Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεύτερη ευκαιρία για τα μικρά οικόπεδα σε εκτός σχεδίου περιοχές

Στην

ψηφιακή πλατφόρμα «e- άδειες»

που λειτουργεί το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, μπορούν να υποβάλλουν τα αιτήματά τους όσοι ιδιώτες κατέχουν μικρά οικόπεδα που βρίσκονται εκτός σχεδίου, προκειμένου

να εξασφαλίσουν την αξιοποίηση της περιουσίας

τους πέρα από τα ασφυκτικά περιθώρια που δίνει ο νόμος.

Η κυβέρνηση, υπό την πίεση και της προεκλογικής περιόδου αλλά και των χιλιάδων ενδιαφερομένων, αποφάσισε να δώσει μια έμμεση παράταση στο δικαίωμα οικοδόμησης των κατά παρέκκλιση οικοπέδων, το οποίο λήγει την μεθεπόμενη Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου.

Οι περιορισμοί αφορούν οικόπεδα που έχουν πρόσωπο σε χαρακτηρισμένο δρόμο εθνικό, επαρχιακό, δημοτικό, ή κοινοτικό και ανάλογα με τον χρόνο δημιουργίας του οικοπέδου σε εκτός σχεδίου περιοχή ξεκινούν: από τα 750 μέτρα αν είναι πριν το 1962, τα 1.200 μέτρα αν είναι πριν το 1964, τα δύο στρέμματα αν είναι πριν το 1978 και ανάλογα με την απόσταση από τα σχέδια πόλης και τους οικισμούς, στη ζώνη των 500 μέτρων, υπάρχει κι η αρτιότητα των δύο στρεμμάτων, αν είναι προϋφιστάμενα του 1977.

Με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία πρόκειται να εξειδικευτεί τις επόμενες μέρες, τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα μπορούν να οικοδομηθούν υπό τις εξής προϋποθέσεις. Εφόσον, έως τις 9 Δεκεμβρίου υποβληθεί αίτηση για έκδοση προέγκρισης οικοδομικής άδειας, με την προοπτική ότι υπάρχει πλήρης φάκελος με όλα τα δικαιολογητικά και τις μελέτες, που προβλέπει ο νόμος.

Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να υποβληθεί αίτηση για έκδοση βεβαίωσης όρων δόμησης συνοδευόμενο από τα αναγκαία δικαιολογητικά. Η εναλλακτική αυτή δυνατότητα προβλέφθηκε δεδομένου, ότι πλέον η προέγκριση οικοδομικής άδειας έχει καταστεί προαιρετική.

Ωστόσο, χρήση της βεβαίωσης όρων δόμησης κατά το υπουργείο, θα μπορεί να γίνει μόνο έως και την 30.9.2023, απόφαση όμως που σηκώνει πολύ κουβέντα καθώς η μέχρι σήμερα στάση του ΥΠΕΝ έχει δείξει αρκετή ευελιξία στο νομοθετικό πλαίσιο. Έως τότε, θα πρέπει είτε να υποβληθεί αίτημα για έκδοση οικοδομικής αδείας είτε προέγκρισης.

Με την ρύθμιση αυτή, το ΥΠΕΝ διατηρεί την δυνατότητα οικοδόμησης ενός ακινήτου χωρίς να δημιουργεί τετελεσμένα μετά τις 9 Δεκεμβρίου που με βάση το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, οι ιδιοκτήτες όφειλαν να εκδώσουν προέγκριση οικοδομικής άδειας.

Το γκρέμισμα της εκτός σχεδίου δόμησης που ξεκίνησε ο προηγούμενος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης αποτέλεσε ένα μέτρο που δέχτηκε πολλές αντιδράσεις και τελικά ανάγκασε την κυβέρνηση να υπαναχωρήσει.

Με το νόμο 4759/2020 για τον εκσυγχρονισμό της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας που ψηφίστηκε προ διετίας, οι όροι για την εκτός σχεδίου δόμηση (δόμηση εκτός των ορίων των πόλεων και των οικισμών), τροποποιήθηκαν και καταργήθηκαν οι παρεκκλίσεις που επέτρεπαν οικοδόμηση σε οικόπεδα κάτω των τεσσάρων στρεμμάτων.

Δόθηκε όμως μια μεταβατική περίοδος για την έκδοση οικοδομικής άδειας και στα μικρότερα οικόπεδα, προβλέποντας προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας εντός δύο ετών από την ψήφιση του νόμου με δυνατότητα δόμησης εντός 4 ετών. Η περίοδος αυτή λήγει τις επόμενες μέρες.

Επειδή στα δύο χρόνια που προέβλεπε ο νόμος, ο κόσμος δεν ανταποκρίθηκε και σε αυτό έπαιξε ρόλο η πανδημία και η ενεργειακή κρίση, η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει πίστωση χρόνου υπό την πίεση του τεχνικού κόσμου και των βουλευτών.

Ειδήσεις σήμερα:Goncharov: Μία «ταινία του Σκορσέζε» έγινε viral χωρίς… να έχει γυριστεί ποτέ!


Νοσηλευτής κατηγορείται ότι ασέλγησε σε 16χρονο κορίτσι σε ξενώνα εφήβων Σε 55χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη ο ένας νεφρός της 21χρονης Εμμανουέλας

Related posts

Ρωσία: Στην… φτήνια το πετρέλαιο του Πούτιν – Φόβοι για ελλείψεις και λαθρεμπόριο λόγω εμπάργκο

admin

Αυτές είναι οι 5 hot περιοχές της Αθήνας σε τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών

admin

Ρωσία: Προειδοποιεί με υπερδιπλάσιες τιμές φυσικού αερίου φέτος – Σταδιακή αποκλιμάκωση έως το… 2025

admin

Χατζηδάκης: Το νομοσχέδιο του ΕΦΚΑ υπηρετεί τόσο τους πολίτες όσο και τους υπαλλήλους του Οργανισμού

admin

Επιδοτούμενο πρόγραμμα «αλλάξτε κλιματιστικό, πλυντήριο, ψυγείο» για όλα τα νοικοκυριά έως το καλοκαίρι

admin

Στα χέρια της ΕΛΛΑΚΤΩΡ το αίτημα της Reggeborgh για έκτακτη γενική συνέλευση – διαχειριστικό έλεγχο

admin

Σε δημοπρασία η εμβληματική Aston Martin του Σον Κόνερι – Πόσο θα πουληθεί (pics)

admin

Ευρωζώνη – Μοσκοβισί για το 2015: Με τον Σόιμπλε είχαμε διαφορές, η Γαλλία ήταν ξεκάθαρα υπέρ της παραμονής της Ελλάδας

admin

ΟΔΔΗΧ: Το δημόσιο άντλησε €400 εκατ. ευρώ μέσω επανέκδοσης δύο ομολόγων

admin