Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δωδώνη: Νέοι συσχετισμοί δυνάμεων και deals μετά τη συμφωνία CVC-SI Foods

Ο κύβος ερρίφθη στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας με την μεταβίβαση της Vivartia στην CVC Capital Partners, αλλά το χθεσινό deal του αμερικανικού fund με τον βασικό μέτοχο της Δωδώνη, SI Foods, είναι που πυροδοτεί το επενδυτικό κλίμα. Επιταχύνει τις διαδικασίες για την ωρίμανση των διαπραγματεύσεων με εταιρείες-στόχους εξαγορών που θα ενισχύσουν το αναδυόμενο επιχειρηματικό σχήμα προσδίδοντάς του ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά διεθνούς παίκτη.

Η νέα οντότητα θα προκύψει μέσα από επενδύσεις στην αγορά τυροκομικών προϊόντων αλλά και σε συμπληρωματικές κατηγορίες της γαλακτοβιομηχανίας, σε συνδυασμό με εξαγορές εταιρειών τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό. Αυτό είναι πια μια στρατηγική που επιβεβαιώνεται επισήμως από τους δύο ισχυρούς εταίρους της γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη, που συμφώνησαν στον κοινό έλεγχο της SI Foods Holding Ltd, με την CVC Fund VII να αποκτά πλειοψηφική συμμετοχή και τους ιδιοκτήτες της SI Foods να διατηρούν τον έλεγχο της διοίκησης της Δωδώνη και των θυγατρικών της. Σημειώνεται ότι η Δωδώνη έχει ηγετική θέση στις πωλήσεις επώνυμης φέτας ΠΟΠ καθώς και στο στραγγιστό κλασικό γιαούρτι ενώ διαθέτει ένα ισχυρό δίκτυο 5.500 Ελλήνων παραγωγών. 

Η συμφωνία, όπως παρουσιάστηκε χθες, δεν φαίνεται να υπόκειται σε αιρέσεις τελικών εγκρίσεων από αρμόδιες αρχές άμεσα, όπως μεταφέρουν πηγές της Δωδώνη. Έτσι αφήνουν περιθώρια ερμηνειών για επόμενα στάδια, με πιθανή προσάρτηση άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, συμπληρωματικών αυτών της Δωδώνη ή και της Δέλτα, στο άρμα της Vivartia, της οποίας τον απόλυτο έλεγχο έχει σήμερα το fund CVC.

Όταν θα ολοκληρωθούν στο επόμενο διάστημα οι κυοφορούμενες επιχειρηματικές συμφωνίες, μετοχικές και εμπορικές, θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για τις απαραίτητες εγκρίσεις από τράπεζες και αρμόδιες αρχές, όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαδικασίες αντίστοιχες αυτών που προηγήθηκαν στο deal CVC – MIG για τη Vivartia. 

Σημειώνεται ότι το νέο σχήμα που δημιουργείται στην γαλακτοβιομηχανία με την στρατηγική συμμαχία CVC – SI Foods, αν και απειλεί την πρωτοκαθεδρία της Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος) λόγω και των συνεργιών που αναπτύσσονται, δεν της την στερεί.

Σε ότι αφορά τα μερίδια στην αξία της αγοράς, η Δέλτα του ομίλου Vivartia εμφάνισε κύκλο εργασιών 236,6 εκατ. ευρώ το 2019 με καθαρές ζημιές 13,88 εκατ. ευρώ. Η Δωδώνη με πωλήσεις 107,59 εκατ. ευρώ εμφανίζει καθαρά κέρδη 3,6 εκατ. ευρώ ενώ στην ίδια οικονομική χρήση η Ελληνικά Γαλακτοκομεία που ηγείται της κατάταξης ελέγχει το μεγαλύτερο κομμάτι της πίτας, με 303,5 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών και καθαρά κέρδη 16,6 εκατ. ευρώ. Το περιθώριο μικτού κέρδους διαμορφώνεται σε 19,44% για τη Δωδώνη, με βάση τον ισολογισμό του 2019, σε 16,97% για την Ελληνικά Γαλακτοκομεία και 29,84% για τη Δέλτα.

Εν τω μεταξύ, καθώς το αμερικανικό fund CVC στοχεύει σε ηγετικές θέσεις στους κλάδους που τοποθετεί κεφάλαια, η περαιτέρω συγκέντρωση στην γαλακτοβιομηχανία είναι αναμενόμενη. Υπενθυμίζεται ότι από το 2017 το CVC έχει επενδύσει πάνω από 1 δισ. ευρώ σε εταιρείες όπως Hellenic Healthcare Group, e-travel, Skroutz, D-Marin και Εθνική Ασφαλιστική. 

Σημειώνουμε επίσης ότι ο κλάδος των τροφίμων, από την πρωτογενή παραγωγή μέχρι την μεταποίηση και τα logistics, βρίσκεται στο ραντάρ επενδυτικών κεφαλαίων που βολιδοσκοπούν αυτό τον καιρό την ελληνική αγορά ενόψει της προσδοκώμενης ανάπτυξης που προοιωνίζονται τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο κάδρο μπαίνουν επίσης εταιρείες υπό αναδιάρθρωση. Σε αυτό το πλαίσιο πρωταγωνίστησε στα σενάρια εξαγορών στον κλάδο η βιομηχανία Κολιός, με ανοιχτές συνομιλίες με τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη αλλά και με ανοιχτά μέτωπα με εργαζόμενους και παραγωγούς της ΑΓΝΟ στην οποία είχε παράσχει εταιρική εγγύηση για δάνεια 12,2 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της εξαγοράς της από την Αγροτική το 2003.

Εν τω μεταξύ η κινητικότητα στον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας συνδυάζεται συμπτωματικά με μια σειρά από άλλες εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η εμπορική συμφωνία Δέλτα με Danone για την παραγωγή του ACTIVIA.

Πρόκειται για νέο προϊόν που θα παράγεται στο εργοστάσιο γιαούρτης της Δέλτα στον Άγιο Στέφανο, επικαιροποιώντας μια μακροχρόνια συνεργασία των δύο πλευρών αφού η Danone είχε παρουσία στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’90 μέσω της Δέλτα πριν αποφασίσει αυτόνομη λειτουργία από το 2005. Το νέο προϊόν, που είναι το πρώτο στραγγιστό γιαούρτι με προβιοτικά που παράγεται στην Ελλάδα, ενισχύει μεν την προϊοντική γκάμα της Danone, συνάδει δε με τη στρατηγική της Δέλτα για διεύρυνση του χαρτοφυλακίου της με νέα σήματα και συνεργασίες. 

Related posts

Ευρωπαϊκή Πίστη: Διάκριση από το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικής Ηθικής

banksnews

Interamerican: Mentoring για τρίτη σχολική χρονιά στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

banksnews

Αλουμύλ: Διευκρινίσεις για την απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ

banksnews

Κραυγή αγωνίας από τα πρακτορεία ΟΠΑΠ

banksnews

Μεγάλη επένδυση της DHL Express Ελλάδας στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

banksnews

ΙΕΛΚΑ: Πώς προσδιορίζονται οι τιμές στο λιανεμπόριο τροφίμων

banksnews

Εξοδο στις αγορές με ευρωομόλογο ετοιμάζει η Ελλάκτωρ

banksnews

Σαράντης: Δωρεάν διάθεση ιδίων μετοχών στο προσωπικό

banksnews

Δ. Κουτσολιούτσος: Παραμένω βασικός μέτοχος, είχα ενημέρωση την ΕΚ

banksnews