Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Το Παρίσι καλεί να “σταματήσουν” οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ γαλλικών προϊόντων

Η Γαλλία κάλεσε σήμερα τις κυβερνήσεις των εμπλεκόμενων χωρών να “σταματήσουν” να καλούν για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων και για διαδηλώσεις, ένα κάλεσμα που προέρχεται από μια “ακραία μειοψηφία”, ζητώντας τους επίσης να “εγγυηθούν την ασφάλεια” των Γάλλων που ζουν στο έδαφός τους.

Αυτές οι εκκλήσεις για μποϊκοτάζ, όπως και οι διαδηλώσεις, ξεκίνησαν σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για το Ισλάμ.

“Το κάλεσμα σε μποϊκοτάζ είναι χωρίς κανένα αντικείμενο και πρέπει να σταματήσει αμέσως, όπως όλες οι επιθέσεις εναντίον της χώρας μας, τις οποίες ενορχηστρώνει μια ακραία μειοψηφία”, αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ένα δελτίο τύπου.

Το γαλλικό ΥΠΕΞ εκφράζει τη λύπη του, καθώς “σε πολλές χώρες της Μέσης Ανατολής διατυπώνονται τις τελευταίες ημέρες εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων, ιδίως του αγροδιατροφικού τομέα, όπως και γενικότερα κάλεσμα για διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας, υπό όρους σε ορισμένες περιπτώσεις μίσους, όπως κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης”.

Αυτές οι εκκλήσεις “αλλοιώνουν τις θέσεις που υπερασπίζεται η Γαλλία υπέρ της ελευθερία της συνείδησης, την ελευθερία της έκφρασης, την ελευθερία της θρησκείας και την άρνηση κάθε έκκλησης στο μίσος”, επισημαίνει το υπουργείο.

Για το Παρίσι, επιπλέον, αυτές οι ενέργειες “εργαλειοποιούν για πολιτικούς σκοπούς τις δηλώσεις που έκανε” ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τη 2α Οκτωβρίου, κατά την παρουσίαση ενός νομοσχεδίου για τον “ισλαμικό αυτονομισμό” και της περασμένης εβδομάδας, στον φόρο τιμής στον καθηγητή Σαμιέλ Πατί, που δολοφονήθηκε στις 16 Οκτωβρίου από έναν Ρωσοτσετσένο ισλαμιστή ηλικίας 18 ετών.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών, ο Μακρόν υποσχέθηκε ότι η Γαλλία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης.

Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο και οι δηλώσεις του Γάλλου προέδρου στοχεύουν αποκλειστικά στο να “πολεμήσουν τον ριζοσπαστικό ισλαμισμό και να το κάνουν μαζί με τους μουσουλμάνους της Γαλλίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας, της ιστορίας και της γαλλικής Δημοκρατίας”.

Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι κινητοποίησε τους διπλωματικούς διαύλους για να “υπενθυμίσει και να εξηγήσει (στις άλλες χώρες) τις θέσεις της Γαλλίας αναφορικά με τις θεμελιώδεις ελευθερίες και την άρνηση του μίσους”.

Το Παρίσι ζήτησε επίσης από τις εμπλεκόμενες χώρες να “διαχωρίσουν τη θέση τους από κάθε έκκληση για μποϊκοτάζ ή κάθε επίθεση εναντίον της χώρας μας, να συνοδεύουν τις εταιρείες μας και να εγγυώνται την ασφάλεια των συμπατριωτών μας στο εξωτερικό”.

ΠΗΓΗ: - – ΜΠΕ

Related posts

Ελβετία: Οι νοσηλευτές υποφέρουν από εξάντληση ή ψυχολογικά προβλήματα εν μέσω της πανδημίας

banksnews

Πούτιν και Μισέλ συζήτησαν για το Spunik-V, την αν. Ουκρανία, τη Λευκορωσία και τον Ναβάλνι

banksnews

Διμερείς σχέσεις και Κυπριακό στο επίκεντρο της πρώτης επικοινωνίας Χριστοδουλίδη – Μπλίνκεν

banksnews

Πορτογαλία: Σε κατάσταση πολέμου τα νοσοκομεία λόγω ρεκόρ κρουσμάτων

banksnews

Πανέτα: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεσμεύεται ότι θα στηρίξει την ανάκαμψη

banksnews

Μπορέλ: Η σοβαρή κλιμάκωση στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη πρέπει να σταματήσει

banksnews

ΠΟΥ: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην εμβολιαζόμαστε με το εμβόλιο της AstraZeneca

banksnews

ΗΠΑ: Η Novavax ξεκίνησε κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε εφήβους

banksnews

Ο Βίκτορ Όρμπαν επικρίνει την ΕΕ και επαινεί το Brexit ως λύση για την κρίση του κορονοϊού

banksnews