Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Δεν μπήκε στην “πράσινη” λίστα της Μ. Βρετανίας η Ελλάδα

Δεν μπήκε στην “πράσινη λίστα” της Βρετανίας η Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή ο Μπόρις Τζόνσον “υποβάθμισε” επτά χώρες στην “κόκκινη λίστα”.  

Συγκεκριμένα, η Μ. Βρετανία πρόσθεσε επτά χώρες στην “κόκκινη λίστα” των προορισμών που απαιτείται από τους ταξιδιώτες να τεθούν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους στην Αγγλία. Αυτές είναι οι: Αφγανιστάν, Μπαχρέιν, Κόστα Ρίκα, Αίγυπτος, Σρι Λάνκα, Σουδάν και Τρινιντάντ Τομπάγκο. Παράλληλα, η Πορτογαλία υποβαθμίστηκε από την “πράσινη λίστα” στην “πορτοκαλί”

Τη μεταβολή για την Πορτογαλία είχε προαναγγείλει ο υπουργός Μεταφορών Grant Shapps δηλώνοντας στο Reuters ότι “το ποσοστό θετικότητας έχει σχεδόν διπλασιαστεί από την τελευταία επισκόπηση στην Πορτογαλία”.

“Χρειάζεται λίγη υπομονή”, πρόσθεσε ο υπουργός, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να ρισκάρει την επόμενη φάση χαλάρωσης των μέτρων, που προβλέπεται να γίνει στις 21 Ιουνίου.

Στη σημερινή επικαιροποίηση δεν προστέθηκε καμία χώρα στην “πράσινη λίστα”, ενώ όσον αφορά την Ελλάδα δεν επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν έναν μικρό αριθμό επιλεγμένων ελληνικών νησιών, μαζί με τις Κανάριες Νήσους και τη Μάλτα, να περιλαμβάνονται στην “πράσινη λίστα” των τουριστικών προορισμών, αυξάνοντας τις ελπίδες των Βρετανών τουριστών να έχουν μια ευρύτερη γκάμα επιλογών για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Έτσι, η Ελλάδα παραμένει στην “πορτοκαλί λίστα”, που σημαίνει ότι όσοι επιστρέφουν από τη χώρα μας στη Μ. Βρετανία θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών και να υποβληθούν δύο φορές σε διαγνωστικό τεστ για την Covid-19. Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται “κόκκινες” ή “πορτοκαλί” δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. 

Όλες οι αλλαγές στις βρετανικές λίστες θα τεθούν σε εφαρμογή στις 8 Ιουνίου.

Με βάση το βρετανικό σύστημα, τα ταξίδια στις χώρες που χαρακτηρίζονται “κόκκινες” ή “πορτοκαλί” δεν απαγορεύονται, όμως αποθαρρύνονται. 

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είχε προειδοποιήσει την ταξιδιωτική βιομηχανία ότι προτεραιότητά του είναι να προστατεύσει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού. “Θέλω να ξέρετε ότι δεν θα διστάσουμε να μεταφέρουμε χώρες από την πράσινη στην πορτοκαλί ή την κόκκινη λίστα αν χρειαστεί. Η προτεραιότητα είναι να συνεχίσουμε τους εμβολιασμούς, να προστατεύσουμε τους ανθρώπους αυτής της χώρας”, τόνισε.

Λισαβόνα: “Δεν κατανοούμε τη λογική της βρετανικής κυβέρνησης”

Το υπουργείο Εξωτερικών της Πορτογαλίας αντέδρασε στην απόφαση του Λονδίνου τονίζοντας πως δεν κατανοεί τη “λογική” πίσω από την αφαίρεση της χώρας από την “πράσινη λίστα”.

“Σημειώσαμε την απόφαση της Βρετανίας να αφαιρέσει την Πορτογαλία από την πράσινη λίστα” ανέφερε το Υπουργείο σε ανάρτηση στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να χαλαρώνει “σταδιακά” τα μέτρα καραντίνας και αντιθέτως θα εφαρμόσει μέτρα που θα εγγυώνται την ασφάλεια όσων κατοικούν ή επισκέπτονται τη χώρα.

Σημειώνεται πως η βρετανική κυβέρνηση βασίζει την απόφασή της ως προς το σε ποια κατηγορία (πράσινο, πορτοκαλί ή κόκκινο) θα τοποθετήσει κάθε χώρα κατόπιν συμβουλών από το Κοινό Κέντρο Βιοασφάλειας (JBC). Ο οργανισμός παράγει μια εκτίμηση κινδύνου βάσει παραγόντων συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου μετάδοσης παραλλαγών της Covid, των ποσοστών δοκιμών και των αναλογιών θετικών περιπτώσεων και της δυνατότητας γονιδιωματικής αλληλούχησης.

Στη συνέχεια, οι υπουργοί λαμβάνουν μια απόφαση βάσει αυτής της εκτίμησης κινδύνου μαζί με άλλα ζητήματα Δημόσιας Υγείας.

Οι λίστες θα ενημερώνονται κάθε τρεις εβδομάδες με βάση τη συνεχή παρακολούθηση των δεδομένων. Σήμερα είναι η πρώτη ενημέρωση από την πρώτη ανακοίνωση των λιστών.

Διαβάστε ακόμη:

* EasyJet: Οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης για τα ταξίδια “αποκόπτουν τη χώρα” από τον κόσμο


 

Related posts

Ιταλία: Όλες οι πολιτικές δυνάμεις καταδίκασαν την επίθεση κατά νεαρού ζευγαριού ομοφυλόφιλων στο μετρό της Ρώμης

banksnews

Chicago Fed: Υποχώρηση του δείκτη οικονομικής δραστηριότητας τον Ιούνιο

banksnews

KPMG: Κάθε ρεκόρ σπάνε οι επενδύσεις VC σε Fintech κατά το πρώτο μισό του 2021

banksnews

Ισπανία: Θα δεχτεί έως 4.000 Αφγανούς σε δύο στρατιωτικές βάσεις

banksnews

Προειδοποίηση της ΕΚΤ προς τις τράπεζες να μην υποτιμούν τους κινδύνους για τα επισφαλή δάνεια

banksnews

Σ. Μισέλ για πτήση Ryanair: “Αυτό που συνέβη χθες ήταν διεθνές σκάνδαλο”

banksnews

Ο όμιλος Gap θα κλείσει τα καταστήματά του στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

banksnews

Ρωσία: Η Εισαγγελία απαγόρευσε 173 ιστοσελίδες που σχετίζονται με τον Ναβάλνι και το FBK

banksnews

Κορονοϊός: Το εμβόλιο της Johnson & Johnson “δουλεύει” κατά της παραλλαγής Δέλτα και δεν χρειάζεται ενισχυτική δόση

banksnews