Μεγαλύτερο
δημοσιονομικό περιθώριο στην κυβέρνηση δίνει η Κομισιόν
για να προχωρήσει σε περισσότερες ενισχύσεις αποζημιώσεις και επιδοτήσεις των επιχειρήσεων που πλήττονται από τις επιπτώσεις του πολέμου
στην Ουκρανία.
Η Ε.Ε χαλαρώνει ακόμα περισσότερο το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων ώστε να κράτη-μέλη να μπορούν να παρέχουν στήριξη στις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ετσι, με βάση τους νους κανόνες τα κράτη μέλη μπορούν:
• Να χορηγούν περιορισμένα ποσά ενίσχυσης σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση ή από τις συναφείς κυρώσεις και αντίμετρα
• Να διασφαλίσουν ότι εξακολουθεί να υπάρχει επαρκής ρευστότητα για τις επιχειρήσεις και
• Να αποζημιώσουν τις επιχειρήσεις για τις πρόσθετες δαπάνες με τις οποίες επιβαρύνθηκαν λόγω των εξαιρετικά υψηλών τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.
Επι της ουσίας η κυβέρνηση μπορεί πλέον να προχωρήσει στις εξής παρεμβάσεις:
• Χορήγηση ποσού έως και 35.000 ευρώ σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την κρίση που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και έως και 400.000 ευρώ ανά εταιρεία που πλήττεται από την κρίση και δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς κλάδους. Η στήριξη αυτή μπορεί να χορηγηθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιχορηγήσεων.
• Ενέσεις ρευστότητας με τη μορφή κρατικών εγγυήσεων και επιδοτούμενων δανείων. Ειδικότερα το δημόσιο μπορεί να παρέχει επιδοτούμενες κρατικές εγγυήσεις για να διασφαλίσουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παρέχουν δάνεια σε όλες τις εταιρείες που πλήττονται από την τρέχουσα κρίση και. Μπορεί επίσης να χορηγεί δημόσια και ιδιωτικά δάνεια με επιδοτούμενο επιτόκιο.
Είναι σαφές οτι θα υπάρξουν όρια ως προς το μέγιστο ποσό δανείου, τα οποία θα βασίζονται στις λειτουργικές ανάγκες μιας εταιρείας, λαμβάνοντας υπόψη τον κύκλο εργασιών, το ενεργειακό κόστος ή τις συγκεκριμένες ανάγκες ρευστότητας. Τα δάνεια μπορεί να σχετίζονται τόσο με επενδυτικές ανάγκες όσο και σε κεφάλαιο κίνησης.
Ενισχύσεις για την αντιστάθμιση των υψηλών τιμών ενέργειας.
Εξάλλου με το νέο πλαίσιο τα κράτη μέλη θα μπορούν να αποζημιώνουν εν μέρει τις εταιρείες, ιδίως τους χρήστες εντατικής ενέργειας, για πρόσθετες δαπάνες λόγω έκτακτων αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η στήριξη μπορεί να χορηγηθεί με οποιαδήποτε μορφή, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιχορηγήσεων. Η συνολική ενίσχυση ανά δικαιούχο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών, έως 2 εκατ. ευρώ κατ’ ανώτατο όριο σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Όταν η εταιρεία υφίσταται λειτουργικές ζημίες, μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω ενίσχυση για να εξασφαλιστεί η συνέχιση μιας οικονομικής δραστηριότητας. Για το σκοπό αυτό, τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις που υπερβαίνουν αυτά τα ανώτατα όρια, έως 25 εκατ. ευρώ για ενεργοβόρους χρήστες και έως 50 εκατ. ευρώ για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους τομείς, όπως η παραγωγή αλουμινίου και άλλων μετάλλων, ινών γυαλιού, πολτού , λίπασμα ή υδρογόνο και πολλά βασικά χημικά. Ως ενεργοβόροι χρήστες ορίζονται εκείνες οι επιχειρήσεις για τις οποίες η αγορά ενεργειακών προϊόντων ανέρχεται τουλάχιστον στο 3% της παραγωγής τους αξία.
Το Προσωρινό Πλαίσιο για την Κρίση θα είναι σε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022, ενώ παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης ανάλογα με τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας αλλά και τη γενική οικονομική κατάσταση.
Ειδήσεις σήμερα:Στην τελική ευθεία για πλήρη άρση των μέτρων – Τα επόμενα βήματαΚόλαση επί γης η Μαριούπολη – Παιδιά πεθαίνουν από αφυδάτωσηSurvivor: Ο Ανδρέας Ματθαιακάκης αποχωρεί και οι υπόλοιποι μετακομίζουν – Δείτε βίντεο