Του Τάσου Δασόπουλου
Ένα στίγμα για τη μετατόπιση του βάρους της νομισματικής πολιτικής από τον πληθωρισμό – ο οποίος αποκλιμακώνεται αργά και σταθερά προς το στόχο του 2% – στην ανάπτυξη περιμένουν να ακούσουν οι αγορές για να τοποθετηθούν ανάλογα εν όψει Φθινοπώρου, το οποίο αναμένεται ότι θα είναι δύσκολο και στις πλευρές του Ατλαντικού.
Θεωρείται πλέον βέβαιο ότι σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα κάνει τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης, θέλοντας, εκτός των άλλων, να διατηρήσει σε σταθερή απόσταση τα επιτόκια του ευρώ από τα αντίστοιχα των ΗΠΑ. Τούτο δε καθώς σε μια εβδομάδα αναμένεται και η αμερικανική Federal Reserve να ανοίξει τον κύκλο της μείωσης των επιτοκίων του δολαρίου.
Προς το παρόν, οι προσδοκίες των αγορών είναι ότι ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ δεν θα έχει άλλη διέξοδο παρά να προχωρήσει σε μια γενναία μείωση επιτοκίων της τάξης των 50 μονάδων βάσης για να αναστρέψει σταδιακά το υφεσιακό κλίμα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Βοηθητική προς την κατεύθυνση αυτή είναι και η πορεία του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε στο 2,5% από 2,9% που είχε φτάσει τον Ιούλιο.
Αυτό όμως που αναμένουν όλοι από την κ. Λαγκάρντ πριν μιλήσει ο κ. Πάουελ, είναι ένα στίγμα των προθέσεων της ΕΚΤ μέχρι τουλάχιστον και το τέλος του χρόνου. Κύκλοι της ΕΚΤ τόνιζαν χθες ότι η επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας θα παραμείνει στην τακτική του “βλέποντας και κάνοντας”, εξαρτώντας τις αποφάσεις της από την πορεία των στοιχείων που θα έχει στην διάθεσή της η τράπεζα. Ωστόσο, είτε οικειοθελώς είτε μέσα από τις ερωτήσεις που θα γίνουν, η πρόεδρος της ΕΚΤ θα έχει την ευκαιρία να δώσει μια ένδειξη για το πότε θα γίνει η τρίτη μείωση των επιτοκίων του ευρώ και αν θα είναι και αυτή 25 μονάδων ή αν η ΕΚΤ από κάποιο σημείο και μετά θα γίνει πιο τολμηρή. Στο μεταξύ, όλες οι αναλύσεις συγκλίνουν στο ότι αν η κ. Λαγκάρντ δεν εκπλήξει ούτε θετικά ούτε αρνητικά και κάνει το βήμα που έχει προεξοφληθεί από καιρό, τότε δεν αναμένεται να έχουμε θετική ανταπόκριση και από την αγορά της Ευρωζώνης.
Τα επόμενα βήματα
Σε επίπεδο κλίματος, οι εκτιμήσεις της αγοράς είναι ότι μετά και τη δεύτερη μείωση των επιτοκίων του ευρώ, οι αποφάσεις το επόμενο διάστημα θα γίνουν πιο δύσκολες. Με τον πληθωρισμό να αναμένεται να αυξηθεί ελαφρώς έως τα τέλη του έτους και να παραμείνει πάνω από το στόχο του 2% τουλάχιστον έως το δεύτερο εξάμηνο του 2025, ενδεχομένως να είναι δικαιολογημένη μία πιο επιφυλακτική προσέγγιση στο μέτωπο των επιτοκίων. Η ΕΚΤ αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα αναζωπυρωθεί στο 2,5% στα τέλη του έτους.
Επίσης, ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τις τιμές τροφίμων και ενέργειας, παραμένει οριακά χαμηλότερα του 3% και ο πληθωρισμός υπηρεσιών είναι σταθερά πάνω από το 4% φέτος. Επομένως οι πλέον συντηρητικοί κεντρικοί τραπεζίτες, τα αποκαλούμενα “γεράκια” του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής , θα θέλουν σιγουρευτούν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται υπό έλεγχο.