Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διαδήλωση κατά του υπερτουρισμού στην Βαρκελώνη με σύνθημα “Φτάνει! Ας βάλουμε όρια”

Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην Βαρκελώνη κατά του υπερτουρισμού στην πρωτεύουσα της Καταλωνίας, καθώς η οργή αυξάνεται στην Ισπανία που αποτελεί τον δεύτερο τουριστικό προορισμό παγκοσμίως.

Με το σύνθημα “Φτάνει! Ας βάλουμε όρια στον τουρισμό”, οι διαδηλωτές ζήτησαν αλλαγή του οικονομικού μοντέλου για την πόλη, πρώτο τουριστικό προορισμό της Ισπανίας.

“Δεν έχουμε τίποτε κατά του τουρισμού, αλλά με τον υπερβάλλοντα τουρισμό, ναι, διότι κάνει την πόλη αβίωτη”, εξήγησε ο Ζόρντι Γκουγιού, ένας 70χρονος βαρκελωνέζος κοινωνιολόγος.

Πίσω από ένα πανό με το σύνθημα “περιορίστε τον τουρισμό τώρα!”, οι διαδηλωτές πορεύτηκαν φωνάζοντας συνθήματα όπως “οι τουρίστες έξω από τις γειτονιές μας”, σταματώντας μπροστά από ξενοδοχεία προς έκπληξιν των τουριστών.

Οι πολέμιοι του υπερτουρισμού καταγγέλλουν τα αποτελέσματά του στην τιμή της στέγης -τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 68% κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, σύμφωνα με τον δήμο της Βαρκελώνης – αλλά επίσης τις συνέπειές του στα τοπικά καταστήματα, στο περιβάλλον ή στις συνθήκες απασχόλησης των ντόπιων.

“Τα μαγαζιά της γειτονιάς κλείνουν για να αφήσουν την θέση τους σε ένα εμπορικό μοντέλο που δεν αντιστοιχεί στις ανάγκες της γειτονιάς. Οι άνθρωποι (…) δεν μπορούν να πληρώσουν τα ενοίκια, αναγκάζονται να φύγουν”, λέει μία 35χρονη μουσικός που ζει στην συνοικία Μπαρσελονέτα.

Η Βαρκελώνη υποδέχθηκε τον περασμένο χρόνο περισσότερα από 12 εκατομμύρια τουρίστες, σύμφωνα με τα στοιχεία του δήμου της πόλης.

Για να διευκολύνει την πρόσβαση των κατοίκων στην στέγη, ο δήμος ανακοίνωσε την πρόθεση να σταματήσει την ενοικίαση τουριστικών καταλυμάτων μέχρι το 2029.

Από τις Βαλεαρίδες μέχρι τις Κανάριες Νήσους και την Μάλαγα οι εκδηλώσεις κατά του υπερτουρισμού πολλαπλασιάζονται στην Ισπανία.

Η Ισπανία είναι ο δεύτερος μετά την Γαλλία τουριστικός προορισμός παγκοσμίως. Τον περασμένο χρόνο υποδέχθηκε 85,1 εκατομμύρια επισκέπτες.

Η περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών είναι η Καταλωνία, με 18 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι Βαλεαρίδες (14,4 εκατομμύρια) και οι Κανάριες Νήσοι (13,9 εκατομμύρια).

Ο τομέας του τουρισμού στην Ισπανία αντιπροσωπεύει το 12,8% του ΑΕΠ και το 12,6% των θέσεων απασχόλησης.

- -

Related posts

Ιταλία: Αισιόδοξος δήλωσε ο Έντι Ράμα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα εφαρμογής της συμφωνίας της χώρας του για το μεταναστευτικό

admin

ΗΠΑ: Ακάθεκτη η αγορά εργασίας – 303.000 νέες θέσεις τον Μάρτιο

admin

Ναμίμπια: Απεβίωσε ο πρόεδρος της χώρας

admin

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι “εξόντωσε έναν πυρήνα” που εκτόξευε όλμους από τον Λίβανο προς το έδαφος του Ισραήλ

admin

Σοϊγκού: Αποκρούστηκε ουκρανική επίθεση στη Ζαπορίζια και οι Ουκρανοί “υπέστησαν βαριές απώλειες”

admin

Ρωσία: Αυξάνει τις ημερήσιες πωλήσεις συναλλάγματος λόγω μείωσης των εσόδων από την ενέργεια

admin

Ακτιβιστές για το κλίμα διέκοψαν για λίγο την αεροπορική κυκλοφορία στη Γενεύη

admin

Ολοκληρώθηκε η Διάσκεψη του Βερολίνου στα Τίρανα

admin

Γερμανία: Η γραπτή δήλωση υποστήριξης στο δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ προϋπόθεση πολιτογράφησης στο κρατίδιο Σαξονίας-Άνχαλτ

admin