Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πρόθεση της Τουρκίας να εμποδίσει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 16.34

Ένα σχέδιο για την εποχή του στρατηγικού ανταγωνισμού θα αποτελέσει η νέα στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, κατά τη διάρκεια συνέντευξής τύπου μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των ΥΠΕΞ της Βορειο-Ατλαντικής Συμμαχίας στο Βερολίνο.

Επίσης ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν εξελίσσεται όπως είχε σχεδιάσει η Μόσχα. Ο ίδιος τόνισε πως οι Ρώσοι υποχωρούν από το Χάρκοβο.

Ο ίδιος τόνισε πως το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να ενισχύει τη στρατιωτική υποστήριξη του προς την Ουκρανία. 

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ  επισήμανε πως θα είναι μία ιστορική στιγμή αν η Φινλανδία και η Σουηδία αποφασίσουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο, συμπλήρωσε. 

Ο ίδιος δήλωσε ότι η Τουρκία κατέστησε σαφές πως η πρόθεσή της δεν είναι να εμποδίσει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Αναφορικά με τις ανησυχίες της, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ τόνισε πως είναι βέβαιος πως θα μπορέσουμε να βρούμε μία συμφωνία για το πως θα προχωρήσουμε όσον αφορά το ζήτημα της ένταξης. 

Ο Στόλτενμπεργκ επίσης ανέφερε πως η επικύρωση της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας θα πάρει κάποιο χρόνο, αλλά το σχέδιο είναι να έχουξμε μία ταχύτερη διαδικασία από ο,τι είχαμε στο παρελθόν. Εξάλλου, τόνισ επως πως η Βορεια-Ατλαντική Συμμαχία εξετάζει τρόπους για την παροχή εγγυήσεων ασφαλείας για την περίοδο αυτή, όπως μεταξύ άλλων την αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Ο ίδιος απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με πιθανά ρωσικά αντίποινα στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, δήλωσε πως “παρακαλουθούμε πολύ στενά τι κάνει η Ρωσία”.

Άναλένα Μπέρμποκ: Δεν πρέπει να μειώσει το ΝΑΤΟ την στρατιωτική υποστήριξη του προς την Ουκρανία

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα, Υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε δεν πρέπει να μειώσει το ΝΑΤΟ την στρατιωτική υποστήριξη του προς την Ουκρανία, όσο αυτή χρειάζεται στήριξη για την αυτοάμυνα της. 

Η ίδια επισήμανε πως η Ρωσια ακύρωσε μονομερώς την ιδρυρική πράξη ΝΑΤΟ-Ρωσίας. 

Η Μπέρμποκ ανέφερε πως η Φινλανδία και η Σουηδία ήταν ήδη στην ουσία μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά τους έλειπε απλώς η επίσημη κάρτα μέλους.

“Η Σουηδία και η Φινλανδία δεν είναι απλώς οι εταίροι μας, δεν είναι απλώς οι φίλοι μας, αλλά εδώ και καιρό είναι τα μέλη της ευρωπαϊκής μας οικογένειας. Ως εκ τούτου, έχετε την πλήρη υποστήριξή μας σε όλες τις αποφάσεις που λαμβάνετε τώρα ενόψει της δικής σας ασφάλειας”, δήλωσε.

Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ επισήμανε πως το ΝΑΤΟ έχει συμφωνήσει πως αν η Σουηδία και η Φινλανδία είναι έτοιμες, τότε είναι το ΝΑΤΟ έτοιμο.

Η ίδια έκανε σαφές πως η Γερμανία θα χρησιμοποιήσει μία διαδικασία fast track προκειμένου να επικυρώσει την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. 


 

Related posts

Έκανε την πρώτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

banksnews

Μπ. Τζόνσον: Για πολιτικό “εφιάλτη πριν τα Χριστούγεννα” κάνουν λόγο τα βρετανικά ΜΜΕ

banksnews

Αφγανιστάν: Βίντεο με την εκτέλεση στρατηγού από τους Ταλιμπάν – Με δεμένα μάτια και ριπές από αυτόματο

banksnews

Ιταλία: Άκαρπη η τέταρτη ψηφοφορία για την εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας

banksnews

Μισέλ: “Η αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλό σημάδι, αλλά η εποικοδομητική δέσμευση πρέπει να εμβαθυνθεί”

banksnews

Βρετανία: Προειδοποίηση σε επιβάτες αεροπορικών εταιρειών για το ενδεχόμενο μεγάλων καθυστερήσεων το φετινό Πάσχα

banksnews

Ο πλανήτης οδεύει εκ νέου σε περίοδο πυρηνικού εξοπλισμού

banksnews

Δανία: Τα κρούσματα ίσως είναι διπλάσια από τα καταγεγραμμένα, εκτιμούν οι υγειονομικές αρχές

banksnews

Δεν υπάρχουν πλέον μετανάστες στον καταυλισμό στο Ντελ Ρίο του Τέξας, δηλώνει η Ουάσινγκτον

banksnews