Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Συντριπτικό «ναι» από τη γενική συνέλευση στην ΑΜΚ και την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ

Με συντριπτική πλειοψηφία εγκρίθηκαν πριν από λίγο από τους μετόχους της ΔΕΗ η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Επιχείρησης, η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ και η απόσχιση του κλάδου διανομής. Η έκτακτη γενική συνέλευση είχε απαρτία με το 73,72% των μετοχών και η έγκριση όλων των θεμάτων της συνέλευσης έτυχε πάνω από το 99% των παριστάμενων μετόχων.

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για τον μετασχηματισμό ενός από τους βασικούς πυλώνες του εγχώριου ενεργειακού συστήματος, με τη ΔEΗ να ελέγχεται, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, κατά 66% από ιδιώτες και το δημόσιο να διατηρεί ως blocking minority το 34%.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, απαντώντας σε ερωτήσεις μερίδας των μικροεπενδυτών, τόνισε ότι ήταν επιλογή της διοίκησης να διατηρήσει τον έλεγχο στον ΔΕΔΔΗΕ, γεγονός που πέτυχε με τον αποκλεισμό μιας εταιρείας διανομής.

Επίσης, αναφερόμενος στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, επισήμανε ότι δεν ήταν επιλογή της διοίκησης να διατεθεί ποσοστό σε έναν ισχυρό επενδυτή αλλά σε πλειάδα ισχυρών επενδυτών. «Ο δρόμος της είναι πολύ πιο ισχυρός με τον τρόπο που έχουμε επιλέξει, με μια πλειάδα ισχυρών και μακροπρόθεσμων επενδυτών, για την αυτόνομη πορεία της. Οι Έλληνες μπορούν να δείξουν ότι μπορούν να διοικήσουν τη ΔEΗ ισάξια, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις».

Όπως τονίστηκε, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στη χρηματοδότηση του επενδυτικού πλάνου της ΔEΗ και θα ενισχύσει την κεφαλαιακή επάρκειά της. Έτσι, δεν θα επιβαρυνθεί ο ισολογισμός της Επιχείρησης με επιπλέον δανεισμό, σε μια συγκυρία που χαρακτηρίσθηκε «ανεπανάληπτη ευκαιρία για επενδύσεις».

Σύμφωνα με τη διαδικασία, το Βιβλίο Προσφορών προβλέπεται να ανοίξει στα τέλη του μήνα και να καθοριστεί η τιμή διάθεσης των μετοχών. Η έναρξη διαπραγμάτευσής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών τοποθετείται στις αρχές Νοεμβρίου.

Στη γενική συνέλευση δεν τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επενδυτών Πάνος Εγγλέζος τάχθηκε υπέρ της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, με το σκεπτικό ότι όσο μικρότερο ποσοστό διαθέτει ο μεγαλομέτοχος τόσο θα αυξάνεται το επίπεδο της εταιρικής διακυβέρνησης. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι θα αναβαθμιστεί η εικόνα της εταιρείας στο εξωτερικό και θα προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι το πρώτο που κοιτάνε, είναι η εταιρική διακυβέρνηση.

Related posts

Ο ΟΣΕ αποκαθιστά τις ζημίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μακεδονίας- Θράκης

banksnews

Σύγκληση Συμβουλίου Χρηστών Λιμένος Πειραιά

banksnews

Οι πρωτιές και τα επόμενα σχέδια του ομίλου Eurolife ERB

banksnews

ΕΕΑ: Έντονο ενδιαφέρον για δημιουργία e-shop και site

banksnews

Πρεμιέρα σήμερα για τη συμφωνία Public – MediaMarkt

banksnews

Νέο κύμα ανατιμήσεων στις γιορτές προαναγγέλλουν οι μικρομεσαίοι

banksnews

Ακτωρ: Νέες συμβάσεις έργων 1 δισ. ευρώ το 2021

banksnews

Τέρνα Ενεργειακή: Εξαγορά αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ

banksnews

ΒΕΘ: Συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας

banksnews