Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Να επιβληθεί προσωρινός φόρος στους πλούσιους που αύξησαν τα κέρδη τους στην πανδημία

Την καθιέρωση ενός

έκτακτου, προσωρινού φόρου για τους πιο πλούσιους ή τις επιχειρήσεις που αύξησαν τα κέρδη τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας,

προτείνει το

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,

σημειώνοντας ότι οι κυβερνήσεις χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να βοηθήσουν τους πλέον ευάλωτους.

«Η πανδημία αύξησε τις ανισότητες, και οι κυβερνήσεις χρειάστηκε να παράσχουν (σημαντική οικονομική) στήριξη» στους ανθρώπους και στις επιχειρήσεις που επλήγησαν περισσότερο, δήλωσε ο Πάολο Μάουρο, ένας εκ των υπευθύνων της δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Μάουρο χαρακτήρισε απαραίτητο να αντληθούν πρόσθετα φορολογικά έσοδα για να ανακατανεμηθούν μέσω της υγειονομικής περίθαλψης, της εκπαίδευσης, των δικτύων κοινωνικής ασφάλισης. Το ΔΝΤ συνιστά τη θέσπιση προσωρινής φορολογίας επί των υψηλότερων εισοδημάτων ώστε να βοηθηθούν οι κυβερνήσεις να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησης.

Υπάρχει διάβρωση των εσόδων από τους εταιρικούς φόρους
Τα τελευταία χρόνια, στις προηγμένες οικονομίες υπήρξε διάβρωση των εσόδων που προέρχονταν από τους εταιρικούς φόρους. Ο Μάουρο χαιρέτισε τη διεθνή πρωτοβουλία «για την επίτευξη συμφωνίας» για μια παγκόσμια ελάχιστη φορολόγηση.

«Διαπιστώσαμε επίσης μια διάβρωση της φορολόγησης εισοδήματος φυσικών προσώπων για τα πρόσωπα που είναι στην κορυφή της εισοδηματικής κλίμακας»,ανέφερε. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι υπάρχει ευκαιρία αντιστροφής της τάσης με την αύξηση του φόρου εισοδήματος των εταιρειών και των πλουσιότερων ιδιωτών, με την εξάλειψη των κενών του φορολογικού συστήματος, με την αύξηση των φόρων ιδιοκτησίας ή των φόρων κληρονομιάς.

Ένας προσωρινός φόρος για να συνέλθουμε από την Covid, ο οποίος θα περνούσε από έναν εταιρικό φόρο, θα είχε νόημα κυρίως για τις εταιρίες που έχουν κάνει περισσότερα κέρδη κατά τη διάρκεια της κρίσης, τόνισε αναφερόμενος σε κολοσσούς όπως η Amazon.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος της Amazon, Τζεφ Μπέζος διαβεβαίωσε ότι στηρίζει την πρόταση μιας αύξησης των εταιρικών φόρων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατήγγειλε την περασμένη εβδομάδα το γεγονός ότι ο όμιλος δεν πληρώνει φόρο επί των κερδών του.

«Ο εμβολιασμός είναι περισσότερο από επικερδής»
Ο επικεφαλής δημοσιονομικής πολιτικής του ΔΝΤ Βίτορ Γκασπάρ υπερασπίστηκε τον εμβολιασμό σε όλα τα επίπεδα, σημειώνοντας ότι αν όλες οι χώρες θέσουν υπό έλεγχο την πανδημία νωρίτερα από το αναμενόμενο θα υπάρξουν πάνω από 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πρόσθετων φορολογικών εσόδων έως το 2025.

«Ο εμβολιασμός είναι συνεπώς περισσότερο από επικερδής, καθώς προσφέρει μια εξαιρετική σχέση ποιότητας/τιμής στα δημόσια κεφάλαια που επενδύονται για την επιτάχυνση της παραγωγής των εμβολίων και την παγκόσμια διανομή τους», σχολιάζουν οι συντάκτες της έκθεσης.

Ειδήσεις σήμερα: Ιταλία: Συμφωνία κυβέρνησης – επιχειρήσεων για εμβολιασμούς στους χώρους εργασίας

Εμβόλιο AstraZeneca: Συνεδριάζουν στις 20:00 οι υπουργοί Υγείας της ΕΕ – Περιμένουν τις ανακοινώσεις του ΕΜΑSelf test: Από σήμερα στα φαρμακεία – Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Related posts

120 δόσεις: Προς παράταση η έκτακτη ρύθμιση – Αλλάζουν όλα στην «μόνιμη»

banksnews

Συνεργασία της AD ESM με την DAMCO ENERGY Α.Ε. στη Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής της Αλεξανδρούπολης

banksnews

Επιδόματα – ΟΑΕΔ: Διαβάστε τα επιδόματα που πήραν παράταση

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Νέο ξεπούλημα μετοχών με βουτιά 3,7%

banksnews

Taxisnet: Άνοιξε η εφαρμογή – Διαβάστε ποιες αλλαγές έχουν γίνει

banksnews

Ο αθέατος διπλωματικός πόλεμος στον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό

banksnews

ΟΠΕΚΑ: 1.000 ευρώ επίδομα σε μητέρες – Διαβάστε αν το δικαιούστε

banksnews

Αποζημίωση ειδικού σκοπού: Καταβάλλεται την Τρίτη σε 5.621 δικαιούχους

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Οριακή η άνοδος του Γενικού Δείκτη στο σημερινό άνοιγμα

banksnews