Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία-IW: Κάθε τέταρτο άτομο πρέπει να ξοδεύει πάνω από 10% για ενέργεια

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς ενός Ινστιτούτου της γερμανικής Οικονομίας (IW), κάθε τέταρτο άτομο στη Γερμανία χρειάστηκε να δαπανήσει πάνω από το 10%του καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού του για ενέργεια τον Μάιο. Πέρυσι, ήταν μόνο το 14,5% των νοικοκυριών, σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτου IW, το οποίο βρίσκεται κοντά στους εργοδότες. 

“Ο κίνδυνος της ενεργειακής φτώχειας έχει αυξηθεί πάρα πολύ”, δήλωσε στην Welt am Sonntag ο οικονομολόγος του IW Ralph Henger. “Οι καλπάζουσες τιμές της ενέργειας θέτουν τα ιδιωτικά νοικοκυριά υπό αυξανόμενη οικονομική πίεση”. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IW, επηρεάζονται ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε δύσκολες μεταβατικές φάσεις. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι άνεργοι, τα άτομα που βρίσκονται σε φάση συνταξιοδότησης ή οι μονογονεϊκές οικογένειες.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, στην ομάδα με το χαμηλότερο εισόδημα, σχεδόν δύο στους τρεις ανθρώπους (65%) έπρεπε να δαπανήσουν πάνω από το 10% του εισοδήματός τους για ενέργεια τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τις στατιστικές, πολλά άτομα αυτής της ομάδας βρίσκονται ούτως ή άλλως σε κίνδυνο φτώχειας, δηλαδή αποκτούν εισόδημα μικρότερο από το 60% του μέσου καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού.

“Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων είναι μικρότερη από ό,τι υποδηλώνεται στη δημόσια συζήτηση”, λέει ο οικονομολόγος του IW Henger. “Ο κίνδυνος για ενεργειακή φτώχεια φτάνει και στη μεσαία τάξη”. Σύμφωνα με τη μελέτη, οι άνθρωποι θεωρούνται ότι κινδυνεύουν από ενεργειακή φτώχεια εάν πρέπει να ξοδεύουν πάνω από το δέκα τοις εκατό του καθαρού εισοδήματος του νοικοκυριού τους για θέρμανση, ζεστό νερό, μαγείρεμα και ηλεκτρικό ρεύμα.

Το βράδυ του Σαββάτου, ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ (Πράσινοι) είχε προειδοποιήσει για πιθανή “έκρηξη τιμών” σε ορισμένες δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας σε εκδήλωση που διοργάνωσε η εφημερίδα “Die Zeit”. Σύμφωνα με τον Habeck, αυτό θα μπορούσε να συμβεί εάν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού Nord Stream 1 στη Βαλτική Θάλασσα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιτρέψει σε μεγάλους προμηθευτές όπως η Uniper να μετακυλήσουν τις τιμές στους πελάτες τους, όπως οι δημοτικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Με φόντο την επιδείνωση της κρίσης φυσικού αερίου, κορυφαίοι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, της Bundesbank καθώς και ακαδημαϊκοί θα συναντηθούν με την κυβέρνηση από την ερχόμενη Δευτέρα για να συζητήσουν τον πληθωρισμό. Ο καγκελάριος Olaf Scholz (SPD) ξεκίνησε μια διαδικασία διαλόγου ως συντονισμένη δράση.

Related posts

Σταματάει και η SAP τις πωλήσεις στη Ρωσία

banksnews

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Κομισιόν να διερευνήσει τρόπους για τον περιορισμό των τιμών της ενέργειας

banksnews

Ιταλία: 60 εστίες πυρκαγιάς στην Καλαβρία-Δύο νεκροί

banksnews

Νέο πλήγμα για τον κλάδο των κρυπτονομισμάτων: Και η Vauld ανέστειλε όλες τις αναλήψεις, συναλλαγές και καταθέσεις

banksnews

Zελένσκι: Έχουμε ζητήσει από τη Ρωσία ανταλλαγή κρατουμένων

banksnews

Νέο ρεκόρ κρουσμάτων στη Βρετανία – Μια ανάσα από τις 130.000

banksnews

Ουκρανία: Οι επίμονες πιέσεις του Ζελένσκι προς το ΝΑΤΟ μπορεί να τροφοδοτήσουν διαιρέσεις στην Ευρώπη

banksnews

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία πρέπει να πληρώσει για τα “εγκλήματα πολέμου” στην Μπούτσα με την επιβολή πιο αυστηρών κυρώσεων

banksnews

Ο Ναβάλνι καλεί για εκστρατεία στα κοινωνικά δίκτυα κατά του “καθεστώτος παραφροσύνης του Πούτιν”

banksnews