Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία – Υπ. Οικονομίας: Στα σκαριά επιδοτήσεις στήριξης των πολιτών λόγω ενεργειακής κρίσης

Η Γερμανία συζητά επιδοτήσεις προκειμένου να βοηθηθούν οι πολίτες που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση, καθώς οι κυβερνήσεις της Ευρώπης προσπαθούν να απαλύνουν την αύξηση των τιμών των καυσίμων και να διατηρήσουν την υποστήριξη των ψηφοφόρων για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Ο κυβερνητικός συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών, των Πρασίνων και του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της χώρας σταθμίζει μια επιδότηση μεταξύ 20 ευρώ (22 δολάρια) και 50 ευρώ το μήνα, με τις υψηλότερες πληρωμές να αφορούν τις κοινωνικές ομάδες με το χαμηλότερο εισόδημα, ανέφερε η Bild am Sonntag. Τα νοικοκυριά με υψηλό εισόδημα θα εξαιρεθούν. 

Τα χρήματα θα καταβάλλονταν για τουλάχιστον τρεις μήνες και θα κόστιζαν στην κυβέρνηση 1 δισεκατομμύριο ευρώ το μήνα, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Δεν είναι σαφές αν το FDP, ο πιο μικρός εταίρος του συνασπισμού, θα συμφωνήσει με την πρόταση, αναφέρει το δημοσίευμα. 

Ο κορυφαίος πολιτικός του FDP, ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ, πρότεινε νωρίτερα εκπτώσεις στη βενζίνη για να βοηθήσει τους εργαζόμενους, ιδέα που απορρίφθηκε από ορισμένα μέλη του συνασπισμού. Ο Λαρς Κλίνγκμπεϊλ, συν-επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε στην Bild am Sonntag ότι είναι κατά της γενικής στήριξης, αλλά υπέρ μιας στοχευμένης βοήθειας για τις ομάδες με χαμηλότερο εισόδημα, η οποία θα πρέπει επίσης να καλύπτει μέρος του αυξανόμενου κόστους θέρμανσης και ηλεκτρικής ενέργειας. 

Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ των Πρασίνων είχε δηλώσει νωρίτερα ότι η χώρα θα μπορούσε να περιμένει κάποια μορφή οικονομικής βοήθειας για τους μετακινούμενους για να ελαφρύνει το βάρος των υψηλότερων τιμών των καυσίμων, αλλά αυτό πιθανόν να μην είναι τόσο απλό όσο μια έκπτωση στα καύσιμα. Ο Φρίντριχ Μερτς, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, των Χριστιανοδημοκρατών, δήλωσε στην Tagesspiegel ότι ένας μη γραφειοκρατικός τρόπος βοήθειας θα ήταν η μείωση των φόρων στην ενέργεια και τη βενζίνη.

Η Γερμανία ενέκρινε την Τετάρτη φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για τους καταναλωτές και συζητά περαιτέρω βοήθεια, ενώ ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Καστέξ εισήγαγε νέα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων επιχορηγήσεων για ενεργοβόρες επιχειρήσεις που εκτιμάται ότι θα κοστίσουν περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Η Ελλάδα, εν τω μεταξύ, θα χορηγήσει επίδομα σε χαμηλοσυνταξιούχους και άλλες ευάλωτες ομάδες, ενώ η Πορτογαλία μείωσε τον φόρο στα καύσιμα και προσέφερε πιστωτική γραμμή 400 εκατομμυρίων ευρώ για τις βιομηχανίες που επλήγησαν. 

Related posts

Brexit: Η Βρετανία ανεβάζει κι άλλο τον τόνο για τη Βόρεια Ιρλανδία

banksnews

Γέλεν: Η μείωση των δασμών δεν είναι “πανάκεια” για τον πληθωρισμό

banksnews

Γερμανία – Δημοσκόπηση: Σε απόσταση αναπνοής οι Σοσιαλδημοκράτες από τους συντηρητικούς

banksnews

Ανεστάλη η συμμετοχή του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων

banksnews

Νορβηγία: Επαναφορά υγειονομικών περιορισμών στο ‘Οσλο λόγω της μετάλλαξης Όμικρον

banksnews

Αφγανιστάν: Τρεις ρουκέτες έπληξαν το αεροδρόμιο της Κανταχάρ

banksnews

Αφγανιστάν: Οκτώ Ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε μάχη με δυνάμεις του Μετώπου Εθνικής Αντίστασης στο Πανσίρ

banksnews

Θα βάλει τέλος στο μονοπώλιο η “συμμαχία” Anti-Amazon;

banksnews

Reuters: Η Gazprom πλήρωσε λιγότερα στην Ουκρανία για τη μεταφορά φυσικού αερίου μετά τον περιορισμό των ροών από το Κίεβο

banksnews