Image default
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Διεθνοποιείται περαιτέρω το Χρηματιστήριο- Στοχευμένες κινήσεις σε ξένες αγορές

Διεθνοποιείται περαιτέρω το Χρηματιστήριο- Στοχευμένες κινήσεις σε ξένες αγορές

Την καθιέρωση του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου σε ετήσια βάση εξετάζει η ηγεσία του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ), με αφορμή την επιτυχημένη διοργάνωση του roadshow στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα σε συνεργασία με τη Morgan Stanley.

Σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, γνωστοποίησε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία για την ατζέντα και τη δομή του συνεδρίου, τα οποία όπως εξήγησε αναμένεται να ανοίξουν το «δρόμο» για άλλες παρόμοιες ενέργειες.

Συγκεκριμένα, συμμετείχαν 29 εταιρείες, μεταξύ των οποίων και δύο μη εισηγμένες (Noval, PeopleCert), ενώ έδωσαν επίσης το παρών 280 σύνεδροι από εισηγμένες και επενδυτικούς οίκους. Παρευρέθηκαν και 96 εκπρόσωποι επενδυτικών funds, τα οποία διαχειρίζονται πάνω από 30 δισ. δολάρια, ενώ ο κ. Κοντόπουλος τόνισε πως οι περισσότερες εταιρείες εκπροσωπήθηκαν από τους CEOs τους, αποδεικνύοντας την βαρύτητα που είχαν προσδώσει στο συνέδριο. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 527 συναντήσεις, ενώ σε ό,τι αφορά τα ποιοτικά στοιχεία το μεγαλύτερο ενδιαφέρον προσέλκυσαν οι εταιρείες του ενεργειακού και του τραπεζικού κλάδου, αλλά και η ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου Αθηνών (ΔΑΑ).

Ο CEO του ομίλου τόνισε στη συνέχεια πως γνώριζε ότι πρόκειται για ένα στοίχημα και ενδεχομένως για κάποιο ρίσκο, το οποίο ωστόσο «το κερδίσαμε», εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Επανέλαβε, δε, ότι το συνέδριο αποτελεί την αφετηρία της προσπάθειας που κάνει η ΕΧΑΕ με ευρύτερο στόχο την ανάδειξη των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Πέραν της προσπάθειας καθιέρωσης του Ελληνικού Επενδυτικού Συνεδρίου, ο κ. Κοντόπουλος έκανε λόγο για στοχευμένες κινήσεις στις ΗΠΑ «για να βρούμε έναν σωστό distribution channel», ενώ σε πρώτο πλάνο βρίσκονται και οι αγορές της Ασίας και της Μέσης Ανατολής υπό τη λογική του «πηγαίνεις where the money is».

Στο τεχνικό κομμάτι της λειτουργίας του Χρηματιστηρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ προανήγγειλε δομικές αλλαγές στο ΟΑΣΗΣ, όπου στο τέλος του 2023 αναμένεται να ολοκληρωθεί η νέα αναβάθμιση της πλατφόρμας. Αναφέρθηκε επίσης σε ορισμένες αλλαγές για τους market makers, τονίζοντας πως βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες, με τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου να δηλώνει αρκετά προσεκτική, καθώς συζητά και με θεσμικούς από το εξωτερικό για το συγκεκριμένο θέμα. Σε τεχνολογικό επίπεδο, τον ερχόμενο Φεβρουάριο αλλάζει το πρωτόκολλο επικοινωνίας και πάει σε fix banksnewscol, με στόχο τη βελτίωση της ταχύτητας των συναλλαγών.

Τέλος, ο κ. Κοντόπουλος σημείωσε πως «έχουμε βγει στην επίθεση, φιλική επίθεση, αλλά επίθεση» αναφερόμενος στις κινήσεις του ομίλου για την επιστροφή του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές (developed markets). Βασικό «όπλο» αυτής της επίθεσης αποτελεί η δημιουργία task force για την πραγματοποίηση της προαναφερθείσας επιστροφής.

Αριστοτέλης Παππάς

 • ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
 • ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
 • roadshow
 • Χρηματιστήριο Αθηνών
 • task force
 • ΟΑΣΗΣ
 • Μέση Ανατολή
 • επίθεση

  Related posts

  Ιntrakat: Μήνυμα στήριξης από τους βασικούς μετόχους για την ΑΜΚ

  admin

  ΒΙΣ: Έκτακτη ΓΣ στις 16 Δεκεμβρίου για ΑΜΚ

  admin

  ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα €448,7 εκατ. τα έσοδα στο εννεάμηνο

  admin

  Χρηματιστήριο: Πιθανότητα να αποβεί θετικός καταλύτης η κατάθεση του Προϋπολογισμού

  admin

  ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Τζίρος €2,762 δισ. στο εννεάμηνο

  admin

  Χρηματιστήριο Αθηνών: Βάση οι 910 μονάδες- Τα βλέμματα στην ΤΕΝΕΡΓΑ

  admin

  ΕΛΓΕΚΑ: Παρήλθε άπρακτη η προθεσμία σύγκλησης ΓΣ για πώληση ποσοστού

  admin

  Πλαστικά Κρήτης: Από 5/9 η επιστροφή κεφαλαίου €0,45/μτχ. στους μετόχους

  admin

  Πλαστικά Θράκης: Πτώση εσόδων και κερδών στο εννεάμηνο

  admin