Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διπλωματικός “πυρετός” στην Αθήνα για Ουκρανία-Μ. Ανατολή με μπαράζ διεθνών επαφών Μητσοτάκη

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στο μέτωπο της Ουκρανίας, αλλά και της κλιμακούμενης κρίσης στη Μέση Ανατολή, που απειλεί με αποσταθεροποίηση μία περιοχή-κλειδί του παγκόσμιου χάρτη, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται για ένα…μπαράζ διεθνών επαφών, με τέσσερις σταθμούς τις επόμενες δέκα ημέρες. Ντουμπρόβνικ, Πάφος, Ραμστάιν και  Βρυξέλλες είναι τα τοπόσημα των συναντήσεων και παρεμβάσεων του κ. Μητσοτάκη, με γεωπολιτικό αποτύπωμα και στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση του ρόλου της Αθήνας, που, όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης

Πρώτος σταθμός των διεθνών επαφών του πρωθυπουργού θα είναι το Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, όπου αύριο σηκώνουν αυλαία οι εργασίες της Συνόδου Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, παρουσία και του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Από το βήμα της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στο Ουκρανικό, επισημαίνοντας ότι από το Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία έχει επαναφέρει τη βία και την καταστροφή στην ευρωπαϊκή ήπειρο. “Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ουκρανικό λαό που αγωνίζεται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του, καθώς και για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της χώρας του. Ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών είναι ο θεμελιώδης πυλώνας του Διεθνούς Δικαίου, ο ακρογωνιαίος λίθος του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ…”, είχε σημειώσει ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για μία βάναυση πρόκληση για τη διεθνή σταθερότητα και τη διεθνή τάξη. “Τον Ιούνιο, στη Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη στην Ουκρανία, η Ελλάδα συντάχθηκε με πολλά άλλα κράτη μέλη του ΟΗΕ ζητώντας μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη στην Ουκρανία, με πλήρη σεβασμό στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Από τις πρώτες ώρες της ρωσικής επίθεσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, παρέχοντας κάθε δυνατή υποστήριξη στους Ουκρανούς. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να το κάνουμε”, είχε επισημάνει ο κ. Μητσοτάκης.

Οι δραματικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι προσπάθειες των Βρυξελλών, προκειμένου να αποφευχθεί η περαιτέρω ένταση στην περιοχή θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις των ηγετών του Ευρωπαϊκού Νότου, που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του EU-MED9 στην Πάφο. Μετά από έναν κύκλο επαφών στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, υπό το πρίσμα του ρόλου που καλείται να διαδραματίσει η Ελλάδα ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-2026, ο κ. Μητσοτάκης θα καταφτάσει στην Κύπρο, έχοντας στην προμετωπίδα της ατζέντας του τις πάγιες θέσεις της Αθήνας όσον αφορά στα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή.

“Στον απόηχο των επιθέσεων της 7ης Οκτωβρίου, η Ελλάδα πάντα υποστήριζε και θα υποστηρίζει το νόμιμο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, αλλά ο τρόπος με τον οποίο το πράττει έχει σημασία. Πρέπει να δούμε την άμεση επιστροφή όλων των εναπομείναντων ομήρων. Πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Η ανθρωπιστική καταστροφή εκεί δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε τρόφιμα, νερό, καταφύγιο, ρουχισμό και φάρμακα κατά μήκος της περιοχής και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πρέπει να γίνει σεβαστό. Όσο μακρινό, όσο αδύνατο κι αν φαντάζει σήμερα, πρέπει να δοθεί η ευκαιρία σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να ζήσουν ο ένας δίπλα στον άλλο με ειρήνη και ασφάλεια. Και ο μόνος δρόμος είναι να γίνει πραγματικότητα η λύση δύο κρατών”, σημειώνει, στις πολλαπλές παρεμβάσεις εντός και εκτός Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης.

Ραμστάιν και Σύνοδος των “27”

Τα…ραντάρ της ελληνικής διπλωματίας είναι στραμμένα το ερχόμενο Σάββατο στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζο Μπάιντεν να δίνει το “παρών”, Κυριάκος Μητσοτάκης και ηγέτες της Δύσης θα θέσουν επί τάπητος τις εξελίξεις στην Ουκρανία, σε ένα πλαίσιο διευρυμένων συνομιλιών, στη διάρκεια του οποίου ο πρόεδρος Ζελένσκι θα αναλύσει το αποκαλούμενο και σχέδιο νίκης για μία δίκαιη λήξη του σχεδόν τριετούς πολέμου.

Τελευταίος σταθμός των διεθνών επαφών και ταξιδιών του κ. Μητσοτάκη θα είναι την ερχόμενη εβδομάδα οι Βρυξέλλες και η Σύνοδος Κορυφής των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για ένα διήμερο έντονων διεργασιών στη βελγική πρωτεύουσα, καθώς στη θεματολογία θα κυριαρχήσουν, μεταξύ άλλων, δύο ζητήματα με έντονο ελληνικό ενδιαφέρον. Η διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, αλλά και η ανταγωνιστικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. “Σήμερα η Ελλάδα είναι χώρα-πρότυπο στη φύλαξη των συνόρων, και των χερσαίων και των θαλασσίων, με υποδειγματική συνεργασία μεταξύ όλων των αρμόδιων φορέων, με αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας και με διαρκή πίεση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε πρόσθετα χρηματοδοτικά εργαλεία, έτσι ώστε η φύλαξη των συνόρων να γίνεται όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Διότι αυτή είναι μία υπόθεση, η οποία δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας, αφορά και ολόκληρη την Ευρώπη”, έχει τονίσει ο κ. Μητσοτάκης. 

Related posts

Σκάνδαλο με μολυσμένες κατεψυγμένες πίτσες: Κατηγορείται η Nestlé France

admin

Γάζα: Έφυγε ο επικεφαλής του γραφείου του Al Jazeera από τον παλαιστινιακό θύλακο

admin

Μαχητικά απογείωσε η Ιαπωνία όταν αντιλήφθηκε πτήσεις ρωσικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών

admin

Επιβράδυνε τον Ιούνιο η ανάκαμψη της Ευρωζώνης, σε χαμηλό έξι μηνών η μεταποίηση

admin

Ερυθρά Θάλασσα: Νέο πυραυλικό χτύπημα των Χούθι – Έκρηξη σε εμπορικό πλοίο και φωτιά

admin

Κίνα: Το Κρατικό Συμβούλιο εξέδωσε κατευθυντήριες οδηγίες για την αύξηση των ξένων επενδύσεων

admin

Ισπανία: “Δίκαιη” η αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους

admin

Airbnb: Οι προβλέψεις για το επόμενο τρίμηνο “ρίχνουν” τη μετοχή

admin

Η Ινδία έγινε η τέταρτη χώρα που κατάφερε να φτάσει στο φεγγάρι

admin