Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στις δυσλειτουργίες που προκαλεί στην Ευρώπη η κρίση του γαλλογερμανικού άξονα αναφέρεται μερίδα του σημερινού γαλλικού Τύπου

Στις δυσλειτουργίες που προκαλεί στην Ευρώπη η κρίση του γαλλογερμανικού άξονα αναφέρεται μερίδα του σημερινού γαλλικού Τύπου, με αφορμή και τις εντάσεις που υπήρξαν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που περατώθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα στις “απογοητεύσεις της μεταπολεμικής συμφιλίωσης Γαλλίας και Γερμανίας” αναφέρεται ο πρώην πρέσβης της Γαλλίας στην Κίνα και τη Γερμανία Κλοντ Μαρτέν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Le Figaro με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του ” Όταν σκέφτομαι τη Γερμανία τη νύχτα”.

O Μαρτέν υποστηρίζει ότι το γαλλογερμανικό ζευγάρι επί της ουσίας δεν υπήρξε ποτέ. Εκτιμά ότι η περίφημη Συνθήκη των Ηλυσίων θα μπορούσε να είναι η υπόσχεση ενός φιλόδοξου ευρωπαϊκού σχεδίου, αλλά, όπως σημειώνει, η διεύρυνση της ΕΕ, οι εθνικοί εγωισμοί και πρόσφατα, η ενίσχυση του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία “δεν βοήθησαν”.

Θεωρεί ότι οι δύο χώρες έδωσαν στην Ευρώπη μια φωνή, την οποία όμως δεν κατάφεραν να κάνουν να ακουστεί, εξαιτίας της ευθυγράμμισης της   πλειοψηφίας των Ευρωπαίων πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Εκτιμά ότι το μέλλον του γαλλογερμανικού tandem, αν αυτό υπάρχει, είναι αναμφίβολα στην ανάκαμψη της γαλλογερμανικής συνεργασίας και υποστηρίζει ότι μια πραγματική κοινή εξωτερική πολιτική θα προκύψει μόνο από την αποφασιστική βούληση της Γαλλίας και της Γερμανίας. Τονίζει πως προϋπόθεση θα ήταν οι ηγέτες των δύο χωρών να δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ τους αλλά, όπως παρατηρεί, δεν υπάρχει σχεδόν κανένα σημάδι προς αυτή την κατεύθυνση. 

“Η Ευρώπη είναι ένα παιχνίδι που παίζεται με 27 και στο τέλος κερδίζει η Γερμανία”, σημειώνει εξάλλου στο κύριο άρθρο της η οικονομική εφημερίδα Les Échos με το οποίο ασκεί κριτική στη Γερμανία αλλά και στη Γαλλία για την “αδυναμία” της να σταθεί ως “μεγάλη δύναμη” εντός της ΕΕ.

Αναφερόμενη στην ενεργειακή πολιτική του Βερολίνου, τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Γερμανία κατηγορείται ότι χρησιμοποιεί τη δημοσιονομική της δύναμη εις βάρος άλλων.

Υπογραμμίζεται επίσης η νέα ένταση, με αφορμή τη σύνοδο κορυφής που εγκαινιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και σημειώνεται ότι στα παρασκήνια, το Βερολίνο ελπίζει πως θα εκτροχιάσει τη συμφωνία για την απαγόρευση της πώλησης θερμικών κινητήρων έως το 2035, με απώτερο σκοπό να σώσει την αυτοκινητοβιομηχανία της Γερμανίας. Υπογραμμίζει ωστόσο πως αν η Γαλλία είχε διατηρήσει την οικονομική της δύναμη, μέσω της καλύτερης διαχείρισης των δημοσίων δαπανών της, η αναμέτρηση με τη Γερμανία θα ήταν πιο ισορροπημένη. Το Βερολίνο έχει όλες τις πιθανότητες να σώσει τη βιομηχανία του, αλλά η Γαλλία όχι, αναφέρει η εφημερίδα.

- -

Related posts

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ανοίγει γραφείο στην Ουκρανία

admin

Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου: Κίνδυνος τον Ιούνιο οι ΗΠΑ να μην μπορούν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους

admin

ΗΠΑ: Υποψήφια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών απέναντι σε Τραμπ, Ντε Σάντις η Νίκι Χέιλι

admin

Μολδαβία: Το κοινοβούλιο ενέκρινε τη νέα κυβέρνηση υπό τον φιλοδυτικό πρωθυπουργό Ντορίν Ρετσάν

admin

Chevron: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις με κέρδη $6,6 δισ. παρά την πτώση της τιμής του πετρελαίου

admin

Ανησυχία ΗΠΑ για την “απροθυμία” της Κίνας να εμπλακεί σε διάλογο τη διαχείριση κρίσεων – Η απάντηση του Πεκίνου

admin

Kroger: Ισχυρή υπέρβαση των εκτιμήσεων στο 4ο τρίμηνο αλλά επιφυλάξεις για το 2023

admin

“Κατάπαυση του πυρός και διατήρηση από τη Ρωσία των προσαρτημένων εδαφών” προτείνει η Κίνα – Απορρίπτει την πρόταση η Ευρώπη

admin

Ρωσία: Συνελήφθη το τέταρτο άτομο με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας μέσα σε μια εβδομάδα στη Μόσχα

admin