Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΔΕΗ: Με Goldman Sachs η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ

Το γνωστό χρηματοοικονομικό οίκο Goldman Sachs προσέλαβε η ΔΕΗ ως σύμβουλο ιδιωτικοποίησης για την πώληση του μειοψηφικού πακέτου των μετοχών της θυγατρικής της εταιρίας, ΔΕΔΔΗΕ.

Την απόφαση αυτή έλαβε χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία των μελών του διοικητικού συμβουλίου. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την είσοδο επενδυτή, ο οποίος, όπως έχει σημειώσει και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θα έχει ισχυρά δικαιώματα μειοψηφίας.

Το asset της ΔΕH με πάγια περιουσιακή αξία της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ήταν πόλος έλξης, τουλάχιστον την περίοδο πριν την κρίση της πανδημίας, ευρωπαίων διαχειριστών και funds. Τα ρυθμιζόμενα έσοδα και το φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα, υπόσχονται υψηλές αποδόσεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της διοίκησης της ΔΕΗ, η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας προγραμματίζεται προς το τέλος του έτους. Για την ακρίβεια στο τελευταίο τρίμηνο.

Πάντως, πολύ νωρίτερα, εντός των επόμενων ημερών η ΡΑΕ αναμένεται να δώσει σε δημόσια διαβούλευση και το ρυθμιστικό πλαίσιο για τον ΔΕΔΔΗΕ, το οποίο θα έχει διάρκεια τέσσερα συν τέσσερα χρόνια και θα προβλέπει πέραν του WACC και τη χορήγηση κινήτρων για συγκεκριμένες επενδύσεις. Η διάρκεια των οκτώ ετών δίνει μία ασφάλεια και σταθερότητα στους υποψήφιους επενδυτές, ενώ το νέο πλαίσιο σε συνδυασμό και με το πρόγραμμα ανάπτυξης και αναβάθμισης του δικτύου προσφέρει τη δυνατότητα διεύρυνσης της ρυθμιζόμενης περιουσιακής βάσης του ΔΕΔΔΗΕ και άρα και των αποδόσεων που θα απολαμβάνουν οι μέτοχοι του.

Εξάλλου, στην τελική ευθεία φαίνεται ότι βρίσκεται και το business plan του Διαχειριστή, το οποίο προβλέπει τη σταδιακή αύξηση των ετήσιων επενδύσεων από τα 150 στα 350 με 400 εκατ. ευρώ, ενώ στην πενταετία προβλέπεται να γίνουν περί τις 1.000 προσλήψεις καθώς όπως είναι γνωστό έχει τεράστια κενά σε προσωπικό και ιδίως τεχνικούς. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες οι προσλήψεις θα αρχίσουν από φέτος.

Αναφορικά με τις επενδύσεις, όπως αναφέρουν πηγές, αυτές θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση και αναβάθμιση του δικτύου διανομής και μάλιστα για την ψηφιοποίηση του. Ως γνωστόν ένα από τα μεγάλα projects του Διαχειριστή είναι κι αυτό της εγκατάστασης των έξυπνων μετρητών κατανάλωσης καθώς και η τηλε-διαχείριση του. Στα πλάνα βέβαια βρίσκονται και οι σταθμοί φόρτισης για την ηλεκτροκίνηση των Ι.Χ. οχημάτων.

Related posts

Νέο έργο για Netcompany-Intrasoft από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

banksnews

Πιστοποίηση ISO στη διαχείριση ενέργειας για την Ευρωπαϊκή Πίστη

banksnews

ΕΟΤ-AEGEAN ενώνουν ξανά δυνάμεις για την τουριστική προβολή της Ελλάδας

banksnews

Lamda: Deal με Orilina Properties για μεικτή ανάπτυξη στο Ελληνικό

banksnews

Τα σχέδια Σαββίδη για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

banksnews

Φουρλής: Ζημιές €5,7 εκατ. στο τρίμηνο

banksnews

Χάλκινο βραβείο για το υπεύθυνο επιχειρείν έλαβε η Eθνική Ασφαλιστική

banksnews

Cosco: Θα ξεκινήσουν άμεσα τα έργα που προβλέπει το master plan

banksnews

Ο ΟΣΕ αποκαθιστά τις ζημίες στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Μακεδονίας- Θράκης

banksnews