Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία και Γαλλία υπέγραψαν “συμφωνία ενεργειακής αλληλεγγύης” – Το Βερολίνο ενέκρινε πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου-ηλεκτρικού

Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς και η πρωθυπουργός της Γαλλίας Ελιζαμπέτ Μπορν επισφράγισαν σήμερα την αναθέρμανση των γαλλογερμανικών σχέσεων, έπειτα από εβδομάδες διαφωνιών, με μια ενεργειακή συμφωνία που έχει ως στόχο να “εγγυηθεί” τον εφοδιασμό τους.

“Όσο δυσκολεύουν οι καιροί, τόσο πιο σημαντική γίνεται η συνεργασία μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας”, δήλωσε ο κ. Σολτς στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μπορν.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός, για την οποία ήταν η πρώτη επίσκεψη στο Βερολίνο αφότου ανέλαβε αυτό το αξίωμα, έκανε λόγο για “μια ενότητα την οποία πρέπει να διατηρήσουμε” απέναντι στις πολυάριθμες κλίσεις που αντιμετωπίζει ο γαλλογερμανικός άξονας.

Η αναθέρμανση οδήγησε και στην υπογραφή μιας “συμφωνίας ενεργειακής αλληλεγγύης” μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου. Η συμφωνία αυτή προβλέπει ότι η Γαλλία θα βοηθά τη Γερμανία μέσω της παράδοσης ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η Γερμανία από την πλευρά της θα στηρίζει τη γειτονική της χώρα διασφαλίζοντας τον ανεφοδιασμό της σε ηλεκτρική ενέργεια.

“Οι φίλοι αλληλοϋποστηρίζονται στην κακοδαιμονία”, συνόψισε ο Σολτς, ενώ η Μπορν έκανε λόγο για ένα “σημαντικό κείμενο που θα έχει συγκεκριμένες συνέπειες και θα προστατεύει τους πολίτες των δύο χωρών”.

Από τα μέσα Οκτωβρίου η Γαλλία παραδίδει φυσικό αέριο στη Γερμανία που με τη σειρά της μπορεί να αυξήσει ήδη από τον Νοέμβριο (αντί για τον Ιανουάριο) τις δυνατότητες ηλεκτροπαραγωγής της, κάτι που θα επιτρέψει να στέλνει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια στο Παρίσι. Επειδή έχει διακοπεί η λειτουργία πολλών πυρηνικών σταθμών, είναι η πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια που η Γαλλία χρειάζεται να εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα. Για τη Γερμανία επίσης πρόκειται για μια ιστορική στροφή, αφού η χώρα αγόραζε συνήθως φυσικό αέριο από τη Ρωσία.

Ο Σολτς ανακοίνωσε εξάλλου ότι το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση που υπέβαλε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ για συγκράτηση της τιμής του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Νωρίτερα, ένας εκπρόσωπος ανέφερε ότι η γερμανική κυβέρνηση ελπίζει πως το νομοσχέδιο αυτό, με το οποίο θα εφαρμοστεί πλαφόν στις ανώτατες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα εγκριθεί και από τα δύο σώματα του Κοινοβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

“Πρέπει να προχωρήσουμε μακρύτερα και να περιορίσουμε τις αυξήσεις στην τιμή του αερίου και να υλοποιήσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικού ώστε οι καταναλωτές να πληρώνουν τιμές που αντιστοιχούν στο κόστος παραγωγής”, σχολίασε η Μπορν, προσθέτοντας: “Η σωστή απάντηση στο θέμα αυτό θα είναι ευρωπαϊκή και είμαι πεπεισμένη ότι θα συγκλίνουμε στο θέμα αυτό”.

Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο χώρες επιδίωξαν να εμφανίσουν κοινό μέτωπο, με την πρωθυπουργό της Γαλλίας να δηλώνει ότι Βερολίνο και Παρίσι θα στηρίξουν το Κίεβο “μέχρι τέλους”.

- -

Related posts

Στο “χορό” της αύξησης επιτοκίων μπήκε η ΕΚΤ – Περιοριστική πολιτική από 75 κεντρικές τράπεζες

admin

Μόσχα: “Ουδέν σχόλιο” για πιθανή αγορά drones από το Ιράν

admin

“Πολύ ισχυρή” αύξηση μισθών τα ερχόμενα τρίμηνα βλέπει η ΕΚΤ – “Σήμα” για νέες αυξήσεις επιτοκίων

admin

Λονδίνο: Δικαστήριο επιτρέπει την έφεση κατά του σχεδίου της Βρετανίας για αποστολή αιτούντων άσυλο στη Ρουάντα

admin

Τουρκικές εταιρείες λένε ότι ο πληθωρισμός δημιουργεί επίπλαστη κερδοφορία – Ζητούν λογιστική υπερπληθωρισμού

admin

Ο Σεντένο της ΕΚΤ “βλέπει” πολύ χαμηλή πιθανότητα για νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μονάδες

admin

Τζ. Μελόνι για μεταναστευτικό: “Χρειάζεται περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου”

admin

Ο Μπάιντεν ενημερώθηκε για το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι – Συμφώνησε να αναβληθεί το ταξίδι του Μπλίνκεν στην Κίνα

admin

Βρετανία: Ο Χαντ εξετάζει να συμπεριλάβει περισσότερους Βρετανούς στον ανώτατο συντελεστή φορολογίας

admin