Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ο Μάρκους Ζέντερ είναι έτοιμος για να διεκδικήσει την καγκελαρία με την υποστήριξη του CDU

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 16:46

Την πρόθεσή του να διεκδικήσει το χρίσμα της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) για την Καγκελαρία, ενόψει των ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου εξέφρασε πριν από λίγο ο Μάρκους Σέντερ, Πρωθυπουργός της Βαυαρίας και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), του “μικρού” αδελφού κόμματος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU).

“Εάν τo CDU θα ήταν πρόθυμο και θα ήθελε να με στηρίξει, τότε είμαι έτοιμος”, δήλωσε ο κ. Ζέντερ κατά την διάρκεια διάσκεψης των επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων CDU και CSU και με αυτόν τον τρόπο επιβεβαίωσε αυτό που εικαζόταν εδώ και μήνες, το ενδιαφέρον του να είναι εκείνος που θα οδηγήσει την Χριστιανική Ένωση στις πρώτες εκλογές μετά την ‘Αγγελα Μέρκελ, διεκδικώντας την Καγκελαρία.

Ο κ. Ζέντερ δήλωσε ακόμη ότι η υποψηφιότητα δεν ήταν στα σχέδιά του, αλλά δέχθηκε “πολλά αιτήματα” και “μεγάλη ενθάρρυνση” από στελέχη αλλά και πολίτες. Εάν τελικά δεν επιλεγεί για το χρίσμα, διαβεβαίωσε, θα δεχθεί την απόφαση “χωρίς πικρία” και θα συνεχίσει την “καλή συνεργασία” με το CDU. Πρόσθεσε μάλιστα ότι έχει ήδη μιλήσει σχετικά με τον αρχηγό του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) ‘Αρμιν Λάσετ, ο οποίος εξέφρασε επίσης την επιθυμία του να λάβει το χρίσμα της Ένωσης. Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δήλωσε μάλιστα ότι “το ερώτημα του χρίσματος θα απαντηθεί σωστά, με διαβουλεύσεις και με την μεταξύ μας συνεννόηση.”

Παραδοσιακά είναι ο αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος εκείνος που ηγείται της Χριστιανικής Ένωσης στις εκλογές ως υποψήφιος Καγκελάριος. Μέχρι τώρα υπήρξαν δύο εξαιρέσεις, με τον Φραντς Γιόζεφ Στράους το 1980 και με τον Έντμουντ Στόιμπερ το 2002. Ο κ. Ζέντερ ανέφερε μεν ότι θα πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος, ο οποίος θα έφερνε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την Χριστιανική Ένωση, τόνισε ωστόσο ταυτόχρονα ότι “το γεγονός ότι το CDU είναι το μεγαλύτερο κόμμα από τα δύο δεν μπορεί πλέον να αρκεί ως επιχείρημα”.

Στις δημοσκοπήσεις ο κ. Ζέντερ, πριν ακόμη εκφράσει επισήμως τις προθέσεις του, προηγείτο σημαντικά του κ. Λάσετ στο ερώτημα “ποιος θα ήταν ο καταλληλότερος υποψήφιος Καγκελάριος για την Χριστιανική Ένωση;”. Η απόφαση των δύο κομμάτων αναμένεται να έχει ληφθεί το αργότερο έως την εορτή του Αγίου Πνεύματος, αλλά η πίεση για ταχύτερες διαδικασίες αυξάνεται συνεχώς – εντείνεται μάλιστα τόσο από τα αρνητικά δημοσκοπικά στοιχεία όσο και από την ανακοίνωση των Πρασίνων ότι θα αποφασίσουν για το δικό τους χρίσμα στις 19 Απριλίου.

-

Related posts

Γερμανία: “Έκρηξη κρατήσεων” αναμένει η TFI – Στους κορυφαίους προορισμούς η Ελλάδα

banksnews

Σχέδιο με τρία στάδια από την Άγκυρα για το Κυπριακό

banksnews

Φόβοι για “φούσκα” στην Κίνα – 12 δισ. δολ. απέσυρε από το τραπεζικό σύστημα η κεντρική τράπεζα

banksnews

ΗΠΑ-κορονοϊός: Δυσαρέσκεια για την ενημέρωση από τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου

banksnews

Ο Τζο Μπάιντεν έλαβε την δεύτερη δόση του εμβολίου, σε νοσοκομείο του Ντέλαγουερ

banksnews

Ευρωζώνη: Υψηλότερα των εκτιμήσεων οι πωλήσεις λιανικής τον Δεκέμβριο

banksnews

Οι Βρυξέλλες θέλουν να εξασφαλίσουν τις εισαγωγές αμερικανικών συστατικών εμβολίων

banksnews

ΗΠΑ: Αντιεμβολιαστές διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία εμβολιαστικού κέντρου στο Λος Άντζελες

banksnews

Εμβόλιο Οξφόρδης: Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ισχυρή ανοσολογική απόκριση και στους ηλικιωμένους

banksnews