Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δράσεις 5 δισ. ευρώ έως το 2025 από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ – Ψηφιακές δεξιότητες για 500.000 πολίτες

Τα ψηφιακά εργαλεία για την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη , την αλλαγή του μοντέλου της κατάρτισης αλλά και την ψηφιακή κάρτα εργασίας προέταξε ως σημαντικότερες δράσεις στο πλαίσιο του ταμείου ανάπτυξης ο υπουργός εργασίας

Κωστής Χατζηδάκης,

 μιλώντας νωρίτερα στην Τεχνόπολη στο Γκάζι.

Ειδικότερα οι δράσεις του ταμείου ανάπτυξης ύψους 2.6 δισ. ευρώ θα αφορούν εκτεταμένες κοινωνικές ομάδες με αιχμή τους νέους τους ανέργους , τις γυναίκες και την πράσινη οικονομία. Οι δράσεις του ταμείου ανάκαμψης σε συνδυασμό με τα ΕΣΠΑ θα χρηματοδοτήσουν δράσεις συνολικού ύψους 5 δισ. ευρώ και ορίζοντα έως το 2025.

Οι νέες δράσεις αφορούν:1. Τις νέες τεχνολογίες στην υπηρεσία των ασφαλισμένων , των συνταξιούχων και των εργαζόμενων . Τα ψηφιακά έργα που θα δρομολογηθούν έως το 2024 έχουν προϋπολογισμό 17 εκ ευρώ . Μεταξύ των έργων θα είναι και η «Αριάδνη» ( 24 εκ. ευρώ) που θα συμβάλλει στην ενοποίηση των στοιχείων απασχόλησης και ασφάλισης τα οποία δεν επικοινωνούν μεταξύ τους . Ψηφιακά εργαλεία θα αποκτήσει και η νέα ανεξάρτητη αρχή επιθεώρησης εργασίας προκειμένου να προστατέψει του εργαζόμενους από παράνομες ενέργειες . Επίσης προβλέπεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένο πληροφοριακού προγράμματος για την υγιεινή και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας. Τέλος στην επίσπευση έκδοσης των συντάξεων θα συμβάλει η ψηφιοποίηση των αρχείων του ΕΦΚΑ έως το 2024, η σύνδεση των πληροφοριακών συστημάτων και η αναβάθμιση του ψηφιακού προγράμματος ΑΤΛΑΣ .

2. Ψηφιακή κάρτα εργασίας . Το μέτρο θα εφαρμοστεί στην αρχή του 2022 σε μεγάλους κλάδους της οικονομίας ( σούπερ μάρκετ, τράπεζες) και μετά θα επεκταθεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας χωρίς εξαίρεση.

3. Κατάρτιση όπλο για την οικονομία . Η αλλαγή του μοντέλου της κατάρτισης που θα αποτυπωθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου εργασίας , σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, θα συμβάλλει στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Σήμερα σύμφωνα με τη Eurostat , μόνο το 51% των πολιτών έχει ένα βασικό επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Από το ταμείο ανάκαμψης θα προωθηθούν πόροι ύψους 1 δις για την αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων για 500.000 ωφελούμενους έως το τέλος του 2025. Σε πρώτη φάση έως το τέλος του 2022 σε προγράμματα κατάρτισης θα ενταχθούν 150.000 ωφελούμενοι.

«Η κατάρτιση σταματά να είναι πλάκα και ευκαιρία για πρόσθετο εισόδημα Γίνεται όπλο για τη νέα οικονομία του αύριο- τόνισε ο κ. Χατζηδάκης- Τα πιστοποιητικά θα δείχνουν ότι οι καταρτιζόμενοι έχουν αποκτήσει γνώσεις που η αγορά θα ανταμείψει. Σε πρώτη φάση συνεργαστήκαμε με κολοσσούς όπως η amazon και η google . Kανένας πάροχος δεν αποκλείεται αλλά ο πήχης πρέπει να ανέβει. Θα υπάρχει διαρκής αξιολόγηση και πιστοποίηση για τους παρόχους και τους καταρτιζόμενους».

Νέες πολιτικές για τους ανέργους: Στη μάχη για την αντιμετώπιση της ανεργίας θα «ριχτούν» επιδοτούμενα προγράμματα με αιχμή τους ανέργους με πρόσθετες δυσκολίες στην πρόσβαση στην αγορά εργασίας όπως νέοι , μητέρες και άτομα με αναπηρίες. Στόχος είναι να προωθηθούν προγράμματα ύψους 540 εκ ευρώ για να καλυφθούν 74.000 θέσεις εργασίας έως το τέλος του 2025 με εγγύηση για διατήρηση των θέσεων εργασίας έως το τέλος του προγράμματος . Μεταξύ των προγραμμάτων θα είναι πρόγραμμα για 12.000 θέσεις πρακτικής άσκησης, για 10.000 ειδικές ομάδες , όπως άνεργες μητέρες, θύματα κακοποίησης για μακροχρόνια άνεργους κλπ.

Ειδήσεις σήμερα:Ισχυρός σεισμός 6,3 Ρίχτερ νοτιοανατολικά της Κρήτης – Ταρακουνήθηκε όλο το νησίΜητσοτάκης: Ιστορική στιγμή για τη χώρα η επένδυση της Pfizer στη ΘεσσαλονίκηΦρίκη στη Θεσσαλονίκη: Βίαζε επί τέσσερα χρόνια τα ανήλικα ανίψια του και τα βιντεοσκοπούσε

Related posts

Το τερμάτισαν οι εργαζόμενοι στη ΔΟΥ Χαλανδρίου: Δεν μας είπαν ότι μπορεί να δουλέψουμε το Σαββατοκύριακο

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρές πτωτικές τάσεις στο άνοιγμα

banksnews

Wall Street: Ράλι 550 μονάδων για τον Dow Jones

banksnews

Wall Street: Αντιστροφή του κλίματος με οριακές απώλειες

banksnews

ΕΦΚΑ: Πληρωτέες έως τις 10/6 οι εισφορές με έκπτωση 25%

banksnews

Στον «πάγο» για ένα εξάμηνο πλειστηριασμοί α’ κατοικίας και Νόμος Κατσέλη

banksnews

Είναι επίσημο: Η Aegean μπαίνει στο Ελληνικό

banksnews

Αναδρομικά: 4 αλήθειες για το ποιοι τα δικαιούνται – Αύριο οι πληρωμές

banksnews

Σταϊκούρας: Σε 12 ή 24 δόσεις τα χρέη του κορωνοϊού από Ιανουάριο

banksnews