Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Σε hub για Data Center μετατρέπεται η Δ. Μακεδονία

Στο παιχνίδι των mega data centers και της τεχνητής νοημοσύνης όπου επενδύονται πλέον δισεκατομμύρια μπαίνει η ΔΕΗ, αποφασίζοντας να μετατρέψει τη Δ.Μακεδονία σε ένα hub για κέντρα δεδομένων, πανευρωπαικής κλίμακας.

Στη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές κατά τη παρουσίαση των περυσινών αποτελεσμάτων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, παρουσίασε το πρώτο πλάνο για τη δημιουργία μιας «κοιλάδας» υποδοχής επενδύσεων σε mega data centers ακολουθώντας την επανάσταση της AI.

Ένας ισχυρός driver που θα παράσχει την τεράστια ενέργεια που απαιτούν αυτές οι μεγάλης κλίμακας επενδύσεις θα είναι η μετατροπή της «Πτολεμαϊδας V» από λιγνίτη σε μονάδα φυσικού αερίου. Στον οδικό χάρτη για την επόμενη ημέρα της μονάδας προβλέπεται ότι κλείνει στα τέλη του 2025 και ως τις αρχές του 2027 θα έχει μετατραπεί σε μονάδα ανοικτού κύκλου φυσικού αερίου ισχύος 350 MW με δυνατότητα να αυξηθεί η ισχύς της σε 500 MW.

Στην πράξη, με την κίνηση αυτή, μαζί με την τεράστια «δύναμη πυρός» από - που συγκεντρώνεται σταδιακά στα πρώην λιγνιτορυχεία της Δ.Μακεδονίας, θα δημιουργηθεί ένα ισχυρό ενεργειακό portfolio, ικανό να καλύπτει ττην ανάπτυξη των data centers στη περτιοχή. Τα πρώην ορυχεία παρέχουν ήδη τη γη στην επιχείρηση για τέτοιες μεγάλης κλίμακας επενδύσεις.

Σε πρώτη φάση, μπορεί να αναπτυχθεί στη Δ.Μακεδονία ένα μεγάλο data center, ισχύος 300 MW, που σε δεύτερη φάση θα μπορούσε να φτάσει το 1 GW, όπως αποκάλυψε ο CEO της επιχείρησης. Στο ερώτημα, πώς θα καλύπτεται η τεράστια ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται μιε τέτοια επένδυση, το σχέδιο της ΔEΗ προβλέπει τη δημιουργία ενός «καλαθιού» παροχής ενέργειας που θα περιλαμβάνει: Τη νέα μονάδα φυσικού αερίου «Πτολεμαϊδας V» ισχύος 350 MW, φωτοβολταϊκά ισχύος 1,3 GW, μπαταρίες 300 MW και δύο αντλησιοταμιευτικά ισχύος 320 MW και 240 MW, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με όσα είπε ο CEO της ΔEΗ, η επιχείρηση βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με hyperscalers αλλά και με developersdataceters. Αν μάλιστα δρομολογηθεί η δεύτερη δάση του σχεδίου, θα χρειαστεί η διαθέσιμη ισχύ σε ηλεκτρική ενέργεια να φτάσει στα 2,74 GW.

Συνοψίζοντας, τρία πλεονεκτήματα της ΔEΗ για την ανάπτυξη τέτοιεων μεγάλων επενδύσεων σε data center στη περιοχή.

  1. Οι μεγάλες εκτάσεις που έχει στη διάθεση του ο όμιλος και συγκεκριμένα τα πρώην λιγνιτικά πεδία.
  2. Η γειτνίαση με το δίκτυο υψηλής τάσης
  3. Η γειτνίαση της Δ. Μακεδονίας με ένα μεγάλο αστικό κέντρο, δηλαδή τη Θεσσαλονίκη, καθώς απέχει μόλις 1,5 ώρα.

Related posts

Alpha Bank: Κέρδη 211,1 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο

admin

Σύνδεσμος Ιατρικών προϊόντων: Θετική η υπεραξία του κλάδου

admin

Αποχωρεί από την JP Morgan ο Τάκης Γεωργακόπουλος

admin

Επενδύει 80 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα η N.U. AQUA

admin

Foodlink: Στο €0,10 η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στην ΑΜΚ

admin

Η Pharmathen εξαγοράζει την CBL Patras

admin

ΕΛΓΕΚΑ: Αναδιάρθρωση δανεισμού και επιμήκυνση έως τα τέλη του 2029

admin

ΕΥΔΑΠ: Υποβολή υποψηφιοτήτων για εκλογή δύο εκπροσώπων της μειοψηφίας στο ΔΣ

admin

Εκπαιδευτικά σεμινάρια για ψηφιακές συναλλαγές από την Alpha Bank

admin