Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημήτρης Κουτσολιούτσος: «Δεν περίμενα να με πάνε φυλακή με το καροτσάκι»

Στην υπόθεση της

Folli Follie

συνυπάρχουν δυο επάλληλες ιστορίες. Από τη μία πλευρά, ένα πρωτοφανές επιχειρηματικό σκάνδαλο με παγκόσμιες διαστάσεις που δίνει πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν αρνητικές εικόνες για την ελληνική οικονομία και την εγχώρια επιχειρηματικότητα. Από την άλλη πλευρά,

μια τραγική ανθρώπινη ιστορία.

Δεν είναι λίγο ένας άνθρωπος που ολοκληρώνει την όγδοη δεκαετία της ζωής του, ο

Δημήτρης Κουτσολιούτσος

, να οδηγείται σε ένα κελί του Κορυδαλλού.

Γι’ αυτή την ανθρώπινη πλευρά της ιστορίας του ο ίδιος μας μιλάει σε μια συνέντευξη-εξομολόγηση, καθαρά προσωπική, ασφαλώς υποκειμενική και γι’ αυτό τον λόγο μεγάλης δημοσιογραφικής αξίας.

Γιατί δείχνει έναν άνθρωπο υπό την επήρεια ξαφνικού σοκ, ο οποίος δεν περίμενε ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του η συνάντηση με τις δικαστικές αρχές την περασμένη Παρασκευή να έχει ως αποτέλεσμα την προφυλάκιση τη δική του και του γιου του και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Πέρα όμως από την προσωπική προσέγγιση του 79χρονου επιχειρηματία, το σκάνδαλο της Folli Follie, μιας εταιρείας με σημαντική διεθνή παρουσία, ξανάφερε στο προσκήνιο στα διεθνή ΜΜΕ την εικόνα μιας χώρας που ρέπει στη διαφθορά. Δημιουργώντας ζημιά όχι μόνο στους επενδυτές και τους ομολογιούχους που κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους, αλλά και στις ελληνικές επιχειρήσεις που συνομιλούν με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Πολύ περισσότερο, καθώς για τρία χρόνια η δικαστική διερεύνηση «σερνόταν», οι ρυθμοί δεν έδιναν την εικόνα σπουδής για τη διερεύνηση και οι υπεύθυνοι συνέχιζαν τις business as usual, δημιουργώντας πρόσθετα ερωτήματα και υπόνοιες για «κουκούλωμα». Την προηγούμενη Παρασκευή αυτός ο κύκλος έκλεισε με την προφυλάκιση του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου.

Η εξομολόγηση του 79χρονου επιχειρηματία, στην οποία ο ίδιος δίνει τις προσωπικές του εξηγήσεις, αλλά και περιγράφει τα πρώτα 24ωρα στον χώρο των φυλακών, αναμφισβήτητα προκαλεί τεράστιο ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα και ασφαλώς πιο ουσιώδη για το μείζον σκάνδαλο είναι δουλειά της Δικαιοσύνης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η πρώτη επαφή γίνεται μέσω τρίτων προσώπων και η επικοινωνία είναι τηλεφωνική. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος δέχτηκε όχι μόνο να ανταποκριθεί στο τηλεφωνικό κάλεσμα, αλλά και για όσο χρόνο μπορούσε να απαντήσει σε κάποιες από τις ερωτήσεις του «ΘΕΜΑτος».

koutsolioutsos__1__2
Τα ζεύγη Τζώρτζη και Δημήτρη Κουτσολιούτσου

Πώς είστε;
Τι θέλετε να σας πω; Επιτρέπεται σε αυτή την ηλικία να είμαι εδώ; Είμαι εδώ μέσα με καροτσάκι. Και όλους αυτούς τους μήνες δεν έχω μιλήσει και τώρα θέλω να τα πω. Μόλις βγω θα πω την πραγματικότητα.

Μετά από αυτή την πορεία την επαγγελματική βρεθήκατε εκεί…
Την ξέρετε δηλαδή την πορεία μου; Τι νομίζετε; Οτι την εταιρεία την άφησα αφού κάνανε όλα αυτά. Στον ισολογισμό του 2017, που ήταν ο τελευταίος ο δικός μου, είχα 800 εκατομμύρια assets, πληρώνονται στους bondholders και πήγε να γίνει κάποιος συμβιβασμός που δεν μπορούσαν να τον κάνουν γιατί… τώρα τι να σας πω; Δεν θέλω να αρχίσω να κατηγορώ. Ξέρετε τι έγινε; Από την ώρα που μπήκαν οι νέες διοικήσεις σπατάλησαν 350 εκατομμύρια. Πού τα βρήκανε; Στην εταιρεία τα βρήκανε χωρίς να κάνουν τίποτα.

Ενδιαφέρεται ο κόσμος για την υπόθεση.
Ναι, αλλά το «Πρώτο Θέμα» δεν μου φέρεται καλά.

Οι αναγνώστες ρωτούν για τις νέες εξελίξεις.
Αυτές οι καινούριες διοικήσεις μού έκαναν τέτοιο πόλεμο αυτούς τους δυόμισι μήνες… Και θα έπρεπε να είχε μια αντικειμενική κρίση… Τέτοια επιρροή…. Με δώσανε.

Τα πρώτα 24ωρα στη φυλακή
Η φωνή του από την άλλη άκρη της γραμμής ακούγεται να τρέμει. Η συγκίνησή του είναι έντονη και κάποιες στιγμές δυσκολεύεται να διατηρήσει τη σταθερότητά της. Και σπάει…

Υπάρχει βέβαια και η ανθρώπινη πλευρά. Μας λέτε ότι είστε σε καροτσάκι.
Είμαι μία με καροτσάκι και μία με μπαστούνι και με κρατάνε δύο. Λιποθυμώ και πέφτω κάτω. Εδώ το ξέρουν όλοι πώς είμαι και δεν θέλω να πάω εδώ στο νοσοκομείο γιατί δεν ξέρω πώς θα βγω.

Σε ποια πτέρυγα είστε;
Με έχουν τακτοποιήσει σωστά. Δεν μπορώ να πω…

Είστε μόνος σας σε κελί ή σε θάλαμο;
Είμαι μαζί με έναν κύριο ο οποίος με φροντίζει, να μετακινηθώ, να με βάλει στο κρεβάτι, να πάω στην τουαλέτα, να πλύνω τα ρούχα μου. Δεν έχω πρόβλημα. Είμαι ένας άνθρωπος που προσαρμόζεται. Εχω ζήσει 20 χρόνια στην Κίνα.

Πώς είναι για έναν άνθρωπό όπως εσείς να βιώνει τον εγκλεισμό στη φυλακή;
Μα όλοι όσοι με είδαν εδώ μου είπαν ότι «εσύ δεν θα έπρεπε να βρίσκεσαι εδώ. Δεν θα έπρεπε να είστε εδώ». Δεν έχω παράπονο από κανέναν εδώ μέσα. Είναι όλοι κύριοι.

Φοβάστε τώρα με τον κορωνοϊό;
Ναι. Γιατί αν προσβληθώ από κορωνοϊό, είμαι σε μεγάλη ηλικία και έχω επιβαρυμένο υγειονομικό. Υπάγομαι στις ευπαθείς ομάδες. Οχι απλά ευπαθείς, αλλά ευπαθέστατες. Εχω βηματοδότη, ουρικό οξύ μόνιμο, είμαι σε χάλια κατάσταση, δεν μπορώ να περπατήσω και έχω πρόβλημα στη μέση μου.

Πώς είναι η καθημερινότητά σας. Τι δυσκολίες υπάρχουν;
Μέχρι στιγμής δεν έχω αντιμετωπίσει κάποια δυσκολία. Με προσέχουν γιατί είμαι ένας μεγάλος άνθρωπος με προβλήματα. Και υποφέρω εδώ. Ολοι το βλέπουν αυτό. Δεν μπορώ να σηκωθώ από το κρεβάτι μου, με πονάει η μέση μου, δεν μπορώ να πάω ούτε στην τουαλέτα, πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος να με προσέχει. Και ευτυχώς υπάρχει ένας άνθρωπος εδώ, λέγεται κύριος … (σ.σ.: αναφέρει το όνομα του συγκρατούμενου) και με προσέχει. Είναι ένας θησαυρός.

Δεν έχετε συμπληρώσει ούτε βδομάδα στη φυλακή…
(Μετράει αργά τις ημέρες) Πέντε ημέρες είμαι εδώ.

Φοβάστε;
Οχι. Αν με δείτε είμαι πολύ πιο νέος απ’ ό,τι δείχνω. Και σαν πνεύμα.

Πώς σκοπεύετε να περνάτε τις μέρες σας από δω και πέρα;
Διαβάζω τη δικογραφία και δουλεύω πάνω σε αυτή και σε διάφορα φορολογικά θέματα. Ετσι περνάω τη μέρα μου. Με διάβασμα.

Επισκεπτήριο πότε έχετε;
Και για μένα ισχύει αυτό που προβλέπεται. Θέλετε να έρθετε εδώ να μιλήσουμε;

Σας έχουν προσεγγίσει μέσα εκεί να σας ζητήσουν κάτι; Γιατί αυτό συμβαίνει σε ανθρώπους της δικής σας επιφάνειας…
Ναι, το ξέρω. Με ενημέρωσαν μόλις μπήκα μέσα να μην απαντώ σε κανέναν από αυτούς.

koutsolioutsos__2__2
To σκάνδαλο της Folli Follie προκάλεσε αίσθηση στα διεθνή ΜΜΕ λόγω της παρουσίας της εταιρείας σε χώρες του εξωτερικού

«Εγώ, η οικογένειά μου και το βραχιολάκι»
Εκτός από τον ίδιο που βρίσκεται στο κελί, υπάρχει και η οικογένειά του, την οποία προσπάθησε να σώσει παίρνοντας όλη την ευθύνη πάνω του. Κάτι που όμως δεν έπεισε ανακρίτρια και εισαγγελέα. Η φαμίλια σκορπίστηκε. Ο ίδιος στον Κορυδαλλό, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποφασίστηκε να οδηγηθεί στο σωφρονιστικό κατάστημα Τρικάλων και η σύζυγός του Καίτη αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση 100.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Πήρατε όλη την ευθύνη πάνω σας.
Ναι εγώ την πήρα την ευθύνη όλη.

Το παιδί σας, ο Τζώρτζης είναι στα Τρίκαλα.
Το ταλαιπωρούν τρομερά εκεί.

Εχετε μιλήσει μαζί του;
Δεν μπόρεσα.

Με τη σύζυγό σας, την κυρία Καίτη;
Η κυρία Καίτη ήρθε και με είδε. Με βλέπει.

Εχετε καταθέσει αίτηση μέσω των δικηγόρων σας; Τι κινήσεις θα κάνετε;
Τους δικηγόρους μου πρώτη φορά θα τους δω σήμερα το απόγευμα (σ.σ.: Τρίτη 15/9/20). Πρέπει να σας πω ότι για 15 μήνες είχα μείνει μέσα στο σπίτι μου. Δεν έβγαινα γιατί είχα μελαγχολία. Αλλά δουλεύω, γράφω και κάνω πράγματα εδώ και μήνες. Με ένα βραχιολάκι στο σπίτι μου θα ήμουν καλύτερα.

Θα ζητήσετε βραχιολάκι;
Ναι, δεν ξέρω πώς θα γίνει. Μου λένε ότι είναι πολύ νωρίς. Θα ξέρω να σας πω μετά τη συνάντηση με τους δικηγόρους μου. Θα σας ξανακαλέσω αύριο να σας πω. (σ.σ.: κράτησε την υπόσχεσή του και την επόμενη μέρα το πρωί μάς κάλεσε.) Και όλα αυτά σας τα λέω αποκλειστικά γιατί έχω να σας πω και άλλα πράγματα. Αλλά σας παρακαλώ, να τα βάλετε τα πράγματα όπως σας τα λέω. Γιατί θα σας πω πολλά.

Οταν ακούσατε την απόφαση του δικαστηρίου για την προφυλάκισή σας, ποιες ήταν οι πρώτες σκέψεις;
Καταρχάς δεν την περίμενα γιατί η απολογία μου ήταν σωστή. Αλλά με αυτή την απόφαση ικανοποίησαν το «αίμα»! Από εδώ και μπρος όμως πρέπει να μιλήσω εγώ. Δεν υπήρχε περίπτωση. Αλλά μπορούσαν να βάλουν τον γιο μου που είναι νέος φυλακή και εμένα να με βάλουν με βραχιολάκι. Κανονικά περιμέναμε μια εγγύηση μεγάλη. Τίποτε άλλο…

Οπως συνέβη με τη σύζυγό σας.
Ναι, και ας έβαζαν και μεγαλύτερη.

Οικονομικά πώς είστε αυτή τη στιγμή; Μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε αυτές τις απαιτήσεις; Ρωτάω γιατί έχετε μεγάλο αγώνα μπροστά σας.
Υπάρχουν συγγενείς και φίλοι. Εχουμε και καλούς φίλους.

Οπότε επαφίεστε σε αυτούς.
Ναι, γιατί οι λογαριασμοί μου είναι παγωμένοι, όπως και όλη η περιουσία μου.

Ειδήσεις σήμερα: Μετανάστες κατέστρεψαν τον ναό του Αγίου Γεωργίου στη Μόρια – Απίστευτες εικόνεςΎφεση 9% φέτος και ανάπτυξη 6% το 2021 προβλέπουν για την Ελλάδα οι ΒρυξέλλεςΘάνατος σοκ στον Αλμυρό: Η μάνικα σκότωσε 39χρονο πυροσβέστη!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο banksnews-.gr

Related posts

ΚΕΠ για αγρότες

banksnews

Υπέρβαση εσόδων κατά 468 εκατ. ευρώ στο 8μηνο του 2019

banksnews

Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Τι θα ισχύσει από 1/1/2020

banksnews