Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Χάμπεκ θεωρεί άδικες τις φορολογικές προτάσεις του Λίντνερ

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (Πράσινοι) απορρίπτει τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Christian Lindner (FDP) για φορολογικές ελαφρύνσεις, σύμφωνα με την Handelsblatt. Την περασμένη εβδομάδα, ο Λίντνερ είχε παρουσιάσει ένα νομοσχέδιο για τη μείωση της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης.  Σχετικά με αυτό, ο Habeck δήλωσε: “Δεν βλέπω πώς μπορούμε να εκπροσωπήσουμε σε αυτή την κατάσταση ότι εκείνοι που χρειάζονται λιγότερη υποστήριξη ανακουφίζονται απολύτως περισσότερο”.

Η πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση αναφέρεται σε ένα είδος υφέρπουσας αύξησης της φορολογίας, όταν οι αυξήσεις των μισθών απορροφώνται από τον πληθωρισμό, αλλά εξακολουθούν να οδηγούν σε υψηλότερη φορολογία. Η Lindner σχεδιάζει να προσαρμόσει σχεδόν όλους τους φορολογικούς συντελεστές για να μετριάσει αυτό το αποτέλεσμα.

Σε απόλυτα ποσά, οι υψηλόμισθοι θα επωφεληθούν ιδιαίτερα έντονα. Μετρούμενη ως προς τη συνολική φορολογική επιβάρυνση, η ελάφρυνση θα είναι υψηλότερη για τα χαμηλότερα εισοδήματα. Οι άνθρωποι που βρίσκονται στο όριο της φτώχειας δεν θα επωφεληθούν καθόλου, επειδή δεν πληρώνουν φόρο εισοδήματος.

Ο Habeck δεν θεωρεί δίκαιη μια τέτοια κατανεμημένη ανακούφιση. “Τα πλούσια νοικοκυριά και τα άτομα με χαμηλότερα εισοδήματα πληρώνουν τις ίδιες υψηλές τιμές ενέργειας”, δήλωσε στην “Süddeutsche Zeitung”. Οι πλούσιοι, ωστόσο, μπορούσαν να ανταπεξέλθουν σε αυτό, οι χαμηλόμισθοι όμως όχι. Ο Habeck εξήγησε: “Θα πρέπει λοιπόν να ενεργήσουμε σύμφωνα με την αρχή ότι τα μικρότερα εισοδήματα επωφελούνται περισσότερο σε απόλυτους όρους από τα υψηλά”.Οι οικονομολόγοι διαφωνούν για την αποζημίωση της πρόσθετης φορολογικής επιβάρυνσης
Αυτό σημαίνει ότι η διαφωνία σχετικά με τα σχέδια του Λίντνερ έχει φτάσει σε όλους τους ηγέτες του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Habeck υποστηρίζει έτσι τους συναδέλφους του στο κόμμα και πολλούς βουλευτές του SPD. Όχι, ωστόσο, ο σημαντικότερος από αυτούς, ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς (SPD). Ο Σολτς, μέσω εκπροσώπου του, δήλωσε ότι βλέπει τις προτάσεις του Λίντνερ με “θεμελιώδη καλή θέληση”.

Τα ερωτήματα της συζήτησης είναι: Θα πρέπει το βάρος να ελαφρυνθεί σε όλους τους τομείς ή να στοχεύσει στους κατώτερους; Ή μπορούν να αντέξουν οικονομικά και τα δύο; Ο πρόεδρος του Ifo, Clemens Fuest, επισημαίνει το τελευταίο ενδεχόμενο. “Όλοι επιβαρύνονται από την αύξηση των τιμών, αλλά η ψυχρή εξέλιξη έρχεται από πάνω, αυτή είναι η διαφορά”, έγραψε στο Twitter.

Και έτσι, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, η συζήτηση για την ψυχρή εξέλιξη σχετίζεται επίσης με τη συμμόρφωση με το φρένο χρέους. “Κανονικά, θα πρέπει να αντισταθμίζετε την ψυχρή εξέλιξη”, λέει η οικονομολόγος Veronika Grimm. Αλλά αν κάποιος δεν θέλει να αναστείλει το φρένο του χρέους, είναι η λάθος στιγμή γι’ αυτό, λέει.

Related posts

Ο Καβαλά, η Δύση και το ριψοκίνδυνο “σκληρό” πόκερ που παίζει ο Ερντογάν

banksnews

Καμπότζη: Αριθμός ρεκόρ 730 νέων κρουσμάτων κορονοίού καταγράφηκε το 24ωρο που πέρασε

banksnews

ΗΠΑ: Ανακάμπτει η δημοτικότητα του Μπάιντεν από το ιστορικό της χαμηλό

banksnews

ΗΠΑ: Ο FDA παρατείνει τον χρόνο αξιολόγησης για έγκριση χρήσης του εμβολίου της Moderna στους εφήβους

banksnews

ΗΠΑ: 5 εκ. δολάρια για κάθε πληροφορία που θα οδηγήσει στη σύλληψη του αδελφού του “Ελ Τσάπο”

banksnews

Η Ρωσία ξεπέρασε τη Βραζιλία σε αριθμό θανάτων, είναι δεύτερη στον κόσμο πίσω από τις ΗΠΑ

banksnews

Οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας στο Delphi Economic Forum

banksnews

Reuters: Το Αμπου Ντάμπι ακυρώνει project 3 δισ. δολ. για την κατασκευή τερματικού

banksnews

Baidu: Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα

banksnews