Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Έτοιμη να συζητήσει το θέμα της αυτονομίας Μαρτινίκας-Γουαδελούπης

Ο Γάλλος υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Σεμπαστιάν Λεκορνί θα έχει σήμερα συνομιλίες για την κρίση που έχει ξεσπάσει στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής, όπως είπε ένας αξιωματούχος, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκλιμακώσει την ένταση εκεί έπειτα από πάνω από μια εβδομάδα επεισοδίων με αφορμή την διαχείριση της κρίσης της πανδημίας.

“Δεν θεωρώ ότι θα επιστρέψουμε στο Παρίσι απαραίτητα έχοντας επιλύσει την όλη κρίση, αλλά αν διαχειριστούμε την κατάσταση βήμα-βήμα και με μεθοδικό τρόπο, θα ηρεμήσουν τα πνεύματα και θα ξεκινήσει ένας εποικοδομητικός διάλογος με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές”, δήλωσε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος που συνοδεύει τον υπουργό προτού η αντιπροσωπεία από τη Γαλλία φθάσει στη Γουαδελούπη.

Το σχέδιο για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών υπαλλήλων προκάλεσε την οργή των πολιτών στη Γουαδελούπη και την Μαρτινίκα που αισθάνονται αποξενωμένοι και περιθωριοποιημένοι από τη μητροπολιτική Γαλλία παρότι το ίδιο μέτρο είχε ήδη επιβληθεί εκεί.

Το ζήτημα προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες φέρνοντας στην επιφάνεια χρόνια παράπονα ως προς τις συνθήκες διαβίωσης και την σχέση με το Παρίσι.

Οι διαδηλωτές επιμένουν ότι θα πρέπει να τους επιτρέπεται να αποφασίζουν οι ίδιοι για την υγεία τους.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου που θα απαιτούσε από τους υγειονομικούς εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα στα δύο νησιά να εμβολιαστούν, αλλά τοπικοί αξιωματούχοι ζητούν μεγαλύτερο διάλογο με την κεντρική κυβέρνηση.

Στη Γουαδελούπη, όπου οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, υπάρχει μια χρόνια δυσπιστία απέναντι στην κυβερνητική διαχείριση υγειονομικών κρίσεων μετά την συστηματική έκθεση πολιτών σε τοξικά φυτοφάρμακα τα οποία χρησιμοποιούνταν την δεκαετία του 70 στις φυτείες μπαμπάνας.

Ωστόσο, τα συνδικάτα στη Μαρτινίκα υπέγραψαν χθες μια συμφωνία με τοπικούς αξιωματούχους και το κράτος για την έναρξη συνομιλιών σε βασικά θέματα, από την υγεία και τις τιμές της ενέργειας ως την νεολαία και τα μέσα μεταφοράς.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας που έχει επιβληθεί έχει βοηθήσει στην μερική αποκατάσταση της τάξης τις τελευταίες ημέρες μετά τα βίαια επεισόδια με λεηλασίες καταστημάτων και πυρά που ερρίφθησαν εναντίον αστυνομικών.

Ο Λεκορνί είπε μάλιστα χθες ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει το θέμα της αυτονομίας των νησιών.

“Δεν είναι λέξη ταμπού στη Γαλλική Δημοκρατία. Η (Γαλλική) Πολυνησία είναι σήμερα αυτόνομη με δικούς της νόμους, επομένως ο υπουργός είναι έτοιμος να συζητήσει το θέμα”, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

-

Related posts

Λαβρόφ σε Μπλίνκεν: “Θα απαντήσουμε σε τυχόν γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ στην Ουκρανία”

banksnews

ΗΠΑ: Παραδοσιακή γιορτή στον Λευκό Οίκο με μπέργκερ και πυροτεχνήματα για την 4η Ιουλίου

banksnews

ΗΠΑ: Οι ειδικοί λέει ότι οι ενισχυτικές δόσεις εμβολίων μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρών παρενεργειών

banksnews

Adidas: Περικόπτει τις εκτιμήσεις για πωλήσεις και κέρδη το 2021

banksnews

G-7: “Πράσινο φως” για παγκόσμιο φόρο στους επιχειρηματικούς κολοσσούς – Τι απαντούν Google και Facebook

banksnews

Υψηλότερα των εκτιμήσεων τα έσοδα της μητρικής της Michael Kors

banksnews

Γαλλία-ΗΠΑ: Οι δύο υπουργοί των Εξωτερικών θα έχουν συνομιλίες στις 5 Οκτωβρίου

banksnews

Λευκορωσία: Ο φυλακισμένος αντιπολιτευόμενος Βίκτορ Μπαμπαρίκο δηλώνει αθώος ενώπιον του δικαστηρίου

banksnews

Κύμα καύσωνα και πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιών σε Ισπανία και Πορτογαλία

banksnews