Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Δικαίωμα απαγόρευσης εισαγωγής ρωσικού LNG θα δώσει η ΕΕ στα κράτη-μέλη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να δώσει στα 27 κράτη-μέλη της εργαλεία για απαγόρευση εισαγωγής ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), χωρίς να χρειαστεί να επιβάλει νέο κύκλο κυρώσεων κατά της Μόσχας.

Οι υπουργοί Ενέργειας των 27 αναμένεται να στηρίξουν πρόταση η οποία θα δίνει στις κυβερνήσεις δυνατότητα να απορρίψουν την προκράτηση από Ρώσους εξαγωγείς χώρων αποθήκευσης εντός ΕΕ για αποστολές φορτίων LNG, σύμφωνα με προσχέδιο απόφασης το οποίο περιήλθε εις γνώση του πρακτορείου  Bloomberg. 

Μολονότι η κάθε κυβέρνηση θα πρέπει ακόμη κι έτσι να προχωρήσει σε διαβούλευση, τόσο με άλλες χώρες-μέλη όσο και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να ενεργοποιήσει τον σχετικό μηχανισμό, το εργαλείο θα μπορούσε να επιφέρει περαιτέρω μείωση στη ροή ρωσικών ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία προς την ΕΕ.

Η έγκριση του νέου μέτρου αναμένεται την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Θα χρειαστεί στη συνέχεια έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει προτείνει τις δικές του λύσεις για νέα μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου από την Ένωση. Της νέας πρωτοβουλίας για περιορισμό των ευρωρωσικών ενεργειακών σχέσεων ηγούνται οι Φινλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Πολωνία.

Μολονότι οι ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ μέσω αγωγών έχουν υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά, οι αποστολές φορτίων LNG έχουν αυξηθεί.

Η αρμόδια για την Ενέργεια επίτροπος της ΕΕ Κάντρι Σίμσον είχε σημειώσει νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο ότι οι αποστολές ρωσικού LNG προς την ΕΕ πρέπει να σταματήσουν, καλώντας τις εταιρείες να μην ανανεώσουν σχετικά μακροχρόνια συμβόλαια όταν αυτά λήξουν. Η Ισπανία, εκ των βασικών αγοραστών ρωσικού LNG για το 2023, ζήτησε από τις εταιρείες της να μην προχωρήσουν σε νέες αγορές από τη Ρωσία.

Οι υπουργοί θα εγκρίνουν επίσης τον κανονισμό για μηδενικές εκπομπές ρύπων από όλα τα νέα αυτοκίνητα τα οποία θα πωλούνται στην ΕΕ από το 2035, πράγμα που σημαίνει ότι όλα τα νέα οχήματα θα είναι από εκείνη τη χρονιά είτε ηλεκτρικά είτε με κινητήρες οι οποίοι θα “καίνε” κλιματικά ουδέτερα καύσιμα (e-fuels).

Σε ό,τι αφορά την πυρηνική ενέργεια, υπέρ της οποίας πιέζει η Γαλλία, ηγούμενη ομάδας χωρών που επενδύουν στη συγκεκριμένη μορφή παραγωγής ενέργειας, το προσχέδιο αναφέρει:

“Η πυρηνική ενέργεια θα συμβάλει σε ένα απανθρακοποιημένο ενεργειακό μείγμα, προωθώντας τους φιλόδοξους κλιματικούς στόχους και τον σημαντικό στόχο διατήρησης της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας της ΕΕ”. Και συνεχίζει: “Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει άμεση δράση προκειμένου να μην μείνει πίσω στην αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της ανάπτυξης, εμπορικής χρήσης και διεύρυνσης της χρήσης της τεχνολογίας των Μικρών Αρθρωτών Αντιδραστήρων (SMR)”.

Related posts

BofA: Η Fed ενδέχεται να αυξήσει τα επιτόκια στο 6% – Αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο

admin

Λιβύη: Η μικτή στρατιωτική επιτροπή συμφώνησε σε συντονιστικό μηχανισμό για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων

admin

ΗΠΑ: Απροσδόκητη ανάκαμψη της οικοδομικής δραστηριότητας τον Φεβρουάριο

admin

Washinghton Examiner: Ο Μπάιντεν να προστατεύσει τον Καντέρ από τον μοχθηρό Ερντογάν

admin

“Πράσινο φως” από την ΕΕ στη Microsoft για την εξαγορά μαμούθ $69 δισ. της Blizzard

admin

Βρετανία: Ανακοίνωσε σχέδιο μετεγκατάστασης 8.000 Αφγανών που διαμένουν σε ξενοδοχεία

admin

Η Τουρκία επιβάλλει πρόστιμο στην JPMorgan, επικαλούμενη διασπαστικές συναλλαγές μετοχών

admin

Ανεβάζει τους τόνους ο αρχηγός της Wagner, Πριγκόζιν: “Υπόλογοι για τους θανάτους μαχητών μας οι Σοϊγκού, Γκερασίμοφ”

admin

Ιταλία: Το ΔΝΤ “βλέπει” υψηλότερη ανάπτυξη το 2023 και το 2024

admin