Image default
ΚΟΣΜΟΣ

ΔΟΕ: Η πορεία προς τις μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα απαιτεί περισσότερα χρήματα και λιγότερη πολιτική

Η ανάπτυξη ρεκόρ που σημειώνεται στην τεχνολογία της καθαρής ενέργειας, περιλαμβανομένων των ηλιακών συλλεκτών και των ηλεκτρικών οχημάτων, σημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι δυνατό να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου η άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, ανακοίνωσε σήμερα ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ, ΙΕΑ).

Ωστόσο αυτή η υπηρεσία του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) για την ενέργεια, που έχει την έδρα της στο Παρίσι, ανέφερε ακόμη πως ο κόσμος θα χρειαστεί από την αρχή της επόμενης δεκαετίας να επενδύει σχεδόν 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο στη μετάβαση προς πιο καθαρή ενέργεια, περισσότερα από το 1,8 τρισεκατομμύριο δολάρια που αναμένεται να δαπανήσει το 2023.

Οι θερμοκρασίες έφθασαν φέτος σε επίπεδα ρεκόρ και οι παγκόσμιοι μέσοι όροι είναι περίπου 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο στην προβιομηχανική εποχή.

Αυτό συγκρίνεται με το στόχο που τέθηκε το 2015 από τη Συμφωνία του ΟΗΕ στο Παρίσι για τη διατήρηση της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου και για την καταβολή προσπαθειών ώστε η αύξηση αυτή να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου ώστε να προληφθούν οι πιο σοβαρές συνέπειες, όπως ξηρασία, πλημμύρες και αύξηση των δασικών πυρκαγιών.

Στην επικαιροποίηση του Οδικού Χάρτη για Μηδενικές Καθαρές Εκπομπες (Net Zero Roadmap), στην οποία προτείνονται σενάρια για την επίτευξη μηδενικών καθαρών εκπομπών άνθρακα μέχρι τα μέσα του αιώνα, ο ΔΟΕ αναφέρει ότι η αύξηση, που καταγράφουν από το 2021 ο όγκος της ηλιακής ενέργειας και οι πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων από το 2021, συμβαδίζει με τους στόχους, όπως και τα σχέδια υποδομών και στους δύο τομείς.

Ωστόσο εξακολουθεί να χρειάζεται περισσότερη προσπάθεια καθώς εξακολουθεί να χρειάζεται μέχρι το 2030 να τριπλασιασθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, να διπλασιασθούν οι υποδομές ενεργειακής απόδοσης, να αυξηθουν οι πωλήσεις αντλιών θερμότητας και να αυξηθεί περαιτέρω η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αναφέρει ο ΔΟΕ.

Ο οργανισμός καλεί επίσης για μείωση 75% στις εκπομπές μεθανίου από τον ενεργειακό τομέα μέχρι το 2030, κάτι που υπολογίζεται ότι θα κοστίσει 75 δισεκ. δολάρια, μόλις το 2% των καθαρών εσόδων της βιομηχανίας πετρελαίου και αερίου κατά το 2022.

Ο δρόμος του ΔΟΕ προς μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα (net zero) θα απαιτήσει επίσης μια δίκαιη μετάβαση, λαμβάνοντας υπόψη τις εθνικές περιστάσεις και απαιτώντας από τις προηγμένες οικονομίες να φθάσουν σε μηδενικές καθαρές εκπομπές συντομότερα απ’ ό,τι οι αναπτυσσόμενες οικονομίες, αναφέρεται στην έκθεση.

Παρά τα φετινά ακραία καιρικά φαινόμενα, πολιτικοί, έχοντας κατά νου την κρίση του κόστους ζωής και επιδιώκοντας την επανεκλογή τους, έχουν οπισθοχωρήσει σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις για το κλίμα.

“Οι κυβερνήσεις χρειάζεται να διαχωρίσουν το κλίμα από τη γεωπολιτική, δεδομένης της κλίμακας της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε”, δήλωσε ο διευθυντής του ΔΟΕ Φατίχ Μπιρόλ.

ΠΗΓΗ - ΜΠΕ 

Related posts

Ρωσία: Οι δυτικές χώρες διατρέχουν “κολοσσιαίο κίνδυνο” αν προμηθεύσουν την Ουκρανία με F-16

admin

Ισπανία: Το βασκικό εθνικιστικό κόμμα PNV θα υποστηρίξει τον Σάντσεθ για μια ακόμη θητεία στην πρωθυπουργία

admin

Home Depot: Έχασε τις εκτιμήσεις για τον τζίρο α’ τριμήνου, αναθεωρεί πτωτικά το outlook για το 2023

admin

Συρία: Οι αμερικανικές δυνάμεις συνέλαβαν στέλεχος του ISIS

admin

Βόρεια Μακεδονία: Ρήξη στο αντιπολιτευόμενο VMRO για τον Ν. Γκρούεφσκι

admin

Δέσμευση της Λαϊκής Κινεζικής Τράπεζας για την αύξηση της οικονομικής υποστήριξης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις

admin

Ρωσία: Ένας νεκρός και 60 τραυματίες από ισχυρή έκρηξη σε εργοστάσιο κοντά στη Μόσχα

admin

Οι ΗΠΑ εξυφαίνουν ιστό πληροφοριών στην Ασία για την αντιμετώπιση της Κίνας

admin

Πούτιν: Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Μόσχα στόχευε “πολιτικούς στόχους”

admin