Image default
ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΝΕΑ

«Γκάζι» για τα κόκκινα δάνεια ζητά η Ουάσιγκτον

Σημαντικά επιβαρυμένος παραμένει το τραπεζικός τομέας, σύμφωνα με το ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να παραμένει αρνητική η πιστωτική επέκταση. Εκτιμά μάλιστα ότι η ανάκαμψη του κλάδου με τους σημερινούς ρυθμούς σημαίνει ότι η χρηματοδότηση επενδύσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης θα απαιτήσει πολλά χρόνια!

Η προσπάθεια εξυγίανσης του κλάδου επιβραδύνθηκε σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Ταμείου από ένα συνδυασμό φτωχών τραπεζικών πρακτικών, αδύναμων χρηματοοικονομικών πολιτικών αλλά και εξαιτίας της ύφεσης που προηγήθηκε. Η ποιότητα των κεφαλαίων παραμένει αδύναμη και τα NPEs είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Παράλληλα, η κερδοφορία είναι από τις χαμηλότερες στη γηραιά ήπειρο (κάτι που περιορίζει την δυνατότητα δημιουργία κεφαλαίου και την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών). Επισημαίνει δε ότι «η πρόσβαση σε δανεισμό χωρίς εξασφαλίσεις παραμένει περιορισμένη και ακριβή, και παρά τις πρόσφατες βελτιώσεις, κάποιες συστημικές τράπεζες παραβιάζουν τους δείκτες κάλυψης ρευστότητας».

Κατά το ΔΝΤ τα υφιστάμενα πλαίσια πτώχευσης δεν έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα μεγάλα χρέη του ιδιωτικού τομέα κυρίως εξαιτίας θεσμικών αδυναμιών και -στην περίπτωση του πλαισίου για τα νοικοκυριά- «φτωχής» νομικής σχεδίασης. Όπως υποστηρίζει, ενώ οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί έχουν αυξηθεί σταδιακά, στην σημερινή κλίμακα δεν εξασφαλίζουν αξιόπιστη «απειλή κατάσχεσης» για να περιοριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το ποσοστό επιτυχίας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών είναι χαμηλό (το 85% των ακινήτων καταλήγει στις ίδιες τις τράπεζες) και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα υποστηρίζουν ότι γίνεται κατάχρηση του νομικού πλαισίου για να ακυρώνονται οι πλειστηριασμοί τελευταία στιγμή.

Η έκθεση επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι τράπεζες έχουν αρχίσει να προσφέρουν πιο γενναιόδωρες ρυθμίσεις στους δανειολήπτες, ενώ η κυβέρνηση έχει βάλει προτεραιότητα την εκκαθάριση των τραπεζικών ισολογισμών. Στόχευση είναι τα κόκκινα δάνεια να αντιστοιχούν σε μονοψήφιο ποσοστό του χαρτοφυλακίου έως τα μέσα του 2022.

Να σημειωθεί ότι τα στελέχη του ΔΝΤ τάσσονται υπέρ της αύξησης του ορίου που υπάρχει σήμερα σε ότι αφορά τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων από τις τράπεζες αλλά και της πληρωμής από το δημόσιο των εγγυήσεων που έχει δώσει σε δάνεια (σεισμόπληκτων, πλημμυροπαθών κτλ) τα οποία δεν εξυπηρετούνται.

Related posts

Alpha Bank: Ποδαρικό με εκκίνηση του project Galaxy

banksnews

Πούλησε επταώροφο κτίριο γραφείων στο κέντρο της Αθήνας η Πειραιώς

banksnews

Κατά 52% υποχώρησαν τα κέρδη της Bank of America στο β΄ τρίμηνο

banksnews

ΚΒW: «Ανώμαλος» ο δρόμος των ελληνικών τραπεζών

banksnews

Παραμένουν πρωταθλήτριες στα κόκκινα δάνεια οι ελληνικές τράπεζες

banksnews

Χαντζηνικολάου: Προϋπόθεση για επενδύσεις η αποσυμφόρηση των δικαστηρίων

banksnews

Πειραιώς: Μονοψήφιος δείκτης NPEs εντός 6-9 μηνών

banksnews

ΕΚΤ: Την Πέμπτη η τελευταία συνεδρίαση υπό τον Μάριο Ντράγκι

banksnews

ΕΤΕ: Πρωτοβουλία για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

banksnews