Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δρομολόγια Αθήνα – Τελ Αβίβ ξεκινά η TUS Airways

Μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν τα δρομολόγια της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας TUS Airways που θα συνδέσουν την Ελλάδα με την Κύπρο και το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Στις 14 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι πτήσεις μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, ενώ δύο ημέρες αργότερα, στις 16 Δεκεμβρίου πρόκειται να εκκινήσει και το δρομολόγιο Ηράκλειο – Λάρνακα, με την Κική Χάιδα, Marketing Director της TUS Airways, να επισημαίνει ότι στο θερινό πρόγραμμα της εταιρείας θα προστεθούν κι άλλοι ελληνικοί προορισμοί. Τον χειμώνα και μέχρι τα τέλη Μαρτίου, η TUS θα συνδέει επίσης το Τελ Αβίβ με τη Λάρνακα και το Ντίσελντορφ.

Σε ό,τι αφορά το θερινό πρόγραμμα της TUS, η α’ φάση ανάπτυξης περιλαμβάνει δρομολόγια προς 3 ελληνικούς προορισμούς, την Αθήνα, το Ηράκλειο και την Πρέβεζα. Συγκεκριμένα, η εταιρεία θα εκτελεί πτήσεις από τη Λάρνακα προς το Ηράκλειο, το Παρίσι και το Τελ Αβίβ, καθώς και από την Πάφο προς το Τελ Αβίβ. Παράλληλα, θα πραγματοποιεί δρομολόγια από το Τελ Αβίβ με προορισμό την Αθήνα, την Πρέβεζα, το Ηράκλειο Κρήτης και το Ντίσελντορφ.

«Η TUS αναμένεται στη δεύτερη φάση ανάπτυξης του θερινού προγράμματός της να προσθέσει κι άλλους προορισμούς στην Ελλάδα», επεσήμανε στη σχετική συνέντευξη Τύπου η Κ. Χάιδα, υπογραμμίζοντας ότι τη φετινή τουριστική σεζόν η εταιρεία «πέταξε» σε 5 ελληνικούς προορισμούς, με τα δρομολόγια να διαρκούν μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, χάρη στην ισχυρή ζήτηση. «Η εταιρεία κατάφερε μέσα σε έναν χρόνο να αναπτυχθεί σημαντικά και να προσθέσει 4 Airbus στον στόλο της. Στόχος μας είναι να εντάξουμε νέα δρομολόγια προς δημοφιλείς προορισμούς από την Κύπρο και το Ισραήλ», προσέθεσε. Αφησε, δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο να προστεθεί μελλοντικά και το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη – Τελ Αβίβ στο πρόγραμμα της εταιρείας, ενώ τόνισε ότι το θερινό δρομολόγιο Τελ Αβίβ – Πρέβεζα ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένο στις αγορές της Κύπρου και του Ισραήλ.

Τη σημασία της ισραηλινής αγοράς για το «Ελευθέριος Βενιζέλος» και για την Ελλάδα εν γένει ανέδειξε από την πλευρά της, με αφορμή την έναρξη πτήσεων μεταξύ Αθήνας και Τελ Αβίβ, η Ιωάννα Παπαδοπούλου, διευθύντρια Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. «Η αγορά του Ισραήλ είναι η 11η μεγαλύτερη διεθνής αγορά για την Αθήνα και συμπεριλαμβάνεται στις 20 κορυφαίες για το “Ελευθέριος Βενιζέλος”. Είναι η 3η καλύτερη αγορά από πλευράς ρυθμού ανάπτυξης και βρίσκεται στο συν 111% σε επίπεδο κίνησης σε σχέση με το 2019. Το Ισραήλ γίνεται μια σημαντική διεθνής αγορά για την Αθήνα», τόνισε, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2022, για το διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου, η ισραηλινή αγορά, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη για την TUS Airways, κατέλαβε την 8η θέση βάσει διεθνών αφίξεων και την 7η σε επίπεδο ανάπτυξης, καθιστώντας τη μια «πολύ δυνατή αγορά» για το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας.

Ενδεικτικό της δυναμικής της συγκεκριμένης αγοράς είναι το γεγονός ότι η επιβατική κίνηση μεταξύ Αθήνας – Ισραήλ από το 2014 σημειώνει διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης σε ετήσια βάση. Μάλιστα, από σχεδόν 100 χιλιάδες ταξιδιώτες το 2004, σήμερα έχει ξεπεράσει τους 500 χιλιάδες, αποδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της μετά την πανδημία. «Μέχρι σήμερα η επιβατική κίνηση από και προς το Ισραήλ έχει ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019 (508 χιλιάδες), βρίσκεται στις 515 χιλιάδες, με άνοδο 1,4%,και σημειώνει νέο ρεκόρ. Οι ενδείξεις από τη συγκεκριμένη αγορά είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικές. Πολλοί Ισραηλινοί επισκέπτονται την Ελλάδα τον χειμώνα και διαπιστώνουμε ότι υπάρχει ισχυρή ζήτηση», επεσήμανε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Ως προς το προφίλ των Ισραηλινών που επισκέπτονται την Ελλάδα, το 86% ταξιδεύει για αναψυχή και το 9% για επαγγελματικούς λόγους. Οι Ισραηλινοί είναι υψηλής δαπάνης ταξιδιώτες και ξοδεύουν περίπου 102 ευρώ στα καταστήματα που βρίσκονται στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών. Προγραμματίζουν το ταξίδι τους 41 ημέρες πριν από την ημερομηνία αναχώρησης, με τη μέση διάρκεια παραμονής στη χώρα μας να διαμορφώνεται στις 9 ημέρες.

Ανακάμπτει το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Σε τροχιά ανάκαμψης από την πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να βρίσκεται, την ίδια στιγμή, το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με την επιβατική κίνηση για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου να «σπάει» το φράγμα των 20 εκατ. και να διαμορφώνεται σε 21,1 εκατομμύρια. Σε σχέση με το 2019, η ψαλίδα ως προς τη συνολική κίνηση για το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου περιορίστηκε ακόμη περισσότερο, στο -11,65%, υπερβαίνοντας τις αρχικές προσδοκίες. Σε επίπεδο πτήσεων η εικόνα είναι καλύτερη, αφού η πτώση σε σύγκριση με το 2019 είναι περιορισμένη, στο -6% περίπου, ποσοστό που αποδεικνύει την προσπάθεια των αεροπορικών εταιρειών να επανέλθουν στην κανονικότητα, προσθέτοντας δρομολόγια.

Σε μηνιαία βάση, η επιβατική κίνηση στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας βρίσκεται στο -4% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2019, με την κίνηση εσωτερικού να σημειώνει θετικό πρόσημο, εν αντιθέσει με τη διεθνή κίνηση που υπολείπεται ακόμη συγκριτικά με τα προ πανδημίας νούμερα.

Πάντως, οι πρώτες ενδείξεις για το 2023 είναι ενθαρρυντικές, με τις αεροπορικές εταιρείες να είναι διατεθειμένες να εντάξουν περισσότερες πτήσεις προς την Αθήνα σε σχέση με το 2022, παρά το οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί και ενδέχεται να επηρεάσει τη ζήτηση. «Προβληματιζόμαστε όλοι για τη ζήτηση που αφορά το αεροπορικό ταξίδι. Αναρωτιόμαστε κατά πόσο ο πληθωρισμός, το ενεργειακό κόστος, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα επηρεάσουν τη ζήτηση. Από τον Οκτώβριο αναμενόταν ύφεση σε επίπεδο ζήτησης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο, είναι σε καλά επίπεδα και περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ο χειμώνας», είπε η Ιωάννα Παπαδοπούλου.

Η TUS Airways είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Κύπρου. Εκτελεί προγραμματισμένες και ναυλωμένες πτήσεις και με τον στόλο της, που σήμερα αποτελείται από 5 αεροσκάφη Airbus A320, συνδέει την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ με προορισμούς της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.

Related posts

Στον όμιλο Μήτση η Λουτρόπολη στα Καμένα Βούρλα

admin

Στην πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ η Organic 3S

admin

ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Διάθεση 528.034 ιδίων μετοχών σε 17 στελέχη της εταιρείας

admin

Η ElvalHalcor συμμετέχει στην «Regeneration Academy on  Industry 4. Engineers» 

admin

Αλλαγή επωνυμίας για την Premia

admin

Frigoglass: Πτώση 31% στις πωλήσεις το 2020 λόγω Covid-19

admin

Συνεργασία της Interamerican με την Alterlife

admin

H PAROSTEC ανέλαβε την ανάπλαση του κτιρίου του ΔΟΛ στο κέντρο της Αθήνας

admin

Attica Bank: Σε πλήρη εξέλιξη η διαδικασία κεφαλαιακής ενίσχυσης

admin