Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δουζόγλου: Κέρδισε τη δίκη με τον μισθωτή του «ΛΗΤΩ» στην Μύκονο

Δικαστική απόφαση η οποία της επιτρέπει να προχωρήσει σε έξωση του σημερινού μισθωτή του ξενοδοχείου «ΛΗΤΩ» στην Μύκονο ανακοίνωσε πως διαθέτει πλέον η διοίκηση του ομίλου Δουζόγλου. Ο όμιλος του επιχειρηματία από την Βενεζουέλα Θεοδ. Δουζόγλου είχε αποκτήσει από το ΤΑΙΠΕΔ το ξενοδοχείο «ΛΗΤΩ» αλλά εδώ και σχεδόν 2,5 χρόνια είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τον υφιστάμενο μισθωτή. Τώρα η διοίκηση του ομίλου υποστηρίζει πως «με απόφαση του δικαστηρίου, η ΛΗΤΩ ΕΠΕ (σ.σ. ο μισθωτής) διατάσσεται να εκκενώσει το ξενοδοχείο ΛΗΤΩ στη Μύκονο καθώς δεν πραγματοποίησε τις συμβατικές της υποχρεώσεις και ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο και τον αγοραστή του ακινήτου».

Μετά από παρέλευση 17 μηνών (καθώς οι αποφάσεις για μισθωτικές διαφορές εκδίδονται σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα) στις 22/01/2020 εκδόθηκε η απόφαση του δικαστηρίου η οποία έκανε δεκτό το αίτημα της ΑΣΤΕΡΑΣ 2020, της εταιρείας του ομίλου Δουζόγλου που είχε αγοράσει το ακίνητο από το ΤΑΙΠΕΔ, διατάσσοντας την απόδοση του μίσθιου.

Το ιστορικό

Το Μάιο του 2016 η εταιρεία ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 πλειοδότησε, προσφέροντας 16,9 εκατομμύρια, σε πλειοδοτικό διαγωνισμό κατά την αποκρατικοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ του ξενοδοχείου «ΛΗΤΩ» στην πόλη της Μυκόνου. Το ακίνητο μεταβιβάστηκε το Μάιο του 2017.

Το ακίνητο ήταν μισθωμένο από το 1996 στην εταιρεία «Τουριστικές Επιχειρήσεις ΛΗΤΩ Ε.Π.Ε.». Το 2008, χωρίς διαγωνισμό, η σύμβαση παρατάθηκε για 20 επιπλέον έτη με ετήσιο μίσθωμα 200.000 ευρώ για τα πρώτα δέκα έτη και 250.000 ευρώ για τα επόμενα δέκα. Στη σύμβαση μίσθωσης η ΛΗΤΩ Ε.ΠΕ. ανέλαβε την υποχρέωση να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 3.000.000 ευρώ εντός 5 ετών από την υπογραφή της. «Οι επενδύσεις αυτές δεν πραγματοποιήθηκαν παρά το γεγονός ότι η υποχρέωση αυτή ήταν ουσιώδης και η μη πραγματοποίησή τους συμβατικός λόγος καταγγελίας της σύμβασης» κατά την πλευρά Δουζόγλου.

Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις από την ΕΤΑΔ (την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου) για «την προσκόμιση αποδεικτικών στοιχείων όσον αφορά στην πραγματοποίηση της επένδυσης, η μισθώτρια δεν συνεργάστηκε ζητώντας παρατάσεις των σχετικών προθεσμιών. Τελικά, το Φεβρουάριο του 2017, πριν από τη μεταβίβαση του ακινήτου η ΛΗΤΩ Ε.Π.Ε. προσκόμισε δικαιολογητικά δαπανών ύψους 43.306,45 ευρώ. Οι ισολογισμοί της μισθώτριας εταιρείας κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα (2009-2014) δεν απεικονίζουν την πραγματοποίηση σημαντικών επενδύσεων».

Μετά την αγορά του ακινήτου, «η ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 ζήτησε από τη μισθώτρια την πραγματοποίηση πραγματογνωμοσύνης για την πιστοποίηση της επένδυσης. Η μισθώτρια αρνήθηκε να συνεργασθεί ισχυριζόμενη ότι η παρακράτηση της κυριότητας μέχρι την πλήρη εξόφληση του τιμήματος (ο διαγωνισμός προέβλεπε τη δυνατότητα τμηματικής καταβολής) δεν νομιμοποιούσε οποιαδήποτε συνεννόηση με τη νέα ιδιοκτήτρια ΑΣΤΕΡΑΣ 2020, παρά την εκπεφρασμένη αντίθετη θέση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ».

Τελικά, «τον Απρίλιο του 2018, η ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 κατέθεσε αγωγή εξώσεως της μισθώτριας από το ακίνητο. Μετά από μία αναβολή, η αγωγή συζητήθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών (τμήμα μισθωτικών διαφορών) στις 27/9/2018. Στη σχετική δίκη άσκησαν παρέμβαση υπέρ της ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 το ΤΑΙΠΕΔ και η ΕΤΑΔ».

Η μισθώτρια ΛΗΤΩ Ε.Π.Ε., όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ομίλου Δουζόγλου, «ζημίωσε σημαντικά το δημόσιο κατά το διάστημα που ήταν ιδιοκτήτης της ακινήτου και την ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 από την μεταβίβαση του ακινήτου».

Επιπλέον, «η μη απόδοση του μίσθιου για το διάστημα των τριών τελευταίων ετών καθυστέρησε την υλοποίηση ολοκληρωμένου προγράμματος επενδύσεων στο ακίνητο και σε άλλα συνδεδεμένα ακίνητα που έχουν αποκτηθεί από τον Όμιλο στον οποίο ανήκει η εταιρεία ΑΣΤΕΡΑΣ 2020. Το συνολικό ύψος των επενδύσεων αυτών ανέρχεται σε 100.000.000 ευρώ και οδηγεί στην δημιουργία 400 νέων θέσεων εργασίας». Η εταιρεία ΑΣΤΕΡΑΣ 2020 και ο όμιλος Δουζόγλου «απαιτούν την άμεση εφαρμογή της δικαστικής απόφασης».

Related posts

Η Think Plus ανέλαβε τον λογαριασμό του e-shop.gr

banksnews

Παπουτσάνης: Αύξηση 15,7% στον κύκλο εργασιών το α’ εξάμηνο 2021

banksnews

Forthnet: Επιστολή αποχώρησης Αlter Εgo με αιχμές για Alpha Bank

banksnews

Μειώνει θέση στο joint venture με τον όμιλο Παπαλέκα η Prodea

banksnews

CPI: Οι όροι του προγράμματος διάθεσης μετοχών

banksnews

Mega project οπτικών ινών παρουσιάζει στο Μαξίμου η Deutsche Telekom

banksnews

Από 1η Οκτωβρίου 2021 οι ΚΑΔ υπόχρεων για εγγραφή στο ΓΕΜΗ φυσικών προσώπων

banksnews

Θετικό πρόσημο στα έσοδα της Μεβγάλ στο 7μηνο

banksnews

Alpha Trust Ανδρομέδα: Νέος CEO ο Β. Κλέτσας, μοιράζει μέρισμα 0,50 ευρώ

banksnews