Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Διαμαρτυρία για «επικοινωνιακούς ελέγχους» σε καταστήματα στο Παγκράτι

Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας επ’ αφορμή της επιχείρησης ομαδικού ελέγχου που πραγματοποιήθηκε σε Κ.Υ.Ε. στην περιοχή της Πλ. Βαρνάβα στο Παγκράτι, την Πέμπτη 22/10, απέστειλε η «Πρωτοβουλία Καταστημάτων Πλ. Βαρνάβα».

Όπως αναφέρεται στο κείμενο, «η πλειονότητα των καταστημάτων της περιοχής έχει επιδείξει απόλυτη ευαισθησία και σεβασμό στην τήρηση των μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας. Επίσης, ανέκαθεν υπήρξε διάθεση συνεργασίας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις αρχές. Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά μας για το γεγονός ότι μία ολόκληρη περιοχή μοιάζει να στοχοποιείται και να εργαλειοποιείται σε ένα παιχνίδι επικοινωνίας και εντυπώσεων».

Αναλυτικά:

«Ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, με αφορμή τον ομαδικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε στα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος στην Πλατεία Βαρνάβα, την Πέμπτη 22/10. Η επιστολή απευθύνεται προς ΜΜΕ, αρμόδιες αρχές, φίλους και φίλες, πελάτες, συμπολίτες, γείτονες και συναδέλφους άλλων περιοχών.

Η Πλατεία Βαρνάβα είναι μία μικρή (ανεξήγητα όμορφη) πλατεία, η οποία βρίσκεται κρυμμένη πίσω από το Καλλιμάρμαρο Στάδιο, στην περιοχή του Παγκρατίου. Υπήρξε πάντοτε μία δραστήρια γειτονιά, έχοντας όλα τα καλά και κακά χαρακτηριστικά μίας κλειστής ελληνικής κοινότητας.

Τα τελευταία χρόνια, έχει συγκεντρώσει την προσοχή πολλών ανθρώπων, οι οποίοι την έχουν εντάξει στις προτιμήσεις τους για ποτό, φαγητό, βόλτα, “περατζάδα” ή ακόμα και για τόπο μόνιμης κατοικίας. 

Τα πολλά και όμορφα καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος τα οποία έχουν ξεκινήσει τις δραστηριότητές τους στη περιοχή έχουν προσθέσει έναν ακόμα λόγο για να επισκεφτεί κάποιος την Πλ. Βαρνάβα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δημοφιλία της.

Είναι γεγονός πως, σε κάποιες περιπτώσεις, έχουν υπάρξει καταστάσεις επιβάρυνσης της καθημερινότητας κάποιων κατοίκων. Όμως, η πλειονότητα των ανθρώπων που λειτουργούμε τα καταστήματά μας στην περιοχή, έχουμε αποδείξει έμπρακτα πως βασικό μας μέλημα είναι η τήρηση των κανόνων λειτουργίας και η εξεύρεση λύσεων για την ομαλή συμβίωση επιχειρήσεων και κατοίκων.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η πρώτη παρατήρηση που κάνει κάποιος που επισκέπτεται την περιοχή είναι πως του θυμίζει αθηναϊκή γειτονιά μιας άλλης εποχής. Από τον περασμένο Μάιο και αμέσως μετά τη λήξη του lockdown, έχει παρατηρηθεί μεγάλος αριθμός ατόμων να συνέρχεται, σχεδόν κάθε βράδυ μετά τη λήξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, επί της πλατείας και να παραμένει εκεί έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

Οι ιδιοκτήτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων της Πλ. Βαρνάβα, κάτοικοι (οι περισσότεροι) της περιοχής και οι ίδιοι, πάντοτε καμαρώναμε για τη δραστήρια ζωή της. Πολλοί μάλιστα από εμάς έχουμε δώσει και μάχες για την προάσπιση του δημόσιου, ελεύθερου και ανοιχτού χαρακτήρα της. 

Παρ’ όλα αυτά οφείλουμε να παρατηρήσουμε και να προβληματιστούμε από το γεγονός πως έχουν εκδηλωθεί ενοχλητικές, αντι-κοινωνικές αλλά και επικίνδυνες για τη Δημόσια Υγεία συμπεριφορές. Το γεγονός αυτό έχει φέρει το μεγαλύτερο κομμάτι των κατοίκων της γειτονιάς σε πολύ δύσκολη θέση. 

Συγκεκριμένα σχεδόν κάθε βράδυ παρατηρούνται:

  • Δυνατή μουσική
  • Φωνές και φασαρίες
  • Χρήση κοινόχρηστων χώρων ως “τουαλέτες”
  • Επικίνδυνη οδήγηση
  • Συγχρωτισμός
  • Επιθετικότητα εναντίον γειτόνων που έκαναν παρατήρηση και ζήτησαν τα αυτονόητα
  • Δημιουργία σκουπιδότοπου επί και πέριξ της πλατείας

Ο λόγος που αναφερόμαστε στην παραπάνω κατάσταση είναι διότι, σύμφωνα με τα λεγόμενα ανθρώπων των κλιμακίων που διενήργησαν τον ομαδικό έλεγχο την Πέμπτη 22/10, η όλη επιχείρηση σχετίζεται και οργανώθηκε κυρίως εξαιτίας του συγκεκριμένου γεγονότος.

Σε αυτό το σημείο, θα θέλαμε να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρο και σαφές πως η πλειονότητα των καταστημάτων εστίασης που λειτουργούν στην Πλ. Βαρνάβα, με απόλυτη ευαισθησία και σεβασμό στη δημόσια υγεία, τηρήσαμε όλες τις υποδείξεις και τους κανόνες που επιβλήθηκαν ως προς τη λειτουργία μας, από τούς ειδικούς επιστήμονες και τις αρχές. Αναλάβαμε, αγόγγυστα, ένα μεγάλο κόστος από τον περιορισμό της λειτουργίας των επιχειρήσεών μας, αντιλαμβανόμενοι την κρισιμότητα της κατάστασης και την ανάγκη τήρησης των έκτακτων μέτρων.

Επίσης, τα καταστήματα της περιοχής μας, στην πλειονότητά τους, έχουν επιδείξει απόλυτη συνέπεια προς τις υποχρεώσεις και τους κανόνες λειτουργίας και διάθεση πλήρους συνεργασίας με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και τις αρχές.

Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε την εντύπωση πως αρνούμαστε τους ελέγχους (οι οποίοι άλλωστε συμβαίνουν πολύ τακτικά σε όλα τα μαγαζιά της περιοχής), ή την υποχρέωσή μας να τηρήσουμε τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ας έρθουμε λοιπόν στην περιγραφή των γεγονότων της Πέμπτης 22/10.

Μεταξύ 21:00-23:45, πραγματοποιήθηκε συντονισμένη επιχείρηση ομαδικού ελέγχου όλων σχεδόν των επιχειρήσεων Υγειονομικού Ενδιαφέροντος που λειτουργούν στην περιοχή. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν από μικτά κλιμάκια όλων των υπηρεσιών που επιβλέπουν τη λειτουργία επιχειρήσεων του κλάδου μας.

Είναι πραγματικά πρωτοφανές -όσο και παράτυπο καθώς παρεμποδίζεται η λειτουργία της-, μία επιχείρηση να δέχεται ταυτόχρονα ελέγχους από τόσο πολλές υπηρεσίες.

Σε μία πολύ κρίσιμη εποχή και με δεδομένη την ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, είναι τουλάχιστον αστείο να διενεργούνται έλεγχοι, σε τέτοια κλίμακα και περιβάλλον, για θέματα όπως: τήρηση αρχείου καταγραφής θερμοκρασιών ψυγείων, ύπαρξη φύλλου αναφοράς διαμαρτυρίας, αναγραφή ml στις φιάλες αναψυκτικών στους καταλόγους, ύπαρξη καταλόγου τυφλών, επαρκή παρουσία σημάτων μη καπνίσματος κ.α.

Παρατηρήθηκαν μάλιστα και περιπτώσεις όπου με ανύπαρκτες διατάξεις και κανονισμούς, συνάδελφοι

απειλήθηκαν με λουκέτο και εξαντλητικά πρόστιμα. Επίσης σε άλλες περιπτώσεις, η παρουσία των

κλιμακίων υπήρξε τόσο έντονη, όπου πελάτες που βρίσκονταν στις επιχειρήσεις ένιωσαν άβολα και

αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν.

Τέλος -και ίσως πιο σημαντικό- είναι άξιο αναφοράς και απορίας πώς τα πολυάριθμα κλιμάκια

συνοδεύονταν από κάμερες ΜΜΕ, αλλά και τεράστια δύναμη διαφόρων σωμάτων της αστυνομίας

(ακόμα και κλούβες Μονάδων Αποκατάστασης Τάξης ΥΜΕΤ).

Οι δυνάμεις της αστυνομίας είχαν “περικυκλώσει” την πλατεία με τα οχήματά τους, κάνοντας την επιχείρηση ακόμη πιο “τρομακτική”.

Συνοψίζοντας, δηλώνουμε έντονο προβληματισμό για τη στοχοποίηση της Πλ. Βαρνάβα, η οποία αυτή τη στιγμή μοιάζει να πρωταγωνιστεί σε ένα ανούσιο παιχνίδι εντυπώσεων. Αντιλαμβανόμαστε την πίεση που δέχεται η περιοχή μας από αντικοινωνικές συμπεριφορές ατόμων που συνέρχονται επί της πλατείας μεταμεσονύχτιες ώρες, όμως δεν θα δεχτούμε σε καμία περίπτωση να γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα κανενός επικοινωνιακού σχεδιασμού.

Αντιθέτως είμαστε διαθέσιμοι και ανοιχτοί να πάρουμε μέρος στον δημόσιο διάλογο, να δεχτούμε κριτική και παρατηρήσεις που αφορούν τη λειτουργία των καταστημάτων μας και την ομαλή συνύπαρξή τους με τους γείτονές μας και φυσικά να προτείνουμε λύσεις σε θέματα και προβλήματα που αφορούν την περιοχή, κάτοικοι της οποίας -θυμίζουμε- είμαστε και πολλοί από εμάς. 

Τέλος, θα είμαστε πάντα στις επάλξεις για την προάσπιση και διατήρηση του χαρακτήρα της ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ, που διαθέτει η Πλατεία Βαρνάβα».

Related posts

Σε Τέρνα και Siemens οι σταθμοί μετατροπής στη διασύνδεση Κρήτης – Αττικής

banksnews

Ρεκόρ δεκαετίας στις ελληνικές εξαγωγές ένδυσης

banksnews

Υψηλές επιδόσεις το 2020 για την αλυσίδα Γερμανός

banksnews

Γιαν Κάρας: Ο ΟΠΑΠ θα βγει δυνατός από την κρίση

banksnews

ΕΑΕΕ: 140.000 συμβόλαια αστικής γενικής ευθύνης δηλώθηκαν το 2019

banksnews

Interamerican: Κινητοποίηση για την προστασία των δασών

banksnews

Prodea: Αύξηση 74% στα καθαρά κέρδη εξαμήνου

banksnews

Ακίνητα: ΑΕΕΑΠ και ξένοι ψάχνουν… οικόπεδα

banksnews

Mytilineos: Πρωτιές εν μέσω πανδημίας στις εισαγωγές φυσικού αερίου-LNG

banksnews