Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ανεβαίνουν οι τόνοι την παραμονή νέας ημέρας κινητοποιήσεων κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού

Αυξάνεται ξανά η πολιτικοκοινωνική ένταση στη Γαλλία σήμερα, παραμονή νέας ημέρας κινητοποιήσεων εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καθώς αρχίζει η συζήτηση στο κοινοβούλιο του προτεινόμενου νομοσχεδίου.

Αυτό προβλέπει την αύξηση του νομίμου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη και την επιτάχυνση της επιμήκυνσης της καταβολής εισφορών για πλήρη συνταξιοδότηση.

Συνολικά 2 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν σε πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων και απεργιών στις 19 Ιανουαρίου για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην μεταρρύθμιση. Τα συνδικάτα, τα οποία σπάνια παρουσιάζουν τέτοια ενότητα, ελπίζουν και αύριο η συμμετοχή να κυμανθεί τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα για να ενισχυθεί το κίνημα διαμαρτυριών, ενώ την ελπίδα τους στηρίζουν οι δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν αυξανόμενη απόρριψη του νομοσχεδίου από την κοινή γνώμη.

Αύριο, Τρίτη, αναμένεται μεγάλη συμμετοχή στη νέα απεργιακή κινητοποίηση στον τομέα των μεταφορών και της εκπαίδευσης.

Η κυβέρνηση παραμένει προς το παρόν σταθερή στη θέση της. Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν διαβεβαίωνε το σαββατοκύριακο ότι η αύξηση αυτή της ηλικίας συνταξιοδότησης δεν είναι “πλέον διαπραγματεύσιμη”, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν κατηγορούσε μεγάλο μέρος της αριστερής αντιπολίτευσης ότι θέλει “να καταστρέψει τη χώρα”.

Σήμερα, οι βουλευτές θα αρχίσουν σε επίπεδο κοινοβουλευτικής επιτροπής την εξέταση του νομοσχεδίου, το οποίο θα υποβληθεί στην Εθνοσυνέλευση από τις 6 Φεβρουαρίου.

Στην ακροδεξιά, η αρχηγός του κόμματος Εθνικός Συναγερμός Μαρίν Λεπέν προειδοποίησε την πρωθυπουργό, η οποία, σύμφωνα με την Λεπέν, “δεν θα πάει πολύ μακριά”. “Επειδή, όπως ξεκίνησε, δεν είναι καθόλου πιθανό η μεταρρύθμισή της του συνταξιοδοτικού να ψηφιστεί”, όπως έκρινε.

Κι άλλα κόμματα, της δεξιάς όπως και της αριστεράς, επέκριναν επίσης τη θέση της κυβέρνησης.

Ο Μακρόν, το κόμμα του οποίου “Αναγέννηση” δεν διαθέτει πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση, ελπίζει στην υποστήριξη της δεξιάς για να υιοθετηθεί το νομοσχέδιό του μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού.

ΠΗΓΗ: -

Related posts

Τσαβούσογλου κατά των Ταλιμπάν για την απόφαση να αποκλείσουν τις γυναίκες από τα πανεπιστήμια

admin

Ιταλία: Η Τζόρτζια Μελόνι δεν μεταβαίνει στην Διάσκεψη του Μονάχου λόγω γρίπης

admin

Ουκρανία: Τρεις νεκροί και τουλάχιστον 2 τραυματίες από ρωσικό πλήγμα σε πόλη στο ανατολικό τμήμα της χώρας

admin

Γερμανία: Οι πλωτοί τερματικοί σταθμοί LNG θα κοστίσουν το διπλάσιο από ότι υπολογιζόταν αρχικά

admin

ΗΠΑ: Κλειστός ο εναέριος χώρος πάνω από τη λίμνη Μίσιγκαν για λόγους “εθνικής άμυνας”

admin

ΔΝΤ: Γκεοργκίεβα χαιρετίζει την “αποφασιστική” πρόοδο του Πεκίνου για τον κορονοϊό

admin

Μπολσονάρου για την ήττα στις εκλογές: “Με πονάει η ψυχή μου”

admin

Ουκρανία: Η μονομερής εκεχειρία έληξε και ο Ζελένσκι κατηγορεί τη Ρωσία ότι δεν την τήρησε

admin

Bloomberg: Η Credit Suisse έφερε τον πανικό στο ευρωπαϊκό real estate

admin