Image default
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΓΕΚΕ (President): Το χρονικό ενός… προδιαγεγραμμένου delisting

H δημόσια πρόταση που υπέβαλαν χθες οι βασικοί μέτοχοι της ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President) με στόχο την έξοδο των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο της Αθήνας δεν εξέπληξε κανέναν. Το σχετικό ερώτημα άλλωστε ετίθετο εδώ και πολλά χρόνια από  μετόχους της μειοψηφίας στις ετήσιες τακτικές γενικές συνελεύσεις, με τη διοίκηση άλλες φορές να απαντά ότι «δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση» και άλλες ότι «γίνονται τέτοιες σκέψεις».

Οι όλες σχετικές συζητήσεις είχαν ενταθεί όταν προ ετών οι βασικοί μέτοχοι αύξησαν το ποσοστό συμμετοχή τους στην εισηγμένη στο 93,14%, αγοράζοντας ένα μεγάλο πακέτο μετοχών έναντι… μηδενικού τιμήματος! (η διοίκηση δεν είχε εξηγήσει πώς κατάφερε κάτι τέτοιο, όταν είχε ρωτηθεί στα πλαίσια της γενικής συνέλευσης των μετόχων).

Όταν μάλιστα προ ολίγων εβδομάδων οι βασικοί μέτοχοι ανακοίνωσαν ότι δρουν συντονισμένα, όλοι είχαν αντιληφθεί ότι το ζήτημα της δημόσιας πρότασης και της εξόδου από το ΧΑ αποτελούσε απλά μια τυπική διαδικασία (βλέπε σχετικό σχόλιο της στήλης «Χαμαιλέων»).

Η επιτυχία του εγχειρήματος είναι δεδομένη, καθώς πριν καν ξεκινήσει η διαδικασία, οι βασικοί μέτοχοι με αιχμή του δόρατος τον κα Δωροθέα Κεφάλα ελέγχουν πάνω από το ελάχιστο απαιτούμενο εκ του νόμου όριο του 90%. 

Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι ότι το προσφερόμενο τίμημα είναι:

  • Πολύ χαμηλότερο από την τρέχουσα τιμή του τίτλου στο ταμπλό του ΧΑ (5,75 ευρώ, έναντι χθεσινού κλεισίματος στα 7,05 ευρώ).
  • 35% υψηλότερο σε σχέση με την τιμή της μετοχής προ 12μήνου (περίοδος όπου το ξενοδοχείο ήταν κλειστό λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας) και μόλις 26% σε σύγκριση με την τιμή του τίτλου προ πενταετίας (κατά την περίοδο αυτή, η πλειονότητα των μετοχών του ΧΑ έχει σημειώσει πολύ μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο).
  • Μόλις 3,5% υψηλότερο σε σχέση με τα ίδια κεφάλαια της εισηγμένης (48,4 έναντι 46,7 εκατ. ευρώ στις 31/12/2020) και μάλιστα για μια εταιρεία που διέθετε θετικό καθαρό ταμείο (διαθέσιμα μείον σύνολο τραπεζικών υποχρεώσεων) της τάξεως των 4,23 εκατ. ευρώ. 

Ο συνδυασμός των παραπάνω έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια μέρους τουλάχιστον των μετόχων μειοψηφίας, οι οποίοι θα επιθυμούσαν ένα υψηλότερο αντίτιμο.

Σε κάθε περίπτωση, η ΓΕΚΕ καθ’ όλη την περίοδο που διαπραγματευόταν στο ΧΑ αποτελούσε μια υγιέστατη επιχείρηση η οποία διέθετε πάντοτε υπερβάλλουσα ρευστότητα στο ταμείο της, προχωρούσε συνεχώς σε επενδύσεις  προκειμένου να αναβαθμίσει το ξενοδοχείο, αλλά και σε συχνότατες χρηματικές διανομές προς τους μετόχους της.

Από την άλλη πλευρά, η διοίκησή της δεν προσπάθησε ποτέ να αξιοποιήσει  τα οφέλη που προσφέρει σε μια εταιρεία η χρηματιστηριακή αγορά, με ενδεικτικά στοιχεία να είναι η απουσία οποιουδήποτε deal και η πολύ περιορισμένη διασπορά-εμπορευσιμότητα της μετοχής. 

Related posts

Από 16 Απριλίου η επιστροφή κεφαλαίου της Profile

banksnews

Κοινωνικό Προϊόν 175,35 εκατ. ευρώ από την Interamerican το 2020

banksnews

Οι ομολογιούχοι κατήγγειλαν το δάνειο της SEE Gaming

banksnews

Ιασώ: Με ποσοστό 92,08% η OCM και οι μέτοχοι Διοίκησης

banksnews

Συμφωνία Σαββίδη-Τεχνικής Ολυμπιακής για το Πόρτο Καρράς

banksnews

Ευρωπαϊκή Πίστη: Συνεργασία με το Ταμείο Επαγγελματικής Ασφάλισης

banksnews

Αποζημίωση και στήριξη ζητούν οι ακτοπλόοι

banksnews

Χαλυβουργική: Η κόντρα της οικογένειας Αγγελόπουλου και η διάσωση που έπεσε στο κενό

banksnews

«Κούρεμα» δανείων 60%-70% ζήτησε η Χαλυβουργική

banksnews