Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Διαφωνίες μεταξύ κορυφαίων οικονομολόγων για τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) του Μονάχου, Κλέμενς Φιστ, διαφωνεί με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ στο θέμα της ισορροπίας ανθρώπινων ζωών και οικονομικών συνεπειών στην προσπάθεια καταπολέμησης του κορονοϊού.

“Νομίζω ότι οι συζητήσεις σχετικά με την φερόμενη άποψη για ένα βαθμό αποδοχής θανάτων δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες”, δήλωσε ο Φιστ σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στα αυριανά φύλλα των εφημερίδων του “Δικτύου Συντακτών της Γερμανίας” (Redaktionsnetzwerk Deutschland / RND).

Ο διευθυντής του προσκείμενου στους εργοδότες Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας της Κολωνίας (IW) Μίχαελ Χιούτερ, είχε ζητήσει προηγουμένως σε ανάλυσή του “ισορροπία μεταξύ της διάσωσης ανθρώπινων ζωών και των οικονομικών συνεπειών, για παράδειγμα, των lockdown. Πρόκειται για το ερώτημα πόσες περιπτώσεις κρουσμάτων κορονοϊού, επίσης και θανάτων από κορονοϊό είναι αποδεκτές”, όπως έγραψε.

Ο επικεφαλής του Ifo βλέπει βέβαια και αυτός “την ανάγκη της εξισορρόπισης μεταξύ των υγειονομικών, κοινωνικών και οικονομικών στόχων στον αγώνα για την καταπολέμηση της πανδημίας. Το ερώτημα (όμως) είναι πού ακριβώς βρίσκονται οι αντικρουόμενοι στόχοι και τι προκύπτει από αυτούς. Σύμφωνα με μελέτες, το 80% της οικονομικής ζημίας οφείλεται στην παρουσία του ιού και όχι στα lockdown. Η Σουηδία δεν έλαβε αρχικώς περιοριστικά μέτρα lockdown, ωστόσο η οικονομία κατέρρευσε, αν και λίγο αργότερα και όχι τόσο έντονα στην αρχή. Παρόμοια εικόνα προκύπτει και από μελέτες στις ΗΠΑ”, είπε ο Φιστ στο RND.

“Εάν ανοίξουν καταστήματα και εστιατόρια ενόσω υπάρχει υψηλός κίνδυνος μόλυνσης, ο αριθμός των πελατών που θα πηγαίνει θα είναι περιορισμένος. Εκτός τούτου, επαπειλείται μετά, πολύ γρήγορα, το επόμενο κύμα λοιμώξεων με τις ανάλογες συνέπειες για την οικονομία”, πρόσθεσε.

Ο Φιστ αντέκρουσε επίσης μελέτες τις οποίες ανέφερε ο Χιούτερ στην ανάλυση του, οι οποίες αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα των lockdown: “Μελέτες έχουν δείξει ότι τα περιοριστικά μέτρα των lockdown επηρεάζουν την εξέλιξη των μολύνσεων”, τόνισε.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Αφγανιστάν: Επανέναρξη των εμπορικών πτήσεων, ένα βήμα προς μια ομαλότητα

banksnews

Εκτόξευση ρουκετών από τον νότιο Λίβανο προς το Ισραήλ

banksnews

Reuters: Καμία αναφορά στην καταληκτική ημερομηνία του 2050 για μηδενικούς ρύπους στο τελικό ανακοινωθέν των G20

banksnews

Draghi: Η δέσμευση για βοήθεια 100 δισ. προς τις αδύναμες οικονομίες, να είναι με επιχορήγηση όχι με δάνεια

banksnews

Lithia Motors: Αυξήθηκαν 94% τα κέρδη τριμήνου

banksnews

Ινδονησία: Σε εφαρμογή αυστηροί περιορισμοί μπροστά στην “έκρηξη” κρουσμάτων κορονοϊού

banksnews

Βρετανία: Άρση όλων των περιοριστικών μέτρων παρά την έκρηξη των κρουσμάτων

banksnews

ΗΠΑ: Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία θα ψηφίσει υπέρ της απαλλαγής Τραμπ

banksnews

Συνάντηση Μπάιντεν με ανώτατα στελέχη κορυφαίων επιχειρήσεων για το πακέτο των 1,9 τρισ.

banksnews