Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διψήφιο growth στο α’ εξάμηνο για την Ιλυδα

Την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών επιδόσεων της Ίλυδας τόσο για φέτος, όσο και για την επόμενη διετία εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εταιρείας πληροφορικής Βασίλης Ανυφαντάκης, στο πλαίσιο της χθεσινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της.

Ειδικότερα, ο Βασίλης Ανυφαντάκης αναφέρθηκε σε διψήφιο ποσοστό αύξησης του κύκλου εργασιών κατά το πρώτο φετινό εξάμηνο, σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- ότι μέσα στο 2024 η εταιρεία κέρδισε το έργο του Υπουργείου Παιδείας για τη μηχανογράφηση των πανεπιστημίων (ύψους 11 εκατ. ευρώ, με συμμετοχή της εισηγμένης κατά περίπου 80%), καθώς και το ότι η εταιρεία (σε συνεργασία με την Nova) έχουν υποβάλει προσφορά για έργο του Υπουργείου Υγείας προϋπολογισμού της τάξεως των επτά εκατ. ευρώ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του -.gr, ο πρόεδρος της Ίλυδας υποστήριξε πως στόχος της εταιρείας είναι η ανάληψη εργασιών που θα εξασφαλίζουν διατηρήσιμα έσοδα σε βάθος χρόνου, έτσι ώστε τα μεγέθη της εισηγμένης να παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα ακόμη και μετά την ολοκλήρωση της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό η εταιρεία:

  • Θα ωφεληθεί σε βάθος χρόνου από το έργο του Υπουργείου Παιδείας που ανέλαβε φέτος.
  • Συγκαταλέγεται ήδη στους τέσσερις παρόχους ηλεκτρονικής τιμολόγησης του δημοσίου, τομέας που αναμένεται να αποφέρει σημαντικά ετήσια έσοδα στην εισηγμένη σε μακροπρόθεσμη βάση.
  • Προγραμματίζει να ξεκινήσει επιδοτούμενο (Ταμείο Ανάκαμψης) επενδυτικό πρόγραμμα αρκετών εκατ. ευρώ προκειμένου να είναι έτοιμη να διεκδικήσει το έργο διάθεσης κατ’ οίκον, φαρμάκων σε ασθενείς συγκεκριμένων παθήσεων, προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποφεύγουν την ταλαιπωρία των λίγων φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.

Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά ότι θα προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός, καθώς τα νομικά προβλήματα σχετικά με την προστασία προσωπικών δεδομένων έχουν αντιμετωπιστεί. Η συγκεκριμένη επένδυση ήταν άλλωστε ο λόγος για τον οποίον η Ίλυδα αποφάσισε φέτος τη διανομή μερίσματος 0,02 ευρώ ανά μετοχή (καταβολή στις 24/7/2024), δηλαδή μόλις του 15% των ενοποιημένων περυσινών κερδών της, παρά το γεγονός ότι ο τραπεζικός δανεισμός είναι σήμερα μηδενικός και το θετικό καθαρό ταμείο της υπερβαίνει τα δύο εκατ. ευρώ.

Τέλος, η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις μετόχων, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

  • Μπορεί η καθαρά κερδοφορία του 2023 να ήταν ελαφρά χαμηλότερη από την αντίστοιχη του 2022, πλην όμως το 2022 είχαν υπάρξει πολύ σημαντικά έκτακτα κέρδη από κούρεμα τραπεζικών υποχρεώσεων. Σε λειτουργικό επίπεδο, το 2023 ήταν πολύ καλύτερο από την προηγούμενη χρονιά (EBITDA από το 1,49 στο 1,825 εκατ. ευρώ).
  • Η μετοχή διαπραγματεύεται με σαφώς ελκυστικότερους δείκτες αποτίμησης σε σύγκριση με αυτούς που προέκυψαν από δύο deals τα οποία πραγματοποιήθηκαν μέσα στη φετινή χρονιά στον κλάδο του επιχειρηματικού λογισμικού (Entersoft, Epsilon Net).
  • Η δικαστική απαίτηση της εταιρείας από συστημική τράπεζα (αρκετών εκατ. ευρώ, η οποία δεν καταγράφεται λογιστικά στις απαιτήσεις της Ίλυδας) εκτιμάται ότι θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να τελεσιδικήσει.

Related posts

Aegean: Ασκεί τα warrants το δημόσιο, εξαγορά εισηγείται ο Ευτ. Βασιλάκης

admin

Παράταση ενός έτους στην φορολογική ενημερότητα της «Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα»

admin

Ευέλικτες πληρωμές για λύσεις τεχνολογίας από tbi bank-THEFIXERS

admin

«Χρυσάφι» ο Αστέρας Βουλιαγμένης για Apollo, είσπραξη 704 εκατ. ευρώ!

admin

Κέρδη 1,1 δισ. ευρώ για την Εθνική το 2022

admin

Στη Fairfax το 15% του AΝΤ1+ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου

admin

Μοντέλο Amazon από το e-shop του Αριστοτέλη Παντελιάδη

admin

Lamda: Ανάδοχος για το Riviera Galleria έως τον Νοέμβριο

admin

Intercontinental Α.Ε.Ε.Α.Π: Αύξηση 83% στα καθαρά κέρδη το 2022

admin