Στα επόμενα 4-5 χρόνια η ΔΕΗ θα έχει απεξαρτηθεί από τον λιγνίτη. Το επιχειρηματικό πλάνο της Επιχείρησης, που βρίσκεται υπό αναθεώρηση, δίνει έμφαση στην πράσινη ενέργεια, με προτεραιότητα στις -, ώστε στην επόμενη 5ετία να διαθέτει έργα συνολικής ισχύος 5 GW.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEΗ Γιώργος Στάσσης, μιλώντας πριν από λίγο στο συνέδριο του Economist, επισήμανε ότι για λόγους ενεργειακής ασφάλειας η απολιγνιτοποίηση θα πάει λίγο πίσω από τα αρχικά σχέδια, αλλά όχι παραπάνω από ένα-ενάμιση χρόνο.
Σε τρεις πυλώνες στηρίζεται το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης της ΔEΗ, με γνώμονα την ενεργειακή ασφάλεια, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την προσφορά φθηνής ενέργειας: την απανθρακοποίηση, τη στροφή στις - και τα συστήματα αποθήκευσης, καθώς και τον εκσυγχρονισμό της προμήθειας ηλεκτρισμού.
Η διοίκηση της ΔEΗ, όπως είπε ο κ. Στάσσης, θα ανακοινώσει σε ένα χρόνο την αναθεώρησή του, που υπαγορεύτηκε από τις τρέχουσες συνθήκες. Η Επιχείρηση θα δώσει ιδιαίτερα έμφαση στο υδρογόνο, «θα πειραματιστούμε με το υδρογόνο στα επόμενα χρόνια, για να προετοιμάσουμε το μέλλον», είπε ο κ. Στάσσης.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στις -, ο μάνατζερ της ΔEΗ ανέφερε ότι τα 2/3 των νέων έργων θα είναι φωτοβολταϊκά, «γιατί είναι πιο γρήγορα», και το 1/3 αιολικά. Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν εμπόδια στην υλοποίηση των συγκεκριμένων έργων, ο κ. Στάσσης μίλησε για τα προβλήματα που καταγράφονται στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με τον εξοπλισμό από την Κίνα (ινβέρτερ, πάνελ) να παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση. Από την άλλη πλευρά, ο ίδιος υποστήριξε ότι στο θέμα των αδειοδοτήσεων «είδαμε καλύτερες εξελίξεις στην Ελλάδα».
«Βιώνουμε τη μεγαλύτερη κρίση από τη δεκαετία του ’70», τόνισε ο κ. Στάσσης, εκτιμώντας ότι η ευελιξία είναι η λέξη-κλειδί για την προώθηση της πράσινης μετάβασης.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για το αν θα υπάρξουν τον ερχόμενο χειμώνα προβλήματα ενεργειακής επάρκειας και εφοδιασμού, εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη «είναι λίγο καλύτερα, γιατί διαθέτει εναλλακτικές διαδρομές προμήθειας αερίου». Αναγνώρισε, ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη με τον περιορισμό των ροών του ρωσικού αερίου και υποστήριξε ότι στην περίπτωση που σταματήσει εντελώς η προμήθεια από τη Ρωσία, «δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα αντιδράσουν τα διασυνδεδεμένα συστήματα». Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο ίδιος είπε ότι θα χρειαστεί να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οι βιομηχανικοί πελάτες, για να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα οι οικιακοί καταναλωτές.
Τέλος, υπερθεμάτισε του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα και κατέληξε με την αισιόδοξη άποψη ότι «τα ταλέντα επιστρέφουν στην Ελλάδα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη ΔEΗ».