Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διώρυγα του Σουέζ: Συνεχίζονται οι προσπάθειες για την αποκόλληση του Ever Given

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι νέες προσπάθειες αποκόλλησης του τεράστιου δεξαμενόπλοιου Ever Given που έχει προσαράξει στη Διώρυγα του Σουέζ.

Όπως μεταδίδει το BBC, στελέχη της Διώρυγας ανέφεραν πως έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος και ελπίζουν πως το δεξαμενόπλοιο θα μπορούσε να αποκολληθεί ακόμη και μέχρι το απόγευμα της Κυριακής.

Με νεότερες δηλώσεις του, συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, Οσάμα Ραμπία, τόνισε πως το νερό έχει αρχίσει ξανά να ρέει κάτω από το προσαραγμένο σκάφος και πως υπάρχει πιθανότητα τις επόμενες ώρες το Ever Given να μετακινηθεί από το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Ωστόσο, χθες, ο ο Ραμπία είχε αναφέρει με τα τότε δεδομένα  ότι “είναι δύσκολο να προσδιοριστεί το πότε θα επιλυθεί το πρόβλημα με το φορτηγό πλοίο που μπλοκάρει τη διέλευση των πλοίων”.

#EverGiven has moved 2 inches


all tugBoats happy


Hoooorray #suezcanel pic.twitter.com/srHDtuXB8m

— ܡܐܪܝܘ 🇱🇧🇬🇧 (@MarioLeb79) March 27, 2021

“Στόχος μας είναι να τα καταφέρουμε μετά το Σαββατοκύριακο, αλλά όλα θα πρέπει να λειτουργήσουν υπέρ αυτού”, δήλωσε αργά χθες στην ολλανδική τηλεόραση ο Πέτερ Μπερντόφσκι, διευθύνων σύμβουλος της Boskalis. Η Boskalis είναι η ιδιοκτήτρια εταιρία της Smit Salvage, στην οποία ανατέθηκε αυτή την εβδομάδα να βοηθήσει την αιγυπτιακή αρχή της Διώρυγας του Σουέζ (SCA) να αποκολλήσει το σκάφος.

Το εναλλακτικό σχέδιο

Την ίδια ώρα, υπό συζήτηση βρίσκεται ένα εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που αποτύχουν οι νεότερες προσπάθειες αποκόλλησης του δεξαμενόπλοιου. Σύμφωνα με τις αρχές της Διώρυγας, μια λύση θα ήταν η μεταφορά των κοντέινερ του πλοίου σε άλλα πλοία.

Ο Τζον Ντένχολμ, πρόεδρος του βρετανικού Επιμελητηρίου Ναυτιλίας, δήλωσε στο BBC πως κάτι τέτοιο θα απαιτούσε τη χρήση εξειδικευμένου εξοπλισμού μεταφοράς, και συγκεκριμένα ενός γερανού που θα μπορούσε να εκταθεί τηλεσκοπικά έως και 60 μέτρα.

“Σε αυτή την περίπτωση όμως μιλάμε για μια διαδικασία που θα διαρκέσει εβδομάδες”, συ,πλήρωσε.

Πάνω από 300 πλοία στην… αναμονή

Εν τω μεταξύ, εκατοντάδες πλοία παραμένουν εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί η διάνοιξη κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Ήδη, 14 ρυμουλκά πλοία έχουν ριχτεί στον αγώνα αποκόλλησης του τεράστιου φορτηγού πλοίου “Ever Given” και όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ, “σημειώνεται πρόοδος στην όλη επιχείρηση”, την οποία πάντως χαρακτήρισε “μία περίπλοκη και καθόλου εύκολη διαδικασία”. Το ευτυχές είναι πως το πλοίο δεν προκάλεσε τραυματισμούς ή ρύπανση.

Related posts

Ο ΟΗΕ καλεί την Αγκυρα να ανατρέψει την απόφαση για αποχώρηση από την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης

banksnews

Η AstraZeneca χαιρετίζει τα συμπεράσματα των βρετανικών και ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών για το εμβόλιό της

banksnews

Η Γαλλία απαγόρευσε σε αεροσκάφος της λευκορωσικής Belavia να μπει στον εναέριο χώρο της

banksnews

Ρωσία: Αριθμός ρεκόρ 890 ημερήσιων θανάτων από κορονοϊό

banksnews

Σε καραντίνα η Πορτογαλία “πιθανόν” έως τα μέσα Μαρτίου

banksnews

Κύπρος: Ένας θάνατος και 83 νέα κρούσματα κορονοϊού

banksnews

60 τραυματίες μετά την κατάρρευση εξέδρας σε συναγωγή κοντά στην Ιερουσαλήμ

banksnews

Γαλλία: Ο υπουργός Υγείας καλεί τους Γάλλους να επιταχύνουν τον εμβολιασμό

banksnews

Βόρεια Κορέα: Οι ΗΠΑ “καταπατούν το δικαίωμα της χώρας στην αυτοάμυνα”

banksnews