαρίζεται ότι έγινε με σεβασμό τους κανόνες του ανταγωνισμού και με το πιο επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή την πλήρη εξυγίανση των ΕΛΤΑ.
«H Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει περαιτέρω τη διαδικασία χρηματοδότησης αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για έρευνα που έχει εκκινήσει κατόπιν καταγγελίας από ανταγωνιστές. Η χρηματοδότηση της αναδιάρθρωσης πραγματοποιήθηκε με πλήρη σεβασμό των εφαρμοζόμενων κανόνων ευρωπαϊκού δικαίου για τις κρατικές ενισχύσεις με στόχο τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των ΕΛΤΑ και με κριτήρια που εφαρμόζονται από ιδιώτες επενδυτές. Πρόκειται για μια διαδικασία η οποία έχει φέρει απτά και ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα», αναφέρουν πηγές του Υπερταμείου.
Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διεξοδική έρευνα για να αξιολογήσει κατά πόσον ορισμένα ελληνικά μέτρα στήριξης υπέρ των ΕΛΤΑ συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις κρατικές ενισχύσεις, κάτι που περίμενε η ελληνική πλευρά μετά από καταγγελία που είχε γίνει από ανταγωνιστή των ΕΛΤΑ στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα τον Μάιο του 2020, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία στην οποία υποστηρίζεται ότι αρκετά μέτρα υπέρ των ΕΛΤΑ συνιστούν ασυμβίβαστη κρατική ενίσχυση υπέρ της επιχείρησης. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν:
- την καταβολή από το ελληνικό Δημόσιο 149 εκατ. ευρώ στα ΕΛΤΑ τον Δεκέμβριο του 2020 ως πρόσθετη αντιστάθμιση ΥΠΚΥ για την περίοδο 2013-2018·
- εισφορά κεφαλαίου από την Ελλάδα ύψους 100 εκατ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΤΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2020· και
- τη χορήγηση βάσει του ελληνικού κώδικα ΦΠΑ απαλλαγής από τον φόρο προστιθέμενης αξίας («ΦΠΑ») σε όλες τις ταχυδρομικές υπηρεσίες των ΕΛΤΑ από το 2000.
Η ελληνική πλευρά σύντομα θα κληθεί να στείλει εγγράφως τις απαντήσεις της για τις καταγγελίες ώστε να ξεκινήσει ο έλεγχος της υπόθεσης. Πάντως πηγές της κυβέρνησης δήλωναν απόλυτα αισιόδοξοι για τα αποτελέσματα των ελέγχων.