Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Διάγγελμα Αναστασιάδη: Τηρήστε τα μέτρα – Χάνονται ζωές

Για όσα διαδραματίστηκαν την περασμένη Κυριακή στη Λεμεσό, αλλά και στα φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων αναφέρεται σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Τονίζει μεταξύ άλλων ότι η μάχη κατά του κορονοϊού δεν τελείωσε ενώ επικαλείται τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που με θυσίες και στερήσεις προσωπικών ελευθεριών δίνουν την μάχη σε πλήρη συνεργασία με την πολιτεία για την αντιμετώπιση της κρίσης. 

Εξέφρασε ακόμη την πίστη της κυβέρνησης, πως είμαστε κοντά στην οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας, ωστόσο έκανε λόγο για μικρή μερίδα πολιτών που, περιφρονώντας το αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, θέτουν σε ορατό, πραγματικά, κίνδυνο τα όσα μέχρι σήμερα από κοινού πετύχαμε.

Διαβάστε αυτούσιο το μήνυμα:

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Εδώ και ένα χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, είτε με θυσίες τους που αφορούν στην επαγγελματική τους δραστηριότητα είτε, αν θέλετε, με επώδυνες στερήσεις που αφορούν τις προσωπικές τους ελευθερίες, δίνουν τη μάχη, σε πλήρη συνεργασία με την πολιτεία, για αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πρωτόγνωρης παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης.

Πιστεύουμε και όχι αβάσιμα πως είμαστε πάρα πολύ κοντά στην οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά, θέλω να τονίσω πως, η μάχη δεν τελείωσε.

Την ίδια στιγμή, παρά την επιτυχημένη διαχείριση που κατέγραψε η χώρα μας στην αντιμετώπιση μιας από τις καταστροφικότερες πανδημίες της ανθρωπότητας, παρατηρούνται τελευταία συμπεριφορές από μικρές μερίδες πολιτών που, περιφρονώντας το αίσθημα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς, θέτουν σε ορατό, πραγματικά, κίνδυνο τα όσα μέχρι σήμερα από κοινού πετύχαμε.

Είναι με ιδιαίτερη πραγματικά λύπη που υποχρεώνομαι να παρέμβω σε σχέση με όσα απαράδεκτα σημειώθηκαν στη Λεμεσό και δυσχεραίνουν, δυστυχώς, τις προσπάθειες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Αναφέρομαι πιο συγκεκριμένα στα όσα θλιβερά διαδραματίστηκαν από μέρος των συμπολιτών μου κατά την ημέρα των αποκριών.

Με όσα λέω δεν έχω πρόθεση να στοχοποιήσω τους συμπολίτες μου. Τα στοιχεία εξάλλου είναι τέτοια που μιλούν από μόνα τους.

Το δεύτερο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, είναι ήδη υπερπλήρες, ενώ ασθενείς από τη Λεμεσό καλύπτουν το 70% των διαθέσιμων κλινών παγκυπρίως.  

Από την 1η Μαρτίου μέχρι και χθες:

Α. Ποσοστό περίπου 90%, των συνανθρώπων μας που έχασαν τη ζωή τους, διέμεναν μόνιμα στη Λεμεσό.

Β. Από σύνολο 4571 νέων κρουσμάτων, τα 2788, ή ποσοστό 61%, αφορούσαν την πόλη της Λεμεσού.

Συμπολίτισσες, συμπολίτες μου,

Γνωρίζετε τα ιδιαίτερά αισθήματα που τρέφω για εσάς, αλλά και για την πόλη μας. Υπεράνω, όμως, των αισθημάτων αγάπης, προέχει το καθήκον για το σύνολο της χώρας.

Για αυτό και για υστάτη φορά, προτού τα επιδημιολογικά δεδομένα μάς αναγκάσουν να λάβουμε νέα αυστηρά και, ενδεχομένως, τοπικά μέτρα, καλώ το σύνολο των συμπολιτών μου να συνειδητοποιήσουν πως δεν θα επιτρέψω η χώρα, λόγω της αλόγιστης και ασυνείδητης συμπεριφοράς μιας θλιβερής μειοψηφίας να υποφέρει στο σύνολο της.

Φίλες και φίλοι,

Αυτή την ώρα η σκέψη μου στρέφεται σε όσους με αυτοθυσία δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή.

Στρέφεται στις απώλειες ανθρώπινων ζωών που, δυστυχώς, δεν είναι αναστρέψιμες.

Στρέφεται στις ψυχικά επώδυνες στερήσεις της πλειοψηφίας των συμπολιτών μας.

Στρέφεται σε όσους εδώ και μήνες, παρά την κρατική αρωγή, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα οικονομικής επιβίωσης.

Στρέφεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες στήριξης του συστήματος υγείας της χώρας που και αυτό κινδυνεύει από τις αλόγιστες συμπεριφορές, να ξεπεράσει τις αντοχές του. 

Όλα τούτα δεν με προβληματίζουν απλά, αλλά θέλω ως άνθρωπος να σας εξομολογηθώ, με βασανίζουν.

Η επίκληση για πειθαρχία στα μέτρα αφορά το σύνολο των πολιτών προς τους οποίους και οφείλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες της πολιτείας για την πραγματικά παραδειγματική συμμόρφωση που η συντριπτική πλειοψηφία έχει επιδείξει.

Παράλληλα, θέλω να μεταφέρω το αισιόδοξο μήνυμα πως με βάση τους σχεδιασμούς της Κυβέρνησης, είτε αυτοί αφορούν στους προληπτικούς ελέγχους είτε στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ελάχιστα απέχουμε από την επάνοδο στις συνθήκες ζωής που εδώ και ένα χρόνο έχουμε αποστερηθεί.

Για άλλη μια φορά απευθύνω θερμή έκκληση όπως, για την ελάχιστη περίοδο που μας απομένει, να συνεχίσουμε τη συμμόρφωσή μας στα μέτρα που έχουν ληφθεί, με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, όπως μέχρι σήμερα έχουμε  επιδείξει.

Σας καλώ να εμπιστευτείτε τους χειρισμούς της πολιτείας οι οποίοι με τις δικές σας θυσίες έχουν μέχρι σήμερα καταστήσει τη μικρή μας πατρίδα ως παράδειγμα πετυχημένης διαχείρισης, έτσι ώστε να οδηγηθούμε το συντομότερο σε έξοδο από αυτή την πρωτόγνωρη κρίση. Είμαι βέβαιος πως θα έχω την ανταπόκριση σας. Θα τα καταφέρουμε και πάλι.

Σας ευχαριστώ.

- philenews

Related posts

Ρωσικά μαχητικά παρενόχλησαν ολλανδική φρεγάτα στη Μαύρη Θάλασσα

banksnews

Ιαπωνία: Σε 337 ανέρχονται τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν το προηγούμενο 24ωρο στο Τόκιο

banksnews

Αϊτή: Επεισόδια στην κηδεία του δολοφονηθέντος προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ – Απομακρύνθηκαν ξένοι αξιωματούχοι

banksnews

Αφγανιστάν: Νέες συγκρούσεις ξέσπασαν μετά το τέλος της τριήμερης εκεχειρίας

banksnews

Ρωσία-Covid-19: Οι αρχές ανακοίνωσαν 25.116 νέα κρούσματα και 787 θανάτους

banksnews

ΗΠΑ-Βόρεια Κορέα: Ο πρόεδρος Μπάιντεν παραμένει ανοιχτός στην έναρξη ενός διαλόγου

banksnews

Μάχη με τον χρόνο για να αποφευχθούν νέες εκλογές στην Καταλονία

banksnews

Μπάιντεν: Οι μάσκες “έκαναν τη διαφορά”

banksnews

ΗΠΑ: Σε χαμηλό πέντε μηνών ο μεταποιητικός δείκτης PMI

banksnews