Image default
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεωργιάδης: Το κράτος δεν μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ – Χαρίτσης: Ανεξέλεγκτη η αγορά ενέργειας

Το αν το κράτος μπορεί να κάνει κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ σε συνθήκες ενεργειακής ακρίβειας πυροδότησε αντιπαραθέσεις στη Βουλή ανάμεσα στον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και τον τομεάρχη Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη.

Δουλεύει με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς

Αφορμή έδωσε η τοποθέτηση του κ. Ζαχαριάδη ο οποίος ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση τόνισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ η ΔΕΗ «έκανε κοινωνική πολιτική». Παρεμβαίνοντας ο κ. Γεωργιάδης χαρακτήρισε ψέματα και παράνομα τα όσα ισχυρίζονται οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλέστηκε τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες της παγκόσμιας αγοράς λέγοντας ότι η ΔΕΗ λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ.

«Η ΔΕΗ είναι μία εταιρεία, εισηγμένη στο χρηματιστήριο, η οποία δουλεύει απολύτως με τους κανόνες της ιδιωτικής αγοράς. Έχει το δημόσιο ως μεγάλο μέτοχο – αλλά και πολλούς ιδιώτες μετόχους – και εποπτεύεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, όπως όλες οι άλλες εταιρείες που δρουν στην ελεύθερη οικονομία», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης, ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση «και να θέλει, ούτε δύναται, ούτε πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική από τα τιμολόγια της ΔΕΗ».

Παράνομη η κρατική ενίσχυση

«Θα ήταν παράνομη κρατική ενίσχυση έναντι των άλλων εταιρειών που πουλάνε ρεύμα στην Ελλάδα» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και πρόσθεσε: «Το κράτος απαγορεύεται να ‘χρησιμοποιήσει’ το γεγονός πως η ΔΕΗ είναι του δημοσίου, κατά ένα μεγάλο μέρος, προκειμένου να επηρεάζει την τιμή που πουλάει ρεύμα. Αν το κάνει αυτό, επηρεάζει την αγορά ενέργειας στην Ελλάδα και τότε θα επιβληθεί και στη χώρα και στη ΔΕΗ μεγάλο πρόστιμο».

Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Ζαχαριάδη, σημείωσε:

Αν το πάρουν χαμπάρι στις Βρυξέλλες…

«Το τι είναι Ευρωπαϊκή Ένωση, τι είναι εσωτερική αγορά, τι είναι Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν το έχετε καταλάβει καθόλου. Αυτό που είπατε, ότι πρέπει να κάνει το κράτος δια της ΔΕΗ, απαγορεύεται να το κάνει, από τις ευρωπαϊκές αρχές και τους ευρωπαϊκούς νόμους.

»Αν το πάρει χαμπάρι κανείς στις Βρυξέλλες αυτό που λέτε, θα μας βάλει πρόστιμο. Αν εσείς το κάνατε, που φυσικά δεν μπορούσατε να το κάνετε. Τα κορδόνια σας δεν μπορείτε να δέσετε, όχι να κάνετε κοινωνική πολιτική».

Νεοφιλελεύθερες εμμονές

Από την πλευρά του ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης τόνισε ότι η οικονομία, βιώνει μια απορρύθμιση της αγοράς με ακρίβεια, ανατιμήσεις και πληθωρισμό, που απειλούν τους καταναλωτές και ναρκοθετούν τις αναπτυξιακές προοπτικές.

Η επιβολή κανόνων, η αποφασιστική ρύθμιση και η σύγκρουση με την αισχροκέρδεια και τα ισχυρά συμφέροντα, αποτελούν μονόδρομο για μια προοδευτική διέξοδο από αυτή την νέα κρίση. Δυστυχώς, τόνισε, η χώρα έχει την κακή τύχη σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες στιγμές, να έχει μια κυβέρνηση που επιμένει στις νεοφιλελεύθερες εμμονές της, που καταδικάζουν την χώρα σε μια ιδιότυπη μοναξιά.

Σε όλο τον κόσμο, παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχει μια συζήτηση για την κρατική ρυθμιστική παρέμβαση στις αγορές ενάντια σε μονοπωλιακά συμφέροντα και εδώ στην χώρα μας έχουμε ένα πρωτοφανές φαινόμενο καρτελοποίησης με βάθος και έκταση.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν έχει εργαλεία στα χέρια της

Μπροστά μας, είπε, έχουμε ένα μεγάλο πακέτο ανάπτυξης και εσείς δεν χαράσσετε ένα στρατηγικό σχέδιο που θα διευρύνει την παραγωγική βάση της χώρας και θα καλύψει το επενδυτικό κενό, εσείς κλείνετε και περιορίζετε αυτό το σύστημα σε λίγους και εκλεκτούς. Αυτή είναι η λογική της κυβέρνησης της ΝΔ σε όλα τα πεδία.

Ο κ. Χαρίτσης αναρωτήθηκε πώς η κυβέρνηση αναμένει να παταχθούν τα ολιγοπωλιακά φαινόμενα, με μια Επιτροπή Ανταγωνισμού που δεν έχει εργαλεία στα χέρια της, που σε συγκεκριμένες αγορές δεν μπορεί να παρέμβει, που είναι υποστελεχωμένη. Η ακρίβεια, τόνισε, απειλεί οικογένειες και επιχειρήσεις και θέτει σε κίνδυνο τις δουλειές εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων.

Καταστροφικό το δόγμα της αυτορύθμισης

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τα στοιχεία της δημοσκόπησης της Prorata που δημοσιεύτηκε χθες, είπε ότι το 28% των νοικοκυριών δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους , το 24% δεν μπορεί να πληρώσει καθόλου και μόνο ένα 7% μπορεί να πληρώσει. Η ακρίβεια, είναι το νούμερο ένα ζήτημα για τους πολίτες, ξεπέρασε ακόμα και την πανδημία. Εσείς όμως επιμένετε πολιτικά, πέρα την επικοινωνιακή διαχείριση, να μην αντιλαμβάνεστε ότι το δόγμα της αυτορρύθμισης της αγοράς είναι καταστροφικό.

Αναφερόμενος στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι «την έχετε αφήσει ανεξέλεγκτη και αυτή, συμπαρασύρει το σύνολο της οικονομίας, επιλέγοντας ουσιαστικά να προστατεύσετε το κερδοσκοπικό σύστημα που έχει στηθεί γύρω από την ενέργεια».

Ο κ. Χαρίτσης ζήτησε την άμεση υιοθέτηση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ – αύξηση του βασικού μισθού στα 800 ευρώ και διαγραφή χρεών για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Αύξηση 45% στον ηλεκτρισμό, bonus 50% στα golden boys της ΔΕΗ. Η κοινωνία πληρώνει ακριβά την κυβέρνηση Μητσοτάκη» σχολίασε από την δική του πλευρά ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Related posts

Εκλογές ΚΙΝΑΛ – Έκλεισαν οι κάλπες – Ρεκόρ προσέλευσης – Τα πρώτα αποτελέσματα

banksnews

ΣΥΡΙΖΑ : Στις διαμαρτυρίες 100 ατόμων ο κοροναίός κολλάει, σε τρένα ή την Ερμού δεν κολλάει

banksnews

Γ. Φίλης στο MEGA: Ο ελληνικός στρατός πρέπει να έχει νέο αίμα

banksnews

Καθοριστικά για το άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων τα συμπεράσματα από τη χρήση των self test στα Λύκεια λέει ο Πέτσας

banksnews

Πούτιν και Ερντογάν: Oμοιότητες και διαφορές

banksnews

Χρυσή Αυγή: Παλλαϊκό αίτημα η έκδοση καταδικαστικής απόφασης στις 7 Οκτωβρίου

banksnews

Παύλος Μαρινάκης από Κέντρο Επιχειρήσεων Ε.Κ.Α.Β – «Η χώρα στέκεται όρθια στη δυσκολότερη συγκυρία»

banksnews

ΚΙΝΑΛ: Το οργανωμένο έγκλημα επεκτείνεται ανεξέλεγκτα

banksnews

Οικονόμου – Πήραμε πρώτοι δυσάρεστα και ριζοσπαστικά μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς

banksnews