Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δυναμικό comeback για τον όμιλο Viohalco

Σε πολύ καλό δρόμο για τη διαχείριση των υψηλών του δανειακών υποχρεώσεων βρίσκεται ο όμιλος Viohalco, καθώς οι επενδύσεις του παρελθόντος αποδίδουν καρπούς, οι δείκτες ρευστότητας βελτιώνονται και επιπρόσθετα οι κεφαλαιαγορές δείχνουν πρόθυμες να στηρίξουν τις θυγατρικές του εταιρείες, όποτε αυτές το ζητήσουν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, ότι τόσο η μητρική Viohalcο, όσο και η θυγατρική της ElvalHalcor προχωρούν κατά τα τελευταία χρόνια σε διανομές μερισμάτων.

Ειδικότερα, παρά το γεγονός ότι η εκτόξευση των τιμών των μετάλλων έχει ανεβάσει σημαντικά τις απαιτήσεις σε κεφάλαιο κίνησης, ο δείκτης ρευστότητας «καθαρός δανεισμός προς προσαρμοσμένο EBITDA» παρουσιάζεται βελτιωμένος από χρόνο σε χρόνο, όχι επειδή μειώνεται ο αριθμητής (καθαρό χρέος), αλλά εξ’ αιτίας της σημαντικά ανοδικής πορείας του παρονομαστή του κλάσματος (λειτουργικά κέρδη).

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε συνδυασμό με το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον, επιτρέπει στις εταιρείες του ομίλου να αναχρηματοδοτούν τις δανειακές τους υποχρεώσεις με ολοένα και χαμηλότερα επιτόκια, επηρεάζοντας πτωτικά τα χρηματοοικονομικά τους έξοδα.

Η ανοδική πορεία του ομίλου φάνηκε τόσο στα φετινά εξαμηνιαία αποτελέσματα, όσο και στις μέχρι τώρα ενδείξεις για τις προοπτικές των θυγατρικών του εταιρειών.

Έτσι, η ElvalHalcor συνεχίζει και κατά το τρίτο τρίμηνο τον αυξημένο όγκο των πωλήσεών της, με τη ζήτηση στο εξωτερικό να παραμένει πολύ ισχυρή και την εταιρεία να μεταφέρει με ευκολία και χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις το αυξημένο ενεργειακό κόστος στους πελάτες της.

H Cenergy εξέπληξε θετικά τους αναλυτές με τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου, καθώς πέρα από την πολύ ικανοποιητική πορεία του κλάδου των καλωδίων, επανήλθε σε κερδοφόρο πορεία και η δραστηριότητα των σωλήνων χάλυβα. Το πολύ αυξημένο ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων (από τα 500 στα 800 εκατ. ευρώ) σε συνδυασμό με την άρση των αμερικανικών δασμών στα προϊόντα χάλυβα, δημιουργούν ακόμη καλύτερες προοπτικές επιδόσεων για το 2022.

Σε ότι δε αφορά τις θυγατρικές χαλυβουργίες (Σιδενόρ, Sovel) μετά από τα απρόσμενα υψηλά κέρδη του πρώτου εξαμήνου, από τη μια πλευρά καλούνται να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος, από την άλλη πλευρά όμως προσδοκούν οφέλη από την προβλεπόμενη μεγάλη αύξηση των επενδύσεων στη χώρα, λόγω και των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο ρόλος των κεφαλαιαγορών

Επιπρόσθετα, οι κεφαλαιαγορές δείχνουν πρόθυμες να στηρίξουν με κεφάλαια τον Όμιλο, όποτε αυτό τους ζητηθεί.

Για παράδειγμα, η Viohalco διέθεσε φέτος μέσα από τη διαδικασία του placement μειοψηφικό ποσοστό της ElvalHalcor, γεγονός που όχι μόνο απέφερε σε αυτήν ένα πολύ σημαντικό ποσό μετρητών, αλλά παράλληλα επέτρεψε και στην ElvalHalcor να ενταχθεί στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας.

Μια δεύτερη κίνηση του ομίλου προς την ίδια κατεύθυνση ήταν η επιτυχής άντληση 250 εκατ. ευρώ από την ElvalHalcor με σταθερό επιτόκιο 2,45% μέσα από την έκδοση επταετούς διάρκειας ομολόγου, όταν η εταιρεία ήταν δανεισμένη με μέσο κόστος λίγο πάνω από Euribor 3%. Με αυτό τον τρόπο έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως οι ανάγκες τόσο σε κεφάλαιο κίνησης, όσο και για την αγορά ακινήτου (logistics). Παράλληλα από το 2022 η παραγωγική δυναμικότητα του κλάδου αλουμινίου θα εκτιναχθεί από τους 360 σε πάνω από 520 χιλιάδες τόνους, με το αυξημένο capacity να προβλέπεται ότι θα καλυφθεί αρκετά γρήγορα από την αυξανόμενη ζήτηση (με ό,τι αυτό θα μπορούσε να σημάνει για τις λειτουργικές επιδόσεις του Ομίλου).

Η επόμενη κίνηση που αφορά την κεφαλαιαγορά αφορά την θυγατρική Noval ΑΕΕΑΠ που δραστηριοποιείται -επενδύοντας δυναμικά- στην αγορά ακινήτων, καθώς μέσα στο 2022 αναμένεται η είσοδός της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας μέσα από τη διαδικασία της δημόσιας εγγραφής (άντληση κεφαλαίων). Επίσης, πολύ πιθανόν είναι να δούμε την ίδια εταιρεία να εκδίδει και ομόλογο που θα διαπραγματεύεται στο ΧΑ.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακούς αναλυτές, ο λόγος που η Noval έχει αναβάλει για το 2022 τη δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της στο ΧΑ είναι ότι προσδοκά περαιτέρω βελτίωση στην αγορά ακινήτων και άρα καλύτερους όρους άντλησης ιδίων κεφαλαίων.

Σε ότι αφορά τη Cenergy (Ελληνικά Καλώδια και Σωληνουργεία Κορίνθου), με βάση τον υπάρχοντα προγραμματισμό, τα μεγάλα projects έχουν ολοκληρωθεί και έτσι οι ετήσιες επενδύσεις θα κινούνται μεταξύ των 35 και των 40 εκατ. ευρώ (maintenance). Τα πράγματα όμως θα αλλάξουν σε περίπτωση που υλοποιηθεί τελικά η συμφωνία με τον δανέζικο κολοσσό της Orsted για την από κοινού δημιουργία παραγωγικής μονάδας υποβρυχίων καλωδίων στις ΗΠΑ.

Κύκλοι προσκείμενοι στην εισηγμένη απαντώντας σε ερώτημα του -.gr για το πώς θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί μια τέτοια επένδυση σημείωσαν: «Περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και να διαπιστώσουμε αν τελικά θα υλοποιηθεί το deal, ή όχι. Παράλληλα εξετάζουμε κάθε συνδυασμό χρηματοδότησης, χωρίς μέχρι σήμερα να έχουμε καταλήξει σε οποιαδήποτε απόφαση» (στο σημείο αυτό υπενθυμίζουμε πρόσφατη φημολογία που ήθελε την όλη διαδικασία χρηματοδότησης να διευκολύνεται δραστικά μέσα από την διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της εταιρείας σε μέτοχο στρατηγικού χαρακτήρα).

Related posts

Το CVC απέκτησε τις μαρίνες της Dogus στην Ελλάδα

banksnews

Τρία νέα καταστήματα Optima Bank

banksnews

Profile: Λειτουργία του Axia Wealth & Fund Management στην 7Q Financial Services

banksnews

Τι σήμα δίνουν τα αποτελέσματα εξαμήνου σε 15 εισηγμένες

banksnews

Έφτασε τους 200.000 πελάτες η Watt+Volt

banksnews

Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών: Μονόδρομος επιπλέον στηρίξεις

banksnews

Νέα προγράμματα Αστικής Ευθύνης Τουριστικών Μονάδων από την Interamerican

banksnews

Mytilineos: Μειώνει στο 2,25-2,5% το επιτόκιο η ζήτηση για το πράσινο ομόλογο

banksnews

Προχωρά ο διαγωνισμός για την μαρίνα Θεσσαλονίκης

banksnews