Image default
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γερμανικό «ρήγμα» στο «stop» για τους κινητήρες εσωτερικής καύσης

Αναταράξεις όχι μόνο εντός της Ε.Ε., αλλά και στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία προκαλεί η πολιτική των Βρυξελλών για την απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης στα αυτοκίνητα μέχρι το 2035.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Κρίστιαν Λίντνερ δήλωσε ξεκάθαρα προχθές ότι δεν υποστηρίζει τη συμφωνημένη θέση της κυβέρνησής του που τάσσεται υπέρ της απαγόρευσης πώλησης νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ από το 2035, σε ολόκληρη την Ε.Ε.

Μιλώντας σε ένα συνέδριο του γερμανικού βιομηχανικού λόμπι, BDI, στο Βερολίνο, ο Λίντνερ τόνισε ότι το προσχέδιο πολιτικής της Ε.Ε. , -βασικό σκέλος της προσπάθειας μείωσης των εκπομπών με στόχο το net-zero-, ήταν «λανθασμένο» και ότι η γερμανική κυβέρνηση «δεν θα συμφωνήστε με αυτήν την ευρωπαϊκή νομοθεσία αυτή την εβδομάδα».

Το περασμένο καλοκαίρι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να επιβληθεί σταδιακή κατάργηση όλων των νέων αυτοκινήτων και φορτηγών με κινητήρες εσωτερικής καύσης έως το 2035, πράγμα που σημαίνει ότι η αυτοκινητοβιομηχανία θα πρέπει ουσιαστικά να «εξηλεκτριστεί» πλήρως μέχρι τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.

Οι Ελεύθεροι Δημοκράτες του Λίντνερ τάχθηκαν κατά του σχεδίου, αλλά τη συγκεκριμένη υπόθεση χειρίζονται οι Πράσινοι, οι οποίοι διοικούν το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ο τριμερής κυβερνητικός συνασπισμός συμφώνησε τον Μάρτιο να υποστηρίξει το σχέδιο πρότασης της Κομισιόν για τα πρότυπα εκπομπών αυτοκινήτων και φορτηγών μέχρι το 2035.

Η υπουργός Περιβάλλοντος των Πρασίνων Στέφι Λέμκε απέρριψε γρήγορα την προσπάθεια του Λίντνερ να αλλάξει την γερμανική θέση σε ένα θέμα που είναι κρίσιμο για τη ναυαρχίδα της γερμανικής βιομηχανίας. Σε δήλωση της επισήμανε ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα πρέπει να τηρήσει την «προηγουμένως συμφωνημένη πορεία» της και να επιστρέψει στον καθορισμό μιας ημερομηνίας σταδιακής κατάργησης.

«Στον τομέα των μεταφορών χρειαζόμαστε ασφάλεια σχεδιασμού για την αυτοκινητοβιομηχανία και αποφασιστικά βήματα που μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές CO2», όπως είπε. Ο Λίντνερ, λάτρης των σπορ αυτοκινήτων που υποστηρίζει την ανάπτυξη συνθετικών καυσίμων, ανέφερε τώρα ότι αντιτίθεται στη νέα νομοθεσία της Ε.Ε.

«Η Γερμανία δεν θα μπορέσει να συμφωνήσει με την de facto απαγόρευση των κινητήρων εσωτερικής καύσης», είπε στο συνέδριο του BDI.

Σε ένα tweet λίγο μετά τα σχόλια και τις αντιδράσεις, εμφανίστηκε λιγότερο κάθετος σχετικά με το μπλοκάρισμα της συμφωνημένης κυβερνητικής θέσης, πιέζοντας περισσότερο για την ανάπτυξη εναλλακτικών καυσίμων.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικύρωσε την πολιτική μηδενικών εκπομπών του 2035 νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί στη σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της ΕΕ στις 28 Ιουνίου.

- --.gr

Related posts

Ενέργεια: Οι πληρωμές σε ρούβλια και οι ανησυχίες για τα ακυρωμένα φορτία της Ρεβυθούσας

banksnews

«Καρούζος Gate»: Στο σφυρί οικόπεδο «φιλέτο» στο κέντρο της Γλυφάδας

banksnews

ΔΕΗ: Στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας – Μερίδιο 10%-20% το 2024

banksnews

«Κόκκινα» δάνεια με κρατική εγγύηση: «Ψαλίδι» στα πρόστιμα και αποπληρωμή με 120 δόσεις

banksnews

Κατατέθηκε το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης – Σκυλακάκης: Κερδίσαμε τους περισσότερους πόρους, κατά κεφαλήν, στην Ευρώπη

banksnews

Cyber Week: Με ελπίδες και εκπτώσεις «ζεσταίνει» την αγορά η εβδομάδα ηλεκτρονικού εμπορίου

banksnews

Ενδιάμεσες εκπτώσεις: Ευκαιρία για φθηνές αγορές το 15νθήμερο εκπτώσεων, λέει ο Κορκίδης

banksnews

Ο Τσακαλώτος καλεί σε «μονομαχία» τον Σταϊκούρα για την «τρύπα» των 396 εκατ. ευρώ

banksnews

Γιάννης Αντετοκούνμπο: Αυτοί είναι οι δισεκατομμυριούχοι που επενδύουν στον “Greak Freak”

banksnews