Image default
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Μακεδονία και Βουλγαρία συμφώνησαν σε συζητήσεις για να ξεμπλοκάρει η ενταξιακή διαδικασία

Οι νέοι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας συμφώνησαν την Τρίτη να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν προβλήματα που ώθησαν τη Σόφια να εμποδίσει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Σκοπίων, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο Ντίμιταρ Κοβατσέβσκι, ο οποίος ορκίστηκε πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας τη Δευτέρα, είπε ότι αυτός και ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Κιρίλ Πέτκοφ συμφώνησαν στις συνομιλίες στα Σκόπια να προσπαθήσουν να βελτιώσουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών τους.

Ο Πέτκοφ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον περασμένο μήνα, είπε ότι ήταν “εξαιρετικά αισιόδοξος” σχετικά με τις πιθανότητες να τελεσφορήσουν οι συνομιλίες.

Η Βουλγαρία αρνήθηκε το 2020 να εγκρίνει το πλαίσιο διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ για τη Βόρεια Μακεδονία λόγω διαφωνιών για την ιστορία και τη γλώσσα, αλλά αντιμετωπίζει πίεση από τους δυτικούς συμμάχους της στην ΕΕ να είναι πιο ευέλικτοι.

“Ξεκινάω την πρώτη μου εργάσιμη ημέρα ως πρωθυπουργός με ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα για τη Βόρεια Μακεδονία, και αυτό είναι η εκμάθηση των συνθηκών για την ταχεία πρόοδό μας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση”, είπε ο Κοβατσέσβσκι μετά τις συνομιλίες της Τρίτης.

“Με τον ομόλογό μου Πέτκοφ, συμφωνήσαμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη νέα δυναμική και να… βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών”.

Το συμβουλευτικό Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Βουλγαρίας, το οποίο περιλαμβάνει όλα τα κορυφαία πολιτικά κόμματα και άλλους ανώτερους αξιωματούχους, συμφώνησε ότι η κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει μια σημαντική πρόοδο, αλλά όχι σε βάρος των εθνικών συμφερόντων ή των δικαιωμάτων των Βουλγάρων στη Βόρεια Μακεδονία.

Ο Πέτκοφ είπε ότι οι νέες σχέσεις γειτονίας θα μετρηθούν σε “πραγματικά, επιτευχθέντα αποτελέσματα” με βάση τα όσα επιτυγχάνονται εβδομαδιαίως από ομάδες εργασίας που καλύπτουν την οικονομία, τις υποδομές, τον πολιτισμό, την ενσωμάτωση στην ΕΕ και την ιστορία.

“Σήμερα είμαι πολύ αισιόδοξος για την κοινή μας δράση και πιστεύω ότι τα αποτελέσματα που θα βλέπετε όλοι θα έρχονται κάθε εβδομάδα και ελπίζω ότι αυτό που κάθε χώρα ελπίζει να συμβεί στο τέλος, θα έχουμε ως αποτέλεσμα πολύ σύντομα”, είπε.

Οι υποστηρικτές της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ λένε ότι η ένταξη θα συμβάλει στην ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και θα αντισταθμίσει την αυξανόμενη ρωσική και κινεζική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια.

Η ΕΕ είναι μακράν ο μεγαλύτερος ξένος επενδυτής και εμπορικός εταίρος των έξι χωρών που προέκυψαν από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τους εθνοτικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990.

Related posts

Νέoς “πόλεμος” Ερντογάν-Ιμάμογλου: Το ΥΠΕΣ ξεκίνησε έρευνα για τρομοκρατία στον δήμο Κωνσταντινούπολης

banksnews

Τυνησία: Στη διαχείριση της οικονομίας και της υγειονομικής κρίσης στρέφεται τώρα ο πρόεδρος Σάγεντ

banksnews

ESM: Στην τελική ευθεία η ανάδειξη του διαδόχου του Κλάους Ρέγκλινγκ

banksnews

Κύπρος: Εγκρίθηκε η αδειοδότηση του Τεμαχίου 5 της ΑΟΖ στην κοινοπραξία ExxonMobil και Qatar Petroleum

banksnews

Uber: Αναμένει κέρδη σε προσαρμοσμένη βάση για πρώτη φορά στο τρίμηνο

banksnews

Γαλλία: Άνδρας ντυμένος σαν νίντζα τραυμάτισε δύο αστυνομικίνες με ξίφος στη δυτική Γαλλία

banksnews

Ουκρανική κρίση: Στο υπουργείο Εξωτερικών στη Χάγη κλήθηκε ο Ρώσος πρεσβευτής

banksnews

EssilorLuxottica: Αυξήθηκαν τα έσοδα στο τρίμηνο, αναβάθμισε τις εκτιμήσεις

banksnews

Ρωσικό βέτο στη διασύνδεση μεταξύ του κλίματος και της διεθνούς ασφάλειας

banksnews