Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΕΘ: Ποια προγράμματα θα εξασφαλίσουν φθηνή στέγη στους νέους

Στεγαστικό πρόγραμμα

για τους νέους αναμένεται να εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη

ΔΕΘ

 προκειμένου τα νέα ζευγάρια και οι φοιτητές που δυσκολεύονται να εξασφαλίσουν φθηνή στέγη να αποκτήσουν εναλλακτικές επιλογές με ευνοϊκούς όρους, στα πρότυπα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Oι παροχές που σχεδιάζεται να ενεργοποιηθούν είναι η επιδότηση ενοικίου, η χορήγηση επιδοτούμενων δανείων για την αγορά ή την επισκευή πρώτης κατοικίας καθώς και η απόκτηση κατοικίας με τη μέθοδο rent to own, δηλαδή με συμφωνία ενοικίασης για ορισμένο χρονικό διάστημα και δυνατότητα αγοράς πριν από τη λήξη της μίσθωσης. Προβλέπεται επίσης η κατασκευή, ανακατασκευή και παραχώρηση -ενοικίαση κοινωνικών κατοικιών με συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) και την επιδότηση ενοικίου σε νέα ζευγάρια

Τα νέα προγράμματα που θα σχεδιαστούν με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές χαρακτηρίζονται έξυπνα και στοχευμένα με σκοπό τη διευκόλυνση των νέων και των ζευγαριών που ξεκινούν τη ζωή τους.

Ειδικότερα οι επιλογές που εξετάζονται για την απόκτηση φθηνής στέγης από νέα ζευγάρια είναι:

Επιδότηση επιτοκίου για δάνειο αγοράς α’ κατοικίας.

Επιδότηση επιτοκίου για επισκευή πρώτης κατοικίας.

Επιδότηση ενοικίου με εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια. Εξετάζεται να αφορά και σπίτια φοιτητών.

Μακροχρόνια μίσθωση και αγορά σπιτιού στη συνέχεια με έκπτωση τιμής ίσης με τα καταβαλλόμενα ενοίκια.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νόμο για την για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ δίνεται η δυνατότητα αξιοποίησης της περιουσίας του πρώην ΟΕΚ (που έχει περιέλθει στον ΟΑΕΔ,νυν ΔΥΠΑ) ) ο οποίος καταργήθηκε το 2013 με το 2ο μνημόνιο.

Το «ξεπάγωμα» της στεγαστικής πολιτικής με αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της ΔΥΠΑ περιλαμβάνει την εκμίσθωση ακινήτων, την ανοικοδόμηση με δαπάνες του μισθωτή, την δυνατότητα αγοράς ακινήτων από τη ΔΥΠΑ, αλλά και τη σύμπραξη με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για την ανέγερση νέων ακινήτων.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα στην διοίκηση της ΔΥΠΑ να αξιοποιήσει τα ακίνητα που δεν προορίζονται για την στέγαση εργαζόμενων και ανέργων, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα της χρηματοδοτώντας άλλες δράσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι παρά την κατάργηση των στεγαστικών προγραμμάτων οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα εξακολούθησαν έως το 2020 να καταβάλλουν τις εισφορές υπέρ των φορέων.

Τα δύο τελευταία χρόνια η υποχρέωση καταβολής εισφοράς έχει ανασταλεί καθώς η σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,90 ποσοστιαίες μονάδες προήλθε από τις κρατήσεις υπέρ της ανεργίας, του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και το Λογαριασμού Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΛΑΕΚ).

Έτσι, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος, έχει συσσωρευτεί ένα διόλου ευκαταφρόνητο αποθεματικό ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ το οποίο «λιμνάζει» για πολλά χρόνια.

Ειδήσεις σήμερα:Άντρας έπεσε από τον 2ο όροφο μετά από καυγά με τη σύζυγό του στη Θεσσαλονίκη Ψαράδες βρήκαν ηλικιωμένη νεκρή να επιπλέει στη θάλασσα στα Καμένα Βούρλα

«Πόλεμος κατά των συμμοριών» στο Ελ Σαλβαδόρ: Οι συλλήψεις έφθασαν τις 50.000

Related posts

ΥΠΑΝΕΠ: Διασώζεται ως 35% σε σχέση με πέρυσι ο τζίρος με το Click Away

banksnews

«Εξοικονομώ – Αυτονομώ»: Έρχεται νέο πρόγραμμα άνω του 1 δισ. ευρώ το α΄εξάμηνο του 2021

banksnews

Τουρκία: Εξαγωγές 1,2 δις δολάρια προς Ελλάδα

banksnews

Wall Street: Η Ουκρανία βυθίζει ξανά τους δείκτες – Πτώση 230 μονάδων για τον Dow Jones

banksnews

Ηλεκτρονικές πληρωμές – e-wallet: Από 1η Νοεμβρίου η δυνατότητα επίδειξης εγγράφων σε τράπεζες και εταιρείες τηλεφωνίας

banksnews

«Εξοικονομώ»: Στόχος έως το 2030 να αναβαθμίσουμε ενεργειακά 600.000 κατοικίες, δηλώνει ο Σκρέκας

banksnews

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανάκαμψη με «στοίχημα» τις 900 μονάδες

banksnews

Όμιλος Φωτιάδη: Οι Κύπριοι που επενδύουν στην Ελλάδα, η «Βόρεια» και η mega επένδυση στην Κρήτη

banksnews

Ενημέρωση για τη διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα

banksnews